search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:37
MENU CLOSE

Τους έμειναν τα… κεράσματα

12.02.2014 22:00
oldphotosagrotis1392233479.jpg

Τα… μαγειρέματα στη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουρ­γός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημο­σίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, πήγαν… τέλεια, αλλά οι αγρότες δεν «τσί­μπησαν» το… τυράκι, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουρ­γό.

Τα… μαγειρέματα στη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουρ­γός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημο­σίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, πήγαν… τέλεια, αλλά οι αγρότες δεν «τσί­μπησαν» το… τυράκι, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουρ­γό. Για σήμερα το… μενού έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αν και εφόσον, φυσικά, τους δεχτεί.
 
Όπως ανέφεραν οι κυβερνώντες, οι αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και μόνο όσοι έχουν εισόδημα πά­νω από 15.000 ευρώ θα τηρούν αρχείο παρα­στατικών.
 
Παράλληλα, απαλλάσσονται για μια 5ετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτη­δεύματος, ενώ θα υποχρεούνται μόνο μία φο­ρά τον χρόνο να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ και συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών -πελατών. Απαλλάσσονται επίσης και οι αγρότες που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συντα­ξιοδότηση. Μετά τη σύσκεψη προτάθηκε, ακό­μα, η εκκαθάριση των πωλήσεων των αγροτών από τις Ομάδες και τους Συνεταιρισμούς, μια φορά τον χρόνο. Επιπρόσθετα, οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλω­ση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
 
Ένταση κινητοποιήσεων
 
Παρά τις κυβερνητικές… υποσχέσεις και την κατ’ επίφαση κάλυψη μέρους των αιτημά­των τους, οι αγρότες αποφάσισαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά και τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, η οποία πραγματοποιή­θηκε στη Νίκαια Λάρισας το Σάββατο.
 
Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των αγροτών με­τέβη στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματο­ποιήσει   ξεχωριστές   συναντήσεις   με τους  εκπροσώπους των  πολιτικών κομμάτων,   και   σήμερα   επιστρέ­φει ούτως ώστε να δει τον Γιάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα, οι αγρό­τες συναντήθηκαν με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, μετά τη συνάντηση, δήλω­σε πως «είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας πραγματικά επιβίωσης. Τα μπλόκα είναι μαζικά, θα πρέπει να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, έγινε μια τεράστια προσπάθεια αυτές τις μέρες». Και πρόσθεσε: «Υπήρξε μεγάλη κινητο­ποίηση των εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να δυναμώ­σει»,   είπε χαρακτηριστικά, τονίζο­ντας την ανάγκη «να φτιαχτεί μια μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία συμπαράστα­σης στους Έλληνες αγρότες».
 
Παράλληλα,    αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με
εκπροσώπους των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, ενώ τις υπόλοιπες μέρες σε αρκε­τές πόλεις της Ελλάδας στήθηκαν κανονικά τα «μπλόκα».
 
Νέο συλλαλητήριο
 
Μεταξύ άλλων, στο συντονιστικό των αγρο­τών αποφασίστηκε νέο συλλαλητήριο για σή­μερα (σ.σ.: Πέμπτη) στις 15:00, στον χώρο του μπλόκου στη Νίκαια, με τους αγρότες να κα­λούν σε συμπόρευση τόσο τους εργαζομένους όσο και τα συνδικάτα.
 
Παράλληλα, με μαζική συμμετοχή πραγμα­τοποιήθηκε την Κυριακή εντυπωσιακό συλ­λαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη Νίκαια της Λάρισας, ύστερα από κάλεσμα του μπλόκου, με συμμετοχή εργαζομένων κι άλ­λων λαϊκών στρωμάτων από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας. Στον Νομό Πέλλας, οι αγρότες νωρίς το πρωί της Τετάρτης προχώ­ρησαν σε κατάληψη της εφορίας της Έδεσσας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυρο­βουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.
Οι Σερραίοι αγρότες εξακολουθούν να διατη­ρούν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και πρόκειται να προβούν σε διαμαρτυρία κα­τά της φορολογικής πολιτικής στην εφορία.
 
Στο στήσιμο δύο μπλό­κων, στον κόμβο Χρυ­σούπολης, στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας -Ξάνθης, και στον κόμ­βο Αμυγδαλεώνα, στον Δήμο Καβάλας, προχώρησαν από το πρωί της Τετάρτης αγρότες της περιοχής, ενώ οι αγρότες του Έβρου παρα­μένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα και Κορνοφωλιά.
 
«Αμετακίνητο» παραμέ­νει, επίσης, το μπλόκο στις Φέρρες, στην Κορνοφωλιά Έβρου  και  το  μπλόκο Βο­ρείου Έβρου με τρακτέρ από Βάλτο, Νεοχώρι και Πύθιο. Τη Δευτέρα  αντιπρο­σωπεία του μπλόκου Βορείου Έβρου επισκέφτηκε τις Σχολές Αγροτι­κής Ανάπτυξης και Δασολογίας και ενημέρωσε καθηγητές και φοιτητές για τα αιτήματά τους. Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανά­ρι (Καναλάκι) Πρέβεζας με αποφάσεις των τεσ­σάρων αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νο­μού, ενώ σε αυτό συμμετέχουν αγρότες από την περιοχή της Θεσπρωτίας.
 
Στο μεταξύ, τη στήριξή της στις αγροτικές κι­νητοποιήσεις εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, καλώντας όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα «μπλόκα» των αγροτών.
 
Την Τετάρτη οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίη­σαν κινητοποίηση στον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ για σήμερα έχουν προαναγγείλει διαμαρ­τυρία στις 11 το πρωί στο υπουργείο Αγροτι­κής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι διαφαινόμενες ρυθμίσεις για το γάλα και τη φέτα, όπως ανέφε­ραν, αποτελούν «αιτία πολέμου» για τον κτηνο­τροφικό κόσμο.
 
συνάντηση σήμερα με τον Στουρνάρα, που ξέρει από αγροτιά
Οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων» τον νέο τρό­πο φορολόγησης και ζητούν:

◆ «Πάγωμα» των φορολογικών ρυθμίσεων με το άνοιγμα βιβλίων για φέτος, αλλά και των νομο­θετικών ρυθμίσεων του τελευταίου πολυνομο­σχεδίου για την κτηνοτροφία.
◆ Ενημέρωση από τα κόμματα για το κτηνοτρο­φικό τους πρόγραμμα.
◆ Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:36