search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:27
MENU CLOSE

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ο αδικοχαμένος Μπολάνιο μένει πιστός στις ποιητικές του εμμονές και η εκρηκτική πραγματικότητα μεταλλάσσεται σ’ ένα μυθικό δημιούργημα. 

Roberto Bolaño
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις:
Άγρα
Σελ.: 223

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ο αδικοχαμένος Μπολάνιο μένει πιστός στις ποιητικές του εμμονές και η εκρηκτική πραγματικότητα μεταλλάσσεται σ’ ένα μυθικό δημιούργημα. Ο συγγραφέας στο «Φυλαχτό» παίρνει ως αφορμή πραγματικά γεγονότα από τα βίαια επεισόδια που συνέβησαν το 1968 στο Μεξικό, όταν η αστυνομία επί προεδρίας Γκουστάβο Ντίας Ορτάς εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση εναντίον των φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Στη διάρκεια των επεισοδίων, η Αουξίλιο Λακουτίρ βρίσκει καταφύγιο στις γυναικείες τουαλέτες του πανεπιστημίου για δώδεκα ολόκληρες μέρες. Από εκεί θα γίνει μάρτυρας όλων των επεισοδίων ανάμεσα στην αστυνομία και τους φοιτητές. Η πρωτοφανής και επώδυνη αυτή εμπειρία ασκεί πάνω της καταλυτική επίδραση. Θα πίστευε κανείς ότι στην προσπάθειά της να κατανοήσει τα γεγονότα αλλά και να γιατρευτεί από τη συντριπτική επίδραση της βίας, όπως τη βίωσε εγκλωβισμένη, θα στρεφόταν στην εξομολογητική αφήγηση όλων αυτών των βίαιων καταστάσεων που έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας. Αντίθετα, η Αουξίλιο, ούσα και η ίδια ποιήτρια, θα αποφύγει την εξιστόρηση της βίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους γνωστούς της νέους ποιητές οι όποιοι έπεσαν θύματα του ολοκληρωτισμού. Η περίπτωση της Αουξίλιο εντάσσει το ατομικό δράμα στη συλλογική περιπέτεια και χαρίζει στη λογοτεχνία έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:24