search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:52
MENU CLOSE

Φαγούρα για τα ανοίγματα

17.02.2014 22:00
oldphotossel101392628824.jpg

Μπορεί οι υποψηφιότητες Καρυπίδη και Βουδούρη να ψηφίστηκαν ως «πακέτο» στην πρόσφατη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποσύρθηκαν όμως και ως «πακέτο».

Μπορεί οι υποψηφιότητες Καρυπίδη και Βουδούρη να ψηφίστηκαν ως «πακέτο» στην πρόσφατη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποσύρθηκαν όμως και ως «πακέτο».

Το θέμα Καρυπίδη έκλεισε με (σχεδόν) συνοπτικές διαδικασίες στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και μέσα σε κλίμα σχεδόν ομόθυμο σε όλο το κόμμα, αν εξαιρεθεί η πλειοψηφία του περιφερειακού οργάνου της Δυτ. Μακεδονίας που ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητάς του.
Όμως η υποψηφιότητα Βουδούρη έχει πολιτικά διαφορετική αντιμετώπιση από την ηγεσία, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, που καθώς φαίνεται ξεφεύγουν από το πεδίο της αντιπολιτευτικής τακτικής της μειοψηφίας. Όμοιο είναι μόνο το σκεπτικό των χειρισμών της ηγεσίας, ότι δηλαδή τον τελικό λόγο έχει το κέντρο, ανεξαρτήτως των τοπικών αντιδράσεων, διότι πρόκειται για «κεντρικό πολιτικό ζήτημα».
Επί της ουσίας η υποψηφιότητα Βουδούρη βάζει το ζήτημα των συμμαχιών ξανά στο τραπέζι και φαίνεται ότι θα απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, τουλάχιστον ώς την ολοκλήρωση της κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές – και μάλιστα υπό το νέο δεδομένο της σταυροδοσίας – αλλά και τους μεγάλους δήμους της χώρας.
Η ηγεσία ανοίγοντας τα χαρτιά της αποκάλυψε την πρόθεσή της να υπερβεί τη διαχωριστική γραμμή μνημόνιο – αντιμνημόνιο ως προς τα πρόσωπα με τα οποία μπορεί να συνάψει συμμαχίες, κάτι που προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό. Όπως φαίνεται και από την επιμονή στην υποψηφιότητα Βουδούρη, παρά το μέγεθος των αντιδράσεων, δεν απορρίπτει τη σκέψη να «αξιοποιήσει» και πρόσωπα από το υπό αποσύνθεση δικομματικό μπλοκ εξουσίας που προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του αν έχουν ψηφίσει τα μνημόνια ή όχι.
Είναι ενδεικτική η αναφορά του γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, σε δηλώσεις του στον Bήμα FM την περασμένη Παρασκευή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συμμάχους και συνεργάτες «όλο και περισσότερους, από περισσότερους χώρους» και πως, όσον αφορά τον Οδυσσέα Βουδούρη, «επικράτησε η άποψη να μην γίνεται η επιλογή με βάση τη στάση που είχε κάποιος μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά με βάση την έμπρακτη στάση που έχει απέναντι σε μια πολιτική από ένα σημείο και ύστερα».

Κοινωνική πλειοψηφία
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι, στην προσπάθεια να οικοδομήσει μια όσο το δυνατόν ευρεία κοινωνική πλειοψηφία και προκειμένου να αντιστοιχηθεί το 27% και πολιτικά, θα πρέπει να προχωρήσει σε ευρύτερες συνεργασίες και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Προγραμματικά έχει συμφωνηθεί εντός του κόμματος ότι η επιδιωκόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση εκτείνεται από τη «ριζοσπαστική αριστερά ώς την αριστερή σοσιαλδημοκρατία».
Το προεδρικό κομμάτι της πλειοψηφίας, όμως, θεωρεί ότι η προς τα αριστερά πολιτική διεύρυνση έχει δείξει τα όριά της εφόσον ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνούνται τη συνεργασία, ενώ και η εκλογική δεξαμενή στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή σε σχέση με το πολιτικοκοινωνικό Kέντρο. Από την άλλη, η διεύρυνση προς τα δεξιά γεννά ζητήματα.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση Βουδούρη, την οποία ο Βούτσης χαρακτήρισε «επιτομή του πολιτικού ανοίγματος», για την ηγεσία δεν υπάρχει κανένα θέμα, αντιθέτως θεωρεί ότι εμπίπτει στις συνεδριακές αποφάσεις περί ανοίγματος στην «αριστερή σοσιαλδημοκρατία».
Όμως σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής αλλά και Πολιτικής Γραμματείας διαφωνούν όχι μόνο τα στελέχη που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα και την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στην ΑΝΑΣΑ, που ανήκει στην πλειοψηφία, ενώ στις οργανώσεις της Πελοποννήσου, που συνεδρίαζαν αυτές τις μέρες, οι αντιδράσεις είναι σχεδόν διατασικές, αφού ούτε η πλειοψηφία ψηφίζει υπέρ του Βουδούρη. Μέχρι στιγμής από τις πέντε Νομαρχιακές οι τρεις έχουν ψηφίσει κατά της υποψηφιότητάς του (Μεσσηνία, Κορινθία και Αρκαδία). Κατά του Βουδούρη τάσσεται και η κομματική νεολαία της Πελοποννήσου. Ο ίδιος πάντως σε δήλωσή του δεν φαίνεται να πτοείται και σχολιάζει τις αντιδράσεις στο πρόσωπό του με την αναφορά ότι ο εσωκομματικός διάλογος αποτελεί «συστατικό στοιχείο δημοκρατικών κομμάτων». Επιπλέον δηλώνει την ετοιμότητά του να δώσει τη μάχη της κάλπης για να ανατραπούν η πολιτική Φούχτελ και τα αποτελέσματα της διοίκησης Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Ιδιοτελείς σκοπιμότητες»
Εκ μέρους της μειοψηφίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στη «Real» σημείωσε ότι το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα μνημόνια και είχαν ουσιαστική ευθύνη για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών. Από ’κεί και πέρα», είπε, «μετατοπίσεις προς τ’ αριστερά προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ιδιοτελείς σκοπιμότητες, είναι ευπρόσδεκτες».


Το ευρωψηφοδέλτιο, οι συμμαχίες και η σταυροδοσία
 
Στο μεταξύ η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών αλλάζει μερικώς τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις εσωκομματικές ισορροπίες τόσο μεταξύ των τάσεων όσο και μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς ανατρέπεται η λογική της ποσόστωσης.
Όσον αφορά το ζήτημα του ανοίγματος και των συνεργασιών, τις οποίες η ηγεσία επιθυμεί να σηματοδοτήσει και μέσω του ευρωψηφοδελτίου, αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι σε μια λίστα 42 υποψηφίων υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να ενταχθούν και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από την πολιτική σκηνή, αλλά και προσωπικότητες, διανοούμενοι καλλιτέχνες κ.λπ.
Εν τούτοις, η σταυροδοσία και η έκθεση των υποψηφίων στο πανελλαδικό ακροατήριο κάνει δύσκολη έως αδύνατη την παροχή εγγυήσεων της ηγεσίας προς τους συνεργαζόμενους ότι θα εκλεγούν.
Πάντως, ενώ η Κουμουνδούρου δεν ανησυχεί για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και το πολιτικό μήνυμα που θα εξαχθεί από αυτό, αναμένεται ότι θα στραφεί σε στελέχη πρώτης γραμμής και εν γένει σε υποψηφιότητες με αναγνωρισιμότητα. Το ενδιαφέρον και πάλι θα συγκεντρώσουν οι συνεργασίες.
Το ερώτημα πλέον είναι: Μετά τον Βουδούρη, ποιος; Ποια πρόσωπα, ανάλογων προδιαγραφών, θα κληθούν να εκφράσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλους πολιτικούς χώρους, με δεδομένο ότι διάφοροι από το «παπανδρεϊκό αντάρτικο» έχουν δείξει διάθεση προσέγγισης (π.χ. Μαριλίζα, Τζάκρη κ.ά.), ενώ το πολιτικό φλερτ με τη Λούκα Κατσέλη κρατάει εδώ και καιρό;
Ονόματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που σε αυτό το πολύ αρχικό στάδιο φαίνεται να εξετάζονται, είναι αυτά του καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη. Όσον αφορά τις κομματικές υποψηφιότητες, ο Νίκος Χουντής είναι διατεθειμένος να είναι πάλι υποψήφιος, ενώ εκ της πλειοψηφίας ακούγεται το όνομα του υπεύθυνου Οικονομίας του κόμματος Γιάννη Μηλιού.
Στο μεταξύ, εν μέσω της συζήτησης για τα αναγκαία ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί παρέμβαση σε εκδήλωση της ιστοσελίδας του Στέλιου Κούλογλου tvxs.gr με θέμα «Παραγωγική ανασυγκρότηση: η πρόκληση της επόμενης μέρας» με τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, του ευρωβουλευτή της «Δράσης» Θόδωρου Σκυλακάκη, του βουλευτή της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη. Θα παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:52