search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:35
MENU CLOSE

Οι δεξιές «ελίτσες» και τα ορφανά

08.02.2014 22:00
oldphotossel_101391766082.jpg

Το δέντρο της Δεξιάς δεν έχει μόνο τον κουρασμένο κορμό της – δηλαδή τη Ν.Δ. –, αλλά και πολλά… κλαδιά, κάποια από τα οποία είτε θέλουν να μείνουν ζωντανά είτε θέλουν να μεγαλώσουν.

Το δέντρο της Δεξιάς δεν έχει μόνο τον κουρασμένο κορμό της – δηλαδή τη Ν.Δ. –, αλλά και πολλά… κλαδιά, κάποια από τα οποία είτε θέλουν να μείνουν ζωντανά είτε θέλουν να μεγαλώσουν.

Κι αν στην Κεντροαριστερά έχουν βρει οι «58» ως σύμβολο και μοντέλο την ιταλική Ελιά, κάποιοι οραματίζονται τη δική τους δεξιά Ελιά. Υπάρχουν μάλιστα «αρχηγοί» και «ηγετίσκοι». Την ίδια ώρα, στη Βουλή κυκλοφορούν ακόμη «ορφανά» της Ν.Δ. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτές δηλαδή που προέρχονται από την ευρύτερη πολιτική οικογένεια της Δεξιάς και παραμένουν ανεξάρτητοι.
Η Ν.Δ., σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά ποσοστά, ωστόσο παραμένει η σταθερά του 20% στον χώρο της Δεξιάς. Όμως το άλμα του Αντώνη Σαμαρά από τη μία όχθη στην άλλη (αντιμνημόνιο – μνημόνιο) απελευθέρωσε τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στη βάση της Δεξιάς (κυρίως της Λαϊκής Δεξιάς), που ψάχνουν τρόπο να εκφραστούν.
Ο Π. Καμμένος ήταν ο πρώτος που το επιχείρησε… και μάλιστα με επιτυχία στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο φαίνεται πως δεν μπορεί να συσπειρώσει όλη την αντιμνημονιακή Δεξιά. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αν και έχουν περάσει από πολλά κύματα, με αρκετές αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών (έχουν πλέον 17 βουλευτές από τους 20 που εξέλεξαν τον Ιούνιο του 2012), δείχνουν προς το παρόν να αντέχουν (οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα γύρω στο 5%), αν και ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων τους φαίνεται να μετακινείται προς τη Χρυσή Αυγή.

Η παρουσίαση
Ποιος ή ποιοι θα σπεύσουν να συμπληρώσουν το κενό αυτό;
Ήδη στα… δεξιά της Ν.Δ. ετοιμάζεται ένας νέος πολιτικός φορέας, ο Πατριωτικός Συνασπισμός, με επικεφαλής τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ η Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη (που έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛΛ από τα τέλη του 2012) θα υφίσταται ως ξεχωριστό κόμμα, ενταγμένο στον νέο φορέα. Σχεδιάζουν μάλιστα και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Η παρουσίαση του νέου πολιτικού σχηματισμού έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών, είναι προφανές πως όλοι θέλουν να εμφανιστούν ως γνήσιοι εκφραστές της λαϊκής βάσης της παράταξης.
Ο Πολύδωρας, μετά τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. (όταν καταψήφισε τον νόμο για τον φόρο επί των ακινήτων), δεν δίστασε να εμφανιστεί έτοιμος να ηγηθεί της δεξιάς Ελιάς, ενός δηλαδή δεξιού συνασπισμού με τη συμμετοχή όλων όσοι βρίσκονται εκτός Ν.Δ. Άλλωστε την ομιλία του στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τον φόρο επί των ακινήτων, που του κόστισε τη διαγραφή του από τη Ν.Δ., τη χειροκρότησαν αρκετοί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και επειδή έγινε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, μία ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα αποτελέσει σημείο προβληματισμού στον χώρο της αντιμνημονιακής Δεξιάς. Κι αυτό διότι στους ΑΝΕΛΛ υπάρχουν στελέχη που βλέπουν με καλό μάτι μία τέτοια προοπτική – άλλοι πάλι… όχι – ενώ και ο Πολύδωρας είχε χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ «συνεργάσιμη δύναμη» για τη ρήξη με τη Γερμανία και την τρόικα.


Σπάνε αυγά και ανακατεύουν τη σούπα
 
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που στη Δεξιά γίνονται ζυμώσεις, σπάνε αυγά, γίνονται μετακινήσεις και ανακατεύεται η σούπα.
Στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο κυριαρχούσαν οι περίφημοι καβγάδες στη «γαλάζια» πολυκατοικία με συγκατοίκους τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος στο τέλος έχασε τη μάχη της εισόδου στη Βουλή, υπέστη αιμορραγία κορυφαίων στελεχών (Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης), κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με χαμηλότερης εμβέλειας στελέχη, όπως συνέβη προχθές με την προσχώρηση του Αστέριου Ροντούλη στη Ν.Δ., που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεξάρτητα από όσα έχουν συμβεί, πάντως, ο ΛΑΟΣ αναμένεται να δηλώσει «παρών» στις ευρωεκλογές.
Ζωηρή δραστηριότητα επιδεικνύει και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ηγείται ενός ακόμη αντιμνημονιακού πολιτικού σχήματος, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, και με καθημερινές εμφανίσεις σε τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών και διάφορες ενέργειες που θυμίζουν… πολιτικό ακτιβιστή, βάλλει διαρκώς κατά του Σαμαρά και επιζητεί ρόλο στις εξελίξεις. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητη η κίνησή του να μοιράσει σημαιάκια στη Βουλή με μήνυμα «Παπούλια παραιτήσου…», ενώ ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
Στη Βουλή, εκτός από τον Νικολόπουλο, κυκλοφορούν κι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές. Δυο εξ αυτών, οι Γιάννης Κουράκος (από τους ΑΝΕΛΛ) και Νίκος Σταυρογιάννης (από τη Ν.Δ.), έχουν ενταχθεί στη Νέα Μέρα του Ζώη.
Τι γίνεται με τους άλλους δύο; O Γιώργος Νταβρής, που πρόσφατα διαγράφτηκε από τους ΑΝΕΛΛ (έχει εκλεγεί στην Αχαΐα, εκλογική περιφέρεια του Νικολόπουλου), άνοιξε τον δρόμο για την ευόδωση της συνεργασίας Καμμένου – Νικολόπουλου. Πάντως, έχει μπροστά του και την επιλογή Πολύδωρα, καθώς, ως αντιμνημονιακός, δύσκολα μπορεί να πάει προς τη Ν.Δ.
O Γιώργος Κασαπίδης ήταν πολύ κοντά στο να επιστρέψει στη Ν.Δ., ωστόσο όλα χάλασαν μετά την εντολή του Σαμαρά προς τους βουλευτές του να αποσύρουν τις υπογραφές τους από το αίτημα του ανεξάρτητου βουλευτή για το θέμα της φέτας. Πάντως, εκτιμάται πως δεν μπορεί να πάει στον Καμμένο όταν βρίσκεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Κοζάνη) με τη Ραχήλ Μακρή.
Σε απόλυτους αριθμούς η Δεξιά εντός Βουλής εμφανίζεται κατακερματισμένη. Αριθμεί 126 βουλευτές της Ν.Δ., 17 των ΑΝΕΛΛ και 6 ανεξάρτητους. Παρά έναν… 150 όλοι μαζί! Πάντως, όλοι τώρα στρέφουν το βλέμμα στις ευρωεκλογές για το (νέο) μήνυμα της βάσης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:35