search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:42
MENU CLOSE

Το σκεφτήκατε καλά για την Κύπρο;

12.02.2014 22:00
Το σκεφτήκατε καλά για την Κύπρο; - Media

Περίσσεψαν, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, οι μπουρδολογίες περί «τελευταίας ευκαιρίας» για τη λύση του Κυπριακού, που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ευτυχώς ο Ντερβίς Έρογλου βάζει νωρίς τα πράγματα στη θέση τους.

 
Περίσσεψαν, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, οι μπουρδολογίες περί «τελευταίας ευκαιρίας» για τη λύση του Κυπριακού, που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ευτυχώς ο Ντερβίς Έρογλου βάζει νωρίς τα πράγματα στη θέση τους.
 
Ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε μερικά απλά πράγματα, τα οποία πολλές ισχυρές και ηχηρές πολιτικές και μιντιακές «φωνές», στην Κύπρο και την Ελλάδα, προσπαθούν με επιμέλεια – πλην ματαίως – να συσκοτίσουν.
 
Ο Ντερβίς Έρογλου, λοιπόν, ξεκαθάρισε την τουρκική οπτική λέγοντας ότι «τα κρατίδια που θα ιδρυθούν θα είναι κυρίαρχα και αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι ένα και αδιαίρετο κράτος». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, διαψεύδει την καταφανή πομφόλυγα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα διαπραγματευθεί στη βάση της «μίας και μόνης κυριαρχίας» και, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Κώστα Βενιζέλου η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, «επιμένει σε παρθενογένεση».
 
Άλλωστε ο Έρογλου δεν έχει λόγο να κρύβεται, όπως οι δικοί μας. Πρώτη του προτεραιότητα, όπως είπε ο ίδιος, είναι τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού – δηλαδή των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο, για να συνεννοούμαστε – και, φυσικά, της Τουρκίας.
 
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι επιδιώκεται μια συμφωνία, η οποία «θα καθιστά εφικτή σε αυτά τα εδάφη τη ζωή με ασφάλεια και ευημερία του “λαού”». Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα, «όταν αναφέρεται σε “αυτά τα εδάφη”, είναι σαφές πως δεν σκέφτονται για εδαφικές αναπροσαρμογές».
 
Βεβαίως η «ερμηνεία» του Έρογλου αποκαλύπτει και μια ακόμη… λεπτομέρεια: Ότι τα δύο κυρίαρχα κράτη αναιρούν αυτομάτως την έννοια της ομοσπονδίας και παραπέμπουν σε συνομοσπονδία. Αν, λοιπόν, αυτά είναι «τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας», τι ακριβώς συζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία;
 
Ακόμη χειρότερα, αν η συνομοσπονδία είναι το πρώτο βήμα για τη διχοτόμηση, από πού προκύπτει η… ελπίδα πως Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία; Βρε παλικάρια, ειδικά στην Αθήνα, το σκεφτήκατε καλά; Ή θα τρέχετε οσονούπω να πάρετε πίσω όσα προφανώς ανεδαφικά λέτε σήμερα;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:42