search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:16
MENU CLOSE

Θέλει να γίνει η νέα 17Ν

17.02.2014 22:00
oldphotospod_1302_005_cmyk1392628507.jpg

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) ανέλαβε, με κείμενο 21 σελίδων και έκταση άνω των 12.000 λέξεων, το οποίο έστειλε στο «Ποντίκι» τη δεύτερη κατά σειρά επίθεσή της, αυτή με δεκάδες σφαίρες από καλάσνικοφ εναντίον της οικίας του πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολτ

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) ανέλαβε, με κείμενο 21 σελίδων και έκταση άνω των 12.000 λέξεων, το οποίο έστειλε στο «Ποντίκι» (και δημοσιεύεται ολόκληρο στην εφημερίδα), τη δεύτερη κατά σειρά επίθεσή της, αυτή με δεκάδες σφαίρες από καλάσνικοφ εναντίον της οικίας του πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολτ, στο Χαλάνδρι, τα ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου 2013. Μάλιστα η οργάνωση επιχαίρει για το ότι είναι «σημαντική νίκη η αποχώρηση του Γερμανού πρέσβη απ’ την Ελλάδα μετά την επίθεσή μας».

Επιπλέον η οργάνωση αποκάλυψε στο κείμενό της ένα άγνωστο έως τώρα χτύπημα: την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, ώρα περίπου 11.00 μ.μ., «επιλέξαμε να βάλουμε με εκτοξευτήρα ρουκετών κατά των κτηριακών εγκαταστάσεων της Mercedes – Benz, που βρίσκονται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης». Δύο αντιγερμανικά χτυπήματα μέσα σε δύο εβδομάδες, αποκαλυπτικά της επιχειρησιακής «ατζέντας» της οργάνωσης.
Η ΟΛΑ είχε πρωτοεμφανιστεί με ένοπλη επίθεση (καλάσνικοφ) στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στις 14 Ιανουαρίου 2013, και είχε αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξή της στο indymedia έξι μήνες αργότερα (!), στις 26 Ιουνίου 2013. Τώρα, με τη δεύτερη προκήρυξή της, επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμησή μας ότι διεκδικεί ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της.
Ο σκοπός αυτός της οργάνωσης είχε διαφανεί από το πρώτο κείμενό της τον Ιούνιο του 2013. Τότε σημειώναμε στο «Ποντίκι»:
«Τα πάντα δείχνουν ότι η ΟΛΑ θέλει να αποτελέσει μια “17 Νοέμβρη” της εποχής μας. (…) Η αναφορά σε “παλλαϊκό μέτωπο” υποδηλώνει μια βασική αντίθεση στα κηρύγματα της Σέχτας και της Συνωμοσίας, τα οποία εξέφραζαν μια διάθεση αντιπαλότητας προς ό,τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “κοινωνική πλειοψηφία”. Η δε ποικίλη χρήση τον όρων “λαός”, “εργατική τάξη”, “προλεταριάτο”, “εθνομηδενισμός”, “χώρα”, “έθνος”, “πατριωτισμός” παραπέμπει πολύ περισσότερο στο ιδεολογικό υπόβαθρο της 17Ν και όχι σε αντιεξουσιαστικά μορφώματα, ούτε στον εξαρθρωμένο Επαναστατικό Αγώνα.
Έχουν ενδιαφέρον οι αναφορές της προκήρυξης σε:
♦ Χώρες και έθνη, τα οποία αντιμετωπίζει όχι ως μορφές οργάνωσης που πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά ως αντικείμενα καταπίεσης και εκμετάλλευσης.
♦  Σύνδεση της γεωστρατηγικής με την οικονομία, ως παράγοντες που από κοινού επιδρούν “στη μορφή και την εξέλιξη της καθημερινής πάλης ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία”.
♦ “Εξάρτηση της εγχώριας αστικής τάξης”, την οποία κατηγορεί για “κίβδηλο πατριωτισμό”, αποδεχόμενη ότι υπάρχει και “αυθεντικός πατριωτισμός”.
♦ “Εθνομηδενιστικά ρεύματα”, που συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής – ζητώντας μια “αυθεντικά ταξική πατριωτική στόχευση εναντίον των ιμπεριαλιστικών επιβουλών της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας”.
Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την ΟΛΑ… “θαυμάστρια” της 17Ν είναι το ότι δεν ευαγγελίζεται μια “εδώ και τώρα” τυφλή σύγκρουση με το κράτος, αλλά κάνει λόγο για μια… μακρόχρονη πολιτική διαδικασία, καθώς μιλάει για πολιτικό (επαναστατικό) φορέα και… συνεδριακή – ιδρυτική διαδικασία».

«Γερμανικός ιμπεριαλισμός»
Με το δεύτερο μακροσκελές κείμενό της η οργάνωση επιβεβαιώνει εκείνες τις εκτιμήσεις μας, καθώς επιχειρεί να προσδιορίσει, με την ίδια κοινή γλώσσα και «στοχοθεσία» με τη 17Ν, το νέο πεδίο δράσης όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για το σύνολο των οργανώσεων.
♦ Η 17Ν είχε ορίσει ως αντιπάλους: τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό», τους εγχώριους «υπηρέτες» του και την ελληνική «λούμπεν μεγαλοαστική τάξη», τους πόλους δηλαδή από τους οποίους – μαζί με την αστυνομία – προερχόταν η μεγάλη πλειονότητα των στόχων και θυμάτων της.
♦ Η ΟΛΑ στις μέρες μας έρχεται να προσδιορίσει ως αντίπαλό της στη νέα εποχή: τον «γερμανικό ιμπεριαλισμό», όπως αυτός εκφράζεται – στο πλαίσιο του εξελισσόμενου «οικονομικού πολέμου» – μέσω του ευρώ και της γερμανικής κυριαρχίας στην Ε.Ε., τους πολιτικούς εκφραστές του στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική «μεγαλοαστική τάξη».
Ήδη οι πρώτες επιθέσεις της οργάνωσης στη Ν.Δ., στο σπίτι του πρεσβευτή της Γερμανίας και στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Mercedes στη Βαρυμπόμπη σηματοδοτούν και εμπράκτως τη δική της «στοχοθεσία».
Ειδικότερα τα σημεία στη νέα προκήρυξη που αναφέρουν ότι οι επιθέσεις της στο σπίτι του Γερμανού πρεσβευτή και στη Mercedes έγιναν σκόπιμα πάνω στην έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και ότι το εξάμηνο της προεδρίας προσφέρει – από κάθε άποψη – «σημαντικές ευκαιρίες», σηματοδοτούν το νέο «γήπεδο», στο οποίο καλεί και τις υπόλοιπες οργανώσεις να δράσουν, υλοποιώντας μια «αντιευρωπαϊκή – αντικαπιταλιστική καμπάνια, μέσω ένοπλων επιθέσεων, διαδηλώσεων και συγκρούσεων χωρίς άλλες χρονοτριβές».

Τα… καθάρματα
Για τους λάτρεις της… αστυνομικής εκδοχής των προκηρύξεων, αυτή είναι μια περιγραφή πιθανών επόμενων στόχων, η οποία όμως παραμένει – προφανώς σκόπιμα – ιδιαίτερα ασαφής, καθώς η παρότρυνση «να στοχοποιούμε τους υπεύθυνους των κοινωνικών δεινών και να αποδεικνύουμε ότι δεν είναι άτρωτοι», η αναφορά σε μια «ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης με την ελίτ και τους μηχανισμούς της» και η επιδίωξη «να κάνουμε αυτά τα καθάρματα να νιώσουν, έστω και λίγο, πώς είναι να ζεις στην ανασφάλεια και στον φόβο», αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς την επιλογή των επόμενων στόχων.
Να σημειωθεί ακόμη ότι, επιβεβαιώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά που είχαμε επισημάνει με αφορμή την πρώτη προκήρυξη, η ΟΛΑ περιγράφει πώς αντιλαμβάνεται τα βήματα προς τη δημιουργία ενός «επαναστατικού προγράμματος ανατροπής και οικοδόμησης» και απευθύνει το σχετικό κάλεσμα «προς όλες τις προλεταριακές – λαϊκές δυνάμεις του τόπου» που «κατανοούν την αναγκαιότητα αυτή».
Η πολιτική συγκρότηση, κατά την οργάνωση, είναι παράλληλη και αλληλένδετη με την ένοπλη δράση. Στο παρελθόν ανάλογους στόχους είχε θέσει και η 17Ν. Το ερώτημα είναι αν η επίδοξη διάδοχός της θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μόνο σε συμβολικά χτυπήματα ή θα τα στρέψει κατά ανθρώπινων στόχων, όπως είχε κάνει η 17Ν. Μέχρι στιγμής η δράση της παραμένει στο πεδίο των συμβολισμών. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξή της…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:16