search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:33
MENU CLOSE

Αθηνά Ανδρεάδη: Η διεθνής Ελληνίδα επιστρέφει

16.02.2014 22:00
Αθηνά Ανδρεάδη: Η διεθνής Ελληνίδα επιστρέφει - Media

Είναι Ελληνίδα η Athina που κάνει τη διεθνή μουσική σκηνή να παραμιλάει με τα τραγούδια της. Οι δυο αγγλόφωνοι δίσκοι της φιγουράρουν στην κορυφή των charts. Οι μουσικές της ντύνουν τη νέα σειρά του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Smash» που προβάλλει το NBC. 

Είναι Ελληνίδα η Athina που κάνει τη διεθνή μουσική σκηνή να παραμιλάει με τα τραγούδια της. Οι δυο αγγλόφωνοι δίσκοι της φιγουράρουν στην κορυφή των charts. Οι μουσικές της ντύνουν τη νέα σειρά του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Smash» που προβάλλει το NBC. Παντρεύει folk-rock, pop, jazz και κλασική μουσική με τις ελληνικές της ρίζες, τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη που άκουγε παιδί. Ατού της, η δυναμική φωνή της και το τρανταχτό γέλιο της. Τη στιγμή που οι περισσότεροι αναζητούν ευκαιρίες εκτός Ελλάδας, η Αθηνά Ανδρεάδη αφήνει το Λονδίνο και έρχεται στην Αθήνα.

«Ένιωσα πως αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα η τέχνη είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ και λειτουργεί παρηγορητικά, δίνει στον άλλο ένα όνειρο, κάποιο φως, κάποια ελπίδα. Είναι ιδιαίτερη χαρά να είμαι μέρος των όσων συμβαίνουν αυτήν την περίοδο, στις τέχνες, στην πατρίδα μου. Να συμμετέχω σε αυτήν τη μικρή “αναγέννηση”. Την αγαπώ πάρα πολύ την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια που ζω στην Αγγλία, επιστρέφω εδώ στην πατρίδα μου για έμπνευση. Με εμπνέει ιδιαίτερα η ελληνική φύση, η θάλασσα, ο ήλιος, οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Η ελληνική γλώσσα και η ποίηση, από όλα αυτά αντλώ μεγάλη δύναμη».

Έπειτα από δυο αγγλόφωνα άλμπουμ, υπογράφετε μουσική και στίχους σε ένα ελληνικό, με συμπαραγωγό τον Γιώργο Ανδρέου. Είναι η στιγμή που θέλατε να «εκφραστείτε» στη μητρική σας γλώσσα;
Παρόλο που ξεκίνησα και συνεχίζω την καριέρα μου στο εξωτερικό, γράφω από πολύ μικρή ποίηση και λογοτεχνία στα ελληνικά και ήταν ένα όνειρο να τραγουδήσω στη γλώσσα μας. Η ελληνική γλώσσα πέρα από το ότι είναι υπέροχη, είναι και φοβερή στο τραγούδισμα, έχει ωραία «γεύση». Με εμπνέει ιδιαίτερα και ένιωσα την ψυχική ανάγκη να γράψω τραγούδια στα ελληνικά.

«Γήινοι άγγελοι», ο τίτλος του άλμπουμ και, αλήθεια,  υπάρχουν «Γήινοι άγγελοι»;
Πιστεύω πολύ στη δύναμη του ανθρώπου και στα όνειρα. Όταν μπορείς να ονειρευτείς κάτι και να το φανταστείς, μπορείς και να το καταφέρεις. Έχουμε απίστευτη δύναμη, πράγμα το οποίο πολλές φορές ξεχνάμε και πρέπει να το υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλον. Έχουμε τρομερό φως μέσα μας και δύναμη να πραγματοποιήσουμε αυτά που φανταζόμαστε και όλα ξεκινάνε με ένα όνειρο, με την τόλμη να το φανταστούμε. Είμαστε όλοι «Γήινοι Άγγελοι». Η παραδοχή των αδυναμιών μας, της θνητότητάς μας – που άλλωστε είναι η μεγαλύτερη αδυναμία μας –, αλλά και όλων αυτών που μας κάνουν εύθραυστους και αληθινούς είναι που έχει σημασία. Με την παραδοχή των δικών σου αδυναμιών «λυτρώνεις» και τον άλλον που σε ακούει, του δίνεις «άδεια» να ξεγυμνωθεί κι αυτός, να παραδεχτεί τις αδυναμίες του. Έτσι μπορούμε να βρούμε τον κοινό πόνο που μας ενώνει, να κάνουμε μαζί την υπέρβαση, να ενωθούμε με αυτό που δεν έχει αδυναμίες, δηλαδή το αθάνατο – ψυχή, θείο, φως, αγάπη, όπως θέλεις πες το.

Μια βραδιά στο «Gazarte» εν όψει. Τι έχετε ετοιμάσει για το κοινό που θα σας ακολουθήσει;
Ανυπομονώ να μοιραστώ τραγούδια και από τους δύο αγγλικούς μου δίσκους, τραγούδια από την πρώτη μου ελληνική δουλειά, καθώς επίσης και κάποιες διασκευές – έκπληξη. Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με αυτούς τους Έλληνες μουσικούς και θέλω να τους αναφέρω: Ευριπίδης Ζεμενίδης – κιθάρες, μαντολίνο, φωνητικά, Ορέστης Μπενέκας – πλήκτρα, melodica, Πέτρος Βαρθακούρης – μπάσο, Μανώλης Γιαννίκιος – ντραμς. Έχουμε δημιουργήσει μια όμορφη παρέα, ωραίο διάλογο μουσικά στις πρόβες, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα και στη σκηνή.

Θα μπορούσε η κρίση που βιώνουμε να αποδειχθεί συνοδοιπόρος ή είναι εχθρός της τέχνης;
Η τέχνη στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή της κρίσης είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Πέρα από την παρηγοριά, μας δίνει την άδεια να ονειρευτούμε. Μόνο μέσα από το όνειρο, μέσα από τη διαδικασία τού να ονειρευτείς κάτι, μπορείς και να το αλλάξεις. Πρέπει να το φανταστείς πρώτα.

ΙNFO: Η Αθηνά Ανδρεάδη παρουσιάζει μεθαύριο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου σε ένα μοναδικό live στο «Gazarte» το πρώτο της ελληνόφωνο album «Γήινοι Άγγελοι», που θα κυκλοφορήσει από την MINOS-ΕΜΙ, καθώς και επιλογές από τα δύο αγγλόφωνα albums της «Breathe With Me» και «Peeling Apples». «Gazarte», Βουτάδων 32-34, Γκάζι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32