search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:02
MENU CLOSE

Το απίθανο πρωτοσέλιδο της “Λιμπερασιόν”

09.02.2014 14:22
Το απίθανο πρωτοσέλιδο της \"Λιμπερασιόν\" - Media

Η "Λιμπερασιόν", ένα φύλλο της αριστεράς στην υπηρεσία μιας μαχητικής δημοσιογραφίας, αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση την οποία η μέτοχοί της θέλουν να αναχαιτίσουν μεταμορφώνοντας την καθημερινή γαλλική εφημερίδα σε "κοινωνικό δίκτυο", κάτι που αρνείται σύσσωμη η σύνταξη.

Η "Λιμπερασιόν", ένα φύλλο της αριστεράς στην υπηρεσία μιας μαχητικής δημοσιογραφίας, αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση την οποία η μέτοχοί της θέλουν να αναχαιτίσουν μεταμορφώνοντας την καθημερινή γαλλική εφημερίδα σε "κοινωνικό δίκτυο", κάτι που αρνείται σύσσωμη η σύνταξη.
 
Σ' ένα πολύ σπάνιο και απίθανο πρωτοσέλιδο, η "Λιμπέ" (όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά στη Γαλλία)  έχει στο σαββατιάτικο της φύλλο ένα τίτλο – μανιφέστο: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όχι ένα εστιατόριο, όχι ένα κοινωνικό δίκτυο, όχι ένας πολιτιστικός χώρος, όχι ένα τηλεοπτικό πλατό, όχι ένα μπαρ, όχι μια μηχανή εκκόλαψης επιχειρήσεων…".
 
Χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά τα λογοπαίγνια στους τίτλους της που έκαναν διάσημη την εφημερίδα, αυτή η φωνή οργής των εργαζομένων εκφράζεται την επομένη της ανακοίνωσης από τους μετόχους ενός σχεδίου με στόχο να μην είναι πια η εφημερίδα "μόνο ένας εκδότης Τύπου σε χαρτί", αλλά ένα "κοινωνικό δίκτυο, δημιουργός περιεχομένων που μπορούν να εξαργυρωθούν" από μέσα όπως το βίντεο, η τηλεόραση, τα φόρουμ…
 
Η "Λιμπερασιόν", η οποία ιδρύθηκε το 1973 από το φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ήταν αρχικά χωρίς διαφημίσεις ούτε οικονομικούς μετόχους και είχε εξαρχής ενθαρρύνει τη μάχη όλων των καταπιεσμένων, στη Γαλλία και τον κόσμο. Γιόρτασε τα 40 της χρόνια σε μια ατμόσφαιρα βαριά από την ελεύθερη πτώση των πωλήσεων που συνεχίζεται επί χρόνια, τις πολλές νέες ιδέες με μικρή όμως επιτυχία και τις προσπάθειες οικονομικής διάσωσης
.
Οι αλλαγές που προωθεί η ιδιοκτησία
 
Το νέο σχέδιο που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, αποτελεί μια πολλοστή προσπάθεια για να διατηρηθεί στη ζωή η "Λιμπερασιόν", μια εφημερίδα που απασχολεί σήμερα 290 εργαζομένους, μέσα σ' ένα πλαίσιο μεγάλων προβλημάτων για τον γραπτό Τύπο στη Γαλλία.
 
Προβλέπεται η μετακόμιση της εφημερίδας, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στο κέντρο του Παρισιού, και η πρόσληψη του διάσημου σχεδιαστή Φιλίπ Σταρκ για να μεταμορφώσει το κτίριο σε χώρο ανταλλαγών "πλήρως αφιερωμένο στη Λιμπερασιόν και το σύμπαν της", ανοικτό στους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, πολιτικούς, σχεδιαστές.
 
Βάσει του σχεδίου αυτού, το οποίο παρουσιάσθηκε από τους επιχειρηματίες Μπρινό Λεντού, Εντουάρ ντε Ροτσίλντ και τον ιταλικό όμιλο Ersel, το κτίριο θα φιλοξενεί πλέον ένα τηλεοπτικό πλατό, ένα ραδιοφωνικό στούντιο, ένα ψηφιακό "νιούζ ρουμ", αλλά και ένα εστιατόριο και ένα μπαρ… Καμιά αναφορά δεν έγινε για την τύχη της σύνταξης ούτε για το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων.
 
Κάνοντας λόγο για "κοροϊδία", οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απήργησαν την Πέμπτη και έχουν ανακοινώσει πως θα απεργήσουν και τη Δευτέρα, γράφουν πως πρόκειται για "ένα αληθινό πραξικόπημα των μετόχων εναντίον της Λιμπερασιόν, της ιστορίας της, της ομάδας της, των αξιών της". Σύμφωνα με τους ίδιους, το σχέδιο είναι καθαρό: "Είναι Λιμπερασιόν χωρίς τη Λιμπερασιόν. Πρέπει να μετακομίσουν την εφημερίδα, αλλά να κρατήσουν το ωραίο λογότυπο. Να πετάξουν έξω τους δημοσιογράφους, αλλά να 'εξαργυρώσουν' τη 'μάρκα'".
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59