search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:09
MENU CLOSE

Μπαίνει εισαγγελέας στα ΕΛΠΕ

13.02.2014 05:49
oldphotosmpam1392270623.jpg

Στη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα στον οποίο έχει παρουσιαστεί πρόβλημα προχωρούν τα ΕΛ.ΠΕ. μετά την παρέμβαση εισαγγελέα.

Στη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα στον οποίο έχει παρουσιαστεί πρόβλημα προχωρούν τα ΕΛ.ΠΕ. μετά την παρέμβαση εισαγγελέα. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι: « τα ΕΛ.ΠΕ έχουν προχωρήσει στην προετοιμασία όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την οργάνωση της αναστολής λειτουργίας της Μονάδας, η οποία θα οδηγήσει και στην οριστική επίλυση του ζητήματος με την επισκευή του κελύφους και της πυρίμαχης επένδυσης του αεριοποιητή».
Ακολουθεί αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης:

Την ίδια ώρα που η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ενοχλημένη από το δημοσίευμα του «Ποντικιού» περί τεχνικού προβλήματος σε αντιδραστήρα του διυλιστηρίου, κουνάει το δάχτυλο και εμφανίζεται με σχετική ανακοίνωση ως «η μόνη επίσημη και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης» (!), το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία προειδοποιεί ότι «επιφυλάσσεται ως προς την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός του» για το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας της εγκατάστασης.
 
Παράλληλα, η Διεύθυνση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ θέτει σειρά σοβαρών ερωτημάτων μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στη μονάδα, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην περιέργως επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν εορτής – μετά, δηλαδή, τη δημοσιοποίηση του προβλήματος – η διοίκηση των ΕΛΠΕ παραδέχεται το τεχνικό πρόβλημα και υποστηρίζει ότι «δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός για βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας».
 
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι «προκαλεί θλίψη και απορία το γεγονός ότι επιχειρείται να δοθεί δυσανάλογη έκταση και βαρύτητα σε ένα κοινό τεχνικό πρόβλημα, δημιουργώντας αίσθηση ανησυχίας στους πολίτες των όμορων περιοχών με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».
 
Για να δούμε, όμως, πόσο δικαιολογημένη είναι η θλίψη και η απορία των ΕΛΠΕ και πόσο δικαιολογημένη η θλίψη και η απορία των εργαζομένων της εταιρείας και των κατοίκων της περιοχής.
 
Τι ζητάει το ΥΠΕΚΑ
 
Όπως αποκάλυψε στον προηγούμενο φύλλο το «Π», το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του στις 3 Φεβρουαρίου 2014, ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να πραγματοποιήσει αυτοψία στα ΕΛΠΕ μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει στρέβλωση του χαλύβδινου αντιδραστήρα R3 της νέας μονάδας 32 (Flexycoker) του διυλιστηρίου.


 
Η έρευνα του ΚΕΠΕΚ έγινε ύστερα από αναφορά του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, στο οποίο είχαν γίνει ανώνυμες καταγγελίες εργαζομένων στη συγκεκριμένη μονάδα ότι παρουσιάζεται σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα. Όπως προέκυψε από την αυτοψία, το πρόβλημα ήταν γνωστό στα ΕΛΠΕ, ενώ τα στελέχη του δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και ανέφεραν ότι πιθανώς η αποκατάσταση θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο!
 
Δύο ημέρες μετά το αίτημα του ΚΕΠΕΚ, και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε αυτοψία στη μονάδα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία «κολλάει στον τοίχο» τα ΕΛΠΕ, αφού ζητά από την εταιρεία τα εξής:
 
◆ Δήλωση για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της μονάδας.
 
◆ Πληροφορίες για τη διαδικασία επιτήρησής της, τα μέσα προστασίας και τα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω εξέλιξης του προβλήματος.
 
◆ Πραγματοποίηση σεναρίου ατυχήματος κατά την υποβληθείσα μελέτη ασφαλείας Seveso, που πρέπει να περιλαμβάνει: θραύση του περιβλήματος του αντιδραστήρα, αποτύπωση των ζωνών επιπτώσεων, απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται βάσει του σεναρίου για την προστασία των εργαζομένων, του παρακείμενου κρίσιμου εξοπλισμού και των γειτονικών εγκαταστάσεων.
 
Η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis, με αφορμή το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς τα ΕΛΠΕ, επισημαίνει ότι, όπως προκύπτει από τις εντολές της αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής:
 
◆ Η εταιρεία απέκρυψε το πρόβλημα από την Αδειοδοτούσα Αρχή, αλλά και τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
 
◆ Το σοβαρό περιστατικό (παραμόρφωση με πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα) ήταν απρόβλεπτο από την πολυδιαφημισμένη Μελέτη Ασφάλειας της εγκατάστασης, η οποία δεν συμπεριελάμβανε παρόμοιο σενάριο ατυχήματος!
 
Η Κίνηση Πολιτών, η οποία, να σημειωθεί, έχει υποβάλει εγγράφως αίτημα για τη διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης στην εγκατάσταση κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 της ΚΥΑ 12044/613 (Seveso II), επισημαίνει παράλληλα ότι η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει το κοστοβόρο σταμάτημα λειτουργίας (Shutdown) της προβληματικής μονάδας Νο 32 (Flexicoker), «η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει παρουσιάσει σωρεία δυσλειτουργιών, απρόβλεπτων από τις “άριστες και εγκεκριμένες Μελέτες” που θα εγγυόταν την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης και τη μείωση των ρύπων!».
 
Την ίδια ώρα, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΚΑ και Εσωτερικών, ζητούν μεταξύ άλλων να πληροφορηθούν εάν ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΚΑ / ΕΑΡΘ, ΥΠΕΚΑ / Διεύθυνση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών, Περιφέρεια Αττικής και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής), όπως οι περιβαλλοντικοί όροι επιβάλλουν, και, εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές καθώς και εάν ενημέρωσαν τους όμορους του διυλιστηρίου δήμους για το συμβάν.
 
Ακόμα, εάν έχουν ζητήσει από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της βλάβης και εάν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση συνεπειών σε μεγάλο ατύχημα. Επιπροσθέτως, ζητούν να κατατεθούν τα έγγραφα με τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές από τον Οκτώβριο του 2012 έως και σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της τακτικής Επιθεώρησης Seveso της 11ης Απριλίου 2013.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03