search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:30
MENU CLOSE

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων για τις δικηγορικές εκλογές

12.02.2014 06:14
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων για τις δικηγορικές εκλογές - Media

Σε στήριξη των ψηφοδελτίων, αλλά και των υποψηφίων της που θα συμμετάσχουν στα ενιαία ψηφοδέλτια στις δικηγορικές εκλογές στις 23 Φλεβάρη, καλεί η«Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». 

 
Σε στήριξη των ψηφοδελτίων, αλλά και των υποψηφίων της που θα συμμετάσχουν στα ενιαία ψηφοδέλτια στις δικηγορικές εκλογές στις 23 Φλεβάρη, καλεί η«Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». 
 
Η παράταξη, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, καλεί τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, να ενισχύσουν την παράταξη που παλεύει σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.
 
Οι επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιοι πρόεδροι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στους δικηγορικούς συλλόγους των τριών μεγάλων πόλεων είναι:
Αθήνα: Αγγελος Βρεττός
Θεσσαλονίκη: Βασίλης Ματσιώρης
Πειραιάς: Λίνα Κροκίδη
 
Στην ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» δηλώνει επίσης χαρακτηριστικά:
 
«Τέρμα πια στις συντεχνιακές αυταπάτες. Από την αντιλαϊκή επίθεση δεν εξαιρείται κανείς. "Ολοι για έναν κι ένας για όλους"». «Aποκαλύπτουμε το χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων που, κάτω από την ομπρέλα της "ενιαίας επιστημονικής οργάνωσης", κρύβουν την εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση των δικηγόρων, καλλιεργούν την ταξική συνεργασία, συμβάλλουν στη θωράκιση των θεσμών του αστικού κράτους. Αναδείχνουμε την ανάγκη για νέες μορφές οργάνωσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά οξυμένα προβλήματά μας.
 
Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων (ν. 4194/2013), τον οποίο συνδιαμόρφωσαν με την κυβέρνηση οι κυρίαρχες παρατάξεις στους δικηγορικούς συλλόγους, πίσω από τις πλάτες των δικηγόρων, αποτυπώνει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, με τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος και την αναγνώριση των πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης, κολεγίων, την κατάργηση των κατώτερων αμοιβών κ.λπ. Παράλληλα, εισήγαγε νέες, ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως: Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις δικηγορικές εκλογές για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη, περισσότερα εμπόδια για την εκλογή συμβούλων από τις μικρότερες παρατάξεις, υποβάθμιση των συλλογικών διαδικασιών και ειδικά της Γενικής Συνέλευσης, αυστηροποίηση των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, επιδείνωση της θέσης των έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα, καμία κατοχύρωση δικαιωμάτων στους μισθωτούς δικηγόρους σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες».
 
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ασκεί κριτική στις άλλες παρατάξεις, αναφέροντας:
 
«Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις, που στηρίζονται – φανερά ή κρυφά, άμεσα ή έμμεσα – από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή φοράνε το μοδάτο κουστούμι του "ανεξάρτητου" για να κρύψουν την εξάρτησή τους από την κυρίαρχη πολιτική, στήριξαν στην πραγματικότητα την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Προσπαθούν να κρύψουν τη βαθιά και εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση που υπάρχει στους δικηγόρους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Καλλιεργούν συστηματικά την ταξική συνεργασία. Με τη στάση τους ευνοούν τους μεγαλοδικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες. Γι' αυτό και χειροκρότησαν τα ενιαία ψηφοδέλτια στις δικηγορικές εκλογές. Γι' αυτό "κάνουν τα στραβά μάτια" στο φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων, δεν καταδικάζουν ανοιχτά τους εργοδότες-δικηγόρους που απολύουν μισθωτούς και ασκούμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γι' αυτό και υπονόμευσαν τις συλλογικές διαδικασίες. Ακόμη κι όταν προκήρυξαν κάποιες αποχές, το έκαναν αποκλειστικά για την εκτόνωση των αντιδράσεων, με αιτήματα προκλητικά συντεχνιακά, χωρίς προετοιμασία και ενδιαφέρον για την επιτυχία τους. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των δικηγόρων, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη διακήρυξη της παράταξής του (Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας), αποδέχονται τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο γενικά όσο και ειδικά στο χώρο μας. Αναπαράγουν αστικά ιδεολογήματα (π.χ. "ανεξαρτησία" της δικαιοσύνης), εξωραΐζουν την ΕΕ και την άρχουσα τάξη, αποδίδοντας στα μνημόνια αντιλαϊκά μέτρα δρομολογημένα εδώ και δεκαετίες από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (π.χ. "απελευθέρωση", αντιασφαλιστική επίθεση). Οι διάφορες "Εναλλακτικές" παρατάξεις, που στηρίζονται κυρίως από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμπίπτουν με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αποπροσανατολισμό και τον αφοπλισμό των δικηγόρων. Μετατρέπουν το κίνημα σε "νεροκουβαλητή" της κυβερνητικής εναλλαγής».
 
Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καλεί τους δικηγόρους να την στηρίξουν και με την ψήφο τους.
 
«Είναι η παράταξη που δεν κρύβει την ταυτότητά της, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, δεν πλασάρει το προφίλ του δήθεν «ανεξάρτητου υπερκομματικού» υπερασπιστή των συμφερόντων όλων των δικηγόρων! Σ' αυτήν συμμετέχουν και δρουν οι κομμουνιστές και όσοι, χωρίς να ταυτίζονται σε όλα με το ΚΚΕ, αναγνωρίζουν τη μοναδική διέξοδο στην οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, των κομμάτων τους.
 
Δεν έλειψε από κανέναν αγώνα, μικρό ή μεγάλο, υπερασπίστηκε τις συλλογικές διαδικασίες. Πάλεψε ενάντια στη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος και τις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία, για τη σφράγιση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων συναδέλφων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, για τα προβλήματα των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων, για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
 
Έθεσε τις επιστημονικές γνώσεις των μελών της στη διάθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των Λαϊκών Επιτροπών, για την υπεράσπιση διωκόμενων συνδικαλιστών και αγωνιστών, μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και των λαϊκών εισοδημάτων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:30