12/07/2020 00:15:25

Στουρνάρας: Η τρόικα έπεσε έξω στις προβλέψεις της

Πως και πότε θα εκταμιευθεί η δόση των 10 δις ευρώ - Media

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από τον στόχο, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Τολμήστε για τη Δημοκρατία», στο Μέγαρο Μουσικής.
 
Ειδικότερα, ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί θα είναι μια «πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» και άσκησε κριτική κατά της τρόικας και των προβλέψεων που έκανε από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.
 
Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά. Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
 
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα», δηλώνει ο Στουρνάρας στη FAZ
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μια μεγάλη έκπληξη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης, αλλά ζητά περαιτέρω παραχωρήσεις από τους εταίρους της.
 
«Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο του Σαββάτου της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα της συνέντευξης που προδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, εξηγεί ότι οι αιτίες της κρίσης για την Ελλάδα έχουν εξαλειφθεί, επειδή και ο ισολογισμός για πρώτη φορά εδώ και περίπου 40 χρόνια είναι θετικός.
 
Ο υπουργός αποφεύγει να αποκαλύψει το ακριβές νούμερο του πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνει ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι και ο ίδιος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όταν το άκουσε για πρώτη φορά.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ακόμη ότι οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, να δώσουν ένα μήνυμα, το οποίο θα χαλάρωνε την κατάσταση πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο. Διαφορετικά, προειδοποιεί, θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις να πάρουν στην Ελλάδα το «πάνω χέρι».
 
«Για μας είναι ουσιώδες να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για την διάρκεια της πίστωσης του δανείου», τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας και επαναλαμβάνει: «Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο, εάν θα χάναμε στο τελευταίο 15% του δρόμου την εμπιστοσύνη των πολιτών».
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.