search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:43
MENU CLOSE

Τα κόμματα κουβαλάνε… τον σταυρό τους

10.02.2014 08:32
Το απόγευμα η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Media

Ανατροπές φέρνει στα κομματικά επιτελεία η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της λίστας στην επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών, εφαρμόζοντας τον σταυρό προτίμησης.

Ανατροπές φέρνει στα κομματικά επιτελεία η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της λίστας στην επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών, εφαρμόζοντας τον σταυρό προτίμησης.
 
Η κίνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, με σταυρό και όχι με λίστα, όπως ίσχυε έως τώρα, έφερε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα μεγάλη δυσαρέσκεια στους «58».
 
Σύμφωνα με τα «Νέα», πρακτικά, αυτή η εξέλιξη, η οποία θα περάσει σύντομα με νομοθετική ρύθμιση, εξυπηρετεί πολιτικά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς το σύστημα του σταυρού υπερβαίνει τα όποια εμπόδια θα έβρισκε μπροστά της η υπό συγκρότηση «Ελιά» για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της αλλά και για τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων.
 
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα της Δευτέρας», το κλίμα στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ουσιαστικά καταγράφηκαν δύο τάσεις: η μία ομάδα πρότεινε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από την «Ελιά», ενώ η δεύτερη ομάδα πρότεινε μια πιο διαλλακτική στάση υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν όροι στον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς».
 
Η άποψη που εκφράζεται στις τάξεις των «58» είναι ότι ο σταυρός προτίμησης οδηγεί αυτόματα σε μειονεκτική θέση τους δικούς της υποψηφίους, καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Περιφέρεια.
 
Αρκετοί μιλούν επίσης για αιφνιδιασμό από πλευράς της Ιπποκράτους, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αποχώρησης από το ενιαίο σχήμα. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα της σταυροδοσίας.
 
Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ
 
Αρνητικά προσέγγισε την κυβερνητική απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου τονίζει ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μία απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή.
 
«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των κομματικών μηχανισμών την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψήφιων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της ανησυχίας της». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41