search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:26
MENU CLOSE

Το χαλί για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco στρώνει η κυβέρνηση

13.02.2014 07:52
Στον αέρα η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά - Αναβλήθηκε η Γ.Σ. του ΟΛΠ - Media

Πρόσκληση για την πλήρη εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά απηύθυνε προς την COSCO o υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xin Hua.

αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr

Πρόσκληση για την πλήρη εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά απηύθυνε προς την COSCO o υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xin Hua.
 
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι έτοιμο τελικά το σχέδιο προκήρυξης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των μετοχών του «μεγάλου λιμανιού». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Νοεμβρίου, και αν δεν κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση μέχρι αύριο, τότε αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
 
Το κείμενο του σχεδίου, εφόσον δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, θα περιλαμβάνει και το φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ ΟΛΠ και Cosco που ήδη διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το διακανονισμό, η Cosco θα προχωρήσει στην επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα προσθέσει 1,9 εκατ. teu στην ετήσια δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ. Η επένδυση, που δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία του 2008, θα κοστίσει περίπου 230 εκατ. ευρώ και ως αντάλλαγμα θα ανασταλεί η καταβολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος προς τον ΟΛΠ, που σήμερα αποτελεί περίπου το 30% των εσόδων του.
 
Η Cosco υποστηρίζει ότι, με τη μεγέθυνση του ΣΕΜΠΟ, ο αρχικός στόχος για τη διακίνηση εμπορευμάτων που ήταν τα 3,7 εκατ. teu, θα αυξηθεί σε πάνω από 6 εκατ. teu. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο κινεζικός ναυτιλιακός κρατικών συμφερόντων όμιλος εμφανίζεται να είναι το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση των μετοχών του ΟΛΠ.
 
Επισημαίνοντας τη σημασία της COSCO στην Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η είσοδος του κινεζικού κολοσσού στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, το κατέστησε πιο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό. Τάχθηκε δε υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, η οποία -όπως είπε- θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και θα είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία.
 
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο εντός, όσο και εκτός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Θύμισε ακόμη ότι στα πάγια πλεονεκτήματα της χώρας, εκτός του ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, περιλαμβάνεται και η γεωπολιτική θέση που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03