search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:37
MENU CLOSE

Στο Σότσι ο Βλαδίμηρος αναστενάζει…

15.02.2014 22:00
oldphotossel_241392374874.jpg

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι είναι οι πρώτοι που συνδέθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό με ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη μετά Οσάμα εποχή.

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι είναι οι πρώτοι που συνδέθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό με ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη μετά Οσάμα εποχή.

Και οι αρχικοί φόβοι επιβεβαιώθηκαν μέχρις ενός σημείου με την αεροπειρατία στην Κωνσταντινούπολη, όταν Ουκρανός απείλησε να πυροδοτήσει βόμβα αν το αεροσκάφος με τους 110 επιβάτες του δεν κατευθυνόταν στο Σότσι την ίδια ώρα που γινόταν η τελετή έναρξης στη Ρωσία.
Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να υποβαθμίστηκε το γεγονός, ώστε να μην ενταθούν οι ανησυχίες και προκληθεί τρομοϋστερία, αφού ακόμα και τα τελευταία 24ωρα οι Ρώσοι δέχονται διαρκώς απειλές για χτυπήματα στην καρδιά των Αγώνων. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, λοιπόν, που θα κλείσει την αυλαία της η διοργάνωση, τα νεύρα θα είναι τεντωμένα.
Οι Αμερικανοί, μάλιστα, δεν έχουν κρύψει όλο αυτό το διάστημα ούτε την ανησυχία τους ούτε τη διάθεση εμπλοκής τους στα θέματα ασφαλείας. Υπήρξαν διαδοχικές ταξιδιωτικές οδηγίες, αλλά κι επαφές με τους Ρώσους, που πάντως δεν καρποφόρησαν.
Με το Σότσι, λοιπόν, να στρατοκρατείται από 100.000 ένστολους επιβεβαιώνεται αυτό που έχει συμβεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2001 και ύστερα. Ότι η σκιά της Αλ Κάιντα – και άλλων παρακλαδιών της ή οργανώσεων – θα πλανάται στο εξής πάνω από μεγάλα αθλητικά γεγονότα μαζικής προσέλευσης.

Εφιάλτες
Για χρόνια ολόκληρα η σφαγή του Μονάχου το 1972, με τους 17 νεκρούς, έμοιαζε ένα γεγονός ολοένα και πιο μακρινό. Η ασφάλεια μέχρι το 1996 δεν ήταν το μείζον ζήτημα για τις διοργανώτριες χώρες Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην Ατλάντα, το 1996, οι εφιάλτες επέστρεψαν με την έκρηξη στο Ολυμπιακό πάρκο. Δύο νεκροί, περισσότεροι από 100 τραυματίες και κόκκινος συναγερμός. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα η ασφάλεια για κάθε αθλητή κόστισε μόλις 9,7 ευρώ και για κάθε θεατή 7,8 ευρώ.
Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2004 στην Αθήνα, το κόστος αυτό θα εκτινασσόταν στα 213 ευρώ για την ασφάλεια κάθε αθλητή και στα 107,5 ευρώ για την ασφάλεια κάθε θεατή.
Κι όλα αυτά όταν για το Σίδνεϊ το 2000 ο κάθε Αυστραλός έδωσε για το σύνολο της διοργάνωσης των αγώνων ένα ποσό της τάξεως των 75 ευρώ!
Οι Δίδυμοι Πύργοι το 2001, αλλά και η τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004 έφεραν σε πρώτο πλάνο τόσο έντονα τα θέματα ασφαλείας, αρχής γενομένης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Από τότε τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα έχουν βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο. Είτε με χτυπήματα, είτε με απειλές που έσπερναν τον φόβο και την ανησυχία. Τα σπορ, άλλωστε, είναι το μοναδικό κοινωνικό μέγεθος που προσελκύει τόσα εκατομμύρια κόσμο κάθε εβδομάδα σε όλα τα γήπεδα του πλανήτη. Με συνέπεια αγώνες και διοργανώσεις να είναι ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς τρομοκρατίας, που επιζητά μαζικές απώλειες, αν είναι δυνατόν και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Πιο χαρακτηριστική είναι η βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης τον περασμένο Απρίλιο. Οι δυο εκρήξεις στο σημείο τερματισμού ήταν ενδεικτικές των προθέσεων των δραστών. Οι τρεις θάνατοι και οι περισσότεροι από 200 τραυματισμοί έγιναν live μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών κι εκατομμυρίων τηλεθεατών. Αίμα, καπνός, συντρίμμια, πτώματα, φρίκη. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου για μέρες, ενώ τα μέτρα στο εξής θα είναι δρακόντεια και υπό τον ασφυκτικότερο κλοιό ασφαλείας.


Τεράστιο στοίχημα για τον Πούτιν
 
Για τον Πούτιν, λοιπόν, αυτοί οι Αγώνες είναι ένα τεράστιο στοίχημα. Με την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, να απέχει μόλις 500 χλμ. από το Σότσι, ο «τσάρος» της Ρωσίας υποχρεώθηκε να ξοδέψει περίπου όσα και οι Κινέζοι στους πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Όχι μόνο για να δείξει χλιδή και ισχύ η Ρωσία, αλλά και για να αντιμετωπίσει πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα.
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων, όλος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ, ενώ καθημερινά ξένες αποστολές, όπως της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, δέχονταν απειλές. Η ρωσική αστυνομία, εξάλλου, σκότωσε στον Καύκασο τον Έλνταρ Μαγκάτοφ, που θεωρείται ηγέτης ομάδας ανταρτών που δρουν στο Νταγκεστάν. Ήταν ένας εκ των υπόπτων για χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους. Κι όλα αυτά ενώ η ισλαμική ένοπλη οργάνωση Βιλαγιάτ Νταγκεστάν απείλησε με νέα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παράλληλα αυξάνονται κατακόρυφα οι ανησυχίες για το Μουντιάλ της Βραζιλίας τον προσεχή Ιούνιο. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ένστολοι που θα αναλάβουν την ασφάλεια στις 12 πόλεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ξεπεράσουν τους 100.000. Ο φόβος και ο τρόμος των διοργανωτών και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 είναι διπλός. Αφενός υπάρχει η διεθνής τρομοκρατία, αφετέρου η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο με την εγκληματική οργάνωση PPC, που το 2012 είχε σκοτώσει εν ψυχρώ 106 μέλη της βραζιλιάνικης αστυνομίας ως αντίποινα για εναντίον της επιθέσεις.
Μην ξεχνάμε ότι το 2010 η Αλ Κάιντα είχε προειδοποιήσει για επίθεση στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Και ειδικά για χτύπημα στον αγώνα της Αγγλίας με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες νεκρούς.
«Πόσο φανταστικό θα ήταν αν στη διάρκεια του αγώνα των ΗΠΑ με την Αγγλία, που θα μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, ένα κατάμεστο στάδιο γινόταν άνω – κάτω από την έκρηξη μίας βόμβας και ο αριθμός των νεκρών θα έφτανε τις εκατοντάδες, αν το ήθελε και ο Αλλάχ;» ήταν το μήνυμα των μελών της Αλ Κάιντα μέσω Ίντερνετ. Στους πιθανούς στόχους της ήταν ακόμα οι εθνικές ομάδες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αφού οι κυβερνήσεις τους θεωρούνται από τους τρομοκράτες «σταυροφόροι κατά του Ισλάμ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33