search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:35
MENU CLOSE

Ούτε σταυρό ούτε λίστα. Μαύρο

16.02.2014 22:00
oldphotosdimitris-koutsoumpas31392404286.jpg

Ένα και μοναδικό σχόλιο είχε να κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την αλλαγή της εκλογής των ευρωβουλευτών σε σταυροδοσία: «Είτε με σταυρό είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου» και βεβαίως «να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ».

Ένα και μοναδικό σχόλιο είχε να κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την αλλαγή της εκλογής των ευρωβουλευτών σε σταυροδοσία: «Είτε με σταυρό είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου» και βεβαίως «να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ».

Άλλωστε, ανεξαρτήτως του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, το ΚΚΕ μία προσδοκία έχει από τις επικείμενες ευρωεκλογές: να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος από το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, ώστε να προβάλει ως ο μόνος συνεπής εκπρόσωπος αυτής της τάσης στην Ελλάδα. Ακόμη κι αν στο εσωτερικό τού εν λόγω κοινωνικού ρεύματος υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τη συνολική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων ή λαϊκή εξουσία.
Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά το ΚΚΕ να θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές ανοίγουν μια «ευκαιρία» να κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη την ιδεολογική του σταθερότητα όσον αφορά το ζήτημα της Ε.Ε., παρ’ ότι τον προηγούμενο καιρό, ειδικά πριν από το περσινό συνέδριο, αμφισβητήθηκε εσωτερικά το κατά πόσο προωθεί την υπόθεση της αποδέσμευσης στην πράξη και ειδικά σε αυτήν την ιστορική συγκυρία.

Διχοτόμηση

Απόδειξη του πραγματικού ρόλου της Ε.Ε. θεωρεί ο Περισσός και το Κυπριακό και την τροπή που παίρνει μετά την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Ηλιούπολη προ ημερών ο Κουτσούμπας εξέφρασε ανησυχία ότι το νέο σχέδιο και ειδικότερα η αναφορά σε δύο «συνιστώντα κράτη» επιβεβαιώνει τους φόβους για επαναφορά του σχεδίου Ανάν «από την πίσω πόρτα» και διχοτόμηση.

Δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ σε λύσεις αυτού του τύπου και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να «στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και Ε.Ε.». Αλλά και πως «το παράδειγμα της Κύπρου απαντά σε όλους όσοι, χρόνια τώρα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ε.Ε. είναι εγγύηση για την εδαφική κυριαρχία και τα δικαιώματα των λαών».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι: «Η αναφορά σε λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας αναιρείται από την ύπαρξη “συνιστώντων κρατών”, από τη σχέση τους με το ομοσπονδιακό σύνταγμα, από τη μη αναφορά ότι το “ομόσπονδο” κράτος θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδηγώντας στην ουσία σε λύση συνομοσπονδιακή και διχοτομική και νομιμοποιώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η θέση ότι το μέλλον του κυπριακού λαού βρίσκεται εντός της Ε.Ε. έχει στόχο να δεσμεύσει τον κυπριακό λαό και να εξωραΐσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της λυκοσυμμαχίας, που οδήγησε τον λαό και αυτής της χώρας σε χρεοκοπία, ενώ αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα ούτε της Κύπρου ούτε της Ελλάδας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33