search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:31
MENU CLOSE

Δεν γλιτώνουμε χωρίς νέο κούρεμα

11.02.2014 06:43
Δεν γλιτώνουμε χωρίς νέο κούρεμα - Media

«Χωρίς νέο κούρεμα το χρέος δεν είναι βιώσιμο», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορεί το Γραφείο της Βουλής ότι διαψεύστηκε τόσο στο ζήτημα του πλεονάσματος όσο και των νέων μέτρων.

«Χωρίς νέο κούρεμα το χρέος δεν είναι βιώσιμο», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορεί το Γραφείο της Βουλής ότι διαψεύστηκε τόσο στο ζήτημα του πλεονάσματος όσο και των νέων μέτρων.
 
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Έκθεση του Γραφείου του, επί του προϋπολογισμού του 2013, εκτίμησε ότι η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο θα ανοίξει τον δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Και πρόσθεσε ότι χωρίς ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο.
 
«Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πλεόνασμα σημαντικό, υψηλό, βιώσιμο. Τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 
 
Παράλληλα, ο Χρήστος Σταικούρας άσκησε κριτική στην εργασία του Γραφείου: «Διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πως η τρόικα θα ζητούσε διορθωτικά μέτρα για την επίτευξή του το 2013, διαψεύστηκε στην παρατήρησή του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και πως το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επίσης, πως το Γραφείο «μπέρδεψε και το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως το πρώτο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που διαπίστωνε η τρόικα».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λιαργκόβας εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίο «παρότι είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, όταν του στείλαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν λάβαμε απάντηση». Δυσχέρειες παρουσιάζει και η συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω όμως φόρτου εργασίας των στελεχών του τελευταίου.  
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28