search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:06
MENU CLOSE

Κοπεγχάγη: Οργή για την καμηλοπάρδαλη που θα ταϊστεί στα λιοντάρια

09.02.2014 12:47
Κοπεγχάγη: Οργή για την καμηλοπάρδαλη που θα ταϊστεί στα λιοντάρια - Media

«Λίγες» αποδείχθηκαν οι χιλιάδες υπογραφές πολιτών στο διαδίκτυο που ζητούσαν να μην θανατωθεί μία καμηλοπάρδαλη μόλις 18 μηνών στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.

  
«Λίγες» αποδείχθηκαν οι χιλιάδες υπογραφές πολιτών στο διαδίκτυο που ζητούσαν να μην θανατωθεί μία καμηλοπάρδαλη μόλις 18 μηνών στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.
 
Ο «Μάριους» όπως ονομαζόταν η νεαρή αρσενική καμηλοπάρδαλη θανατώθηκε το πρωί της Κυριακής με όπλο αερίου σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση στο κρέας του ζώου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίο σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα του κήπου, ενώ ένα τμήμα θα καταλήξει στο εργαστήριο προς μελέτη.
 
Η επίσημη δικαιολογία των ανθρώπων του ζωολογικού κήπου ήταν ότι το ζώο εάν παρέμενε στον συγκεκριμένο χώρο θα ζευγάρωνε με θηλυκά με τα οποία είχε στενή συγγένεια, κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί.
 
Ωστόσο, πέρα από τους χιλιάδες πολίτες που ζητούσαν να του χαριστεί η ζωή, υπήρχαν και άλλοι φορείς πρόθυμοι να τον αναλάβουν.
 
Το πάρκο άγριας ζωής στο Γιορκσάιρ της Βρετανίας, με εξαιρετικής ποιότητας διαθέσιμο χώρο για επιπλέον καμηλοπαρδάλεις, ήταν ένας μόνο από τους ζωολογικούς κήπους που κατά το BBC έκαναν προτάσεις στους Δανούς για να πάρουν τον «Μάριο».
 
Ο Στάιν Γένσεν, της δανέζικης οργάνωσης κατά του βασανισμού των ζώων, χαρακτήρισε «ανήθικη» την επιλογή που έγινε. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν αυτή η κατάσταση. Απλώς αποδεικνύει ότι ο ζωολογικός κήπος δεν είναι το ηθικό ίδρυμα το οποίο θέλει να προβάλλει, καθώς εδώ έχουμε ένα προϊόν-σκουπίδι, το Μάριο. Εχουμε εδώ έναν ζωολογικό κήπο ο οποίος θεωρεί βέλτιστη επιλογή την ευθανασία αντί της αναζήτησης εναλλακτικής».
 
Ο Μπενγκτ Χολστ, επιστημονικός διευθυντής του κήπου, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, λέγοντας ότι καθώς οι καμηλοπαρδάλεις γεννάνε τακτικά, είναι επιβεβλημένο να επιλέγονται τα ζώα με το καλύτερο γονιδίωμα. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι περίπου είκοσι με τριάντα ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο κήπο.
 
Μάλιστα, έσπευσε ο ίδιος να δώσει οδηγίες στους υπευθύνους του πάρκου στο Γιορκσάιρ να διαθέσουν τον χώρο τους για μία «πιο σημαντική από γονιδιακής άποψης καμηλοπάρδαλη», για να προσθέσει ότι «Η καμπάνια για να σωθεί τράβηξε πάρα πολύ μακριά».
 
Ο Ρόμπερτ Κράιγιουφ, διευθυντής αντίστοιχου πάρκου στην Ολλανδία που επίσης ζήτησε τον Μάριο, ήταν σαφής: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Προσφερθήκαμε να σώσουμε τη ζωή του. Οι ζωολογικοί κήποι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις δουλειές τους».

Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:06