search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:18
MENU CLOSE

Έρχεται ο Έλληνας Sedaris

17.02.2014 22:00
Έρχεται ο Έλληνας Sedaris - Media

Κάθε εμφάνιση του Ντέιβιντ Σεντάρις γεμίζει τα βιβλιοπωλεία και η εκρηκτική παρουσία του στις εκπομπές και τα πάνελ θυμίζει ροκ σταρ. 

Κάθε εμφάνιση του Ντέιβιντ Σεντάρις γεμίζει τα βιβλιοπωλεία και η εκρηκτική παρουσία του στις εκπομπές και τα πάνελ θυμίζει ροκ σταρ. Κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση εξιστορώντας προσωπικά βιώματα και συμπεριφορές ανάρμοστες, σκηνές καθημερινής τρέλας, μεταμφιεζόμενος άλλοτε σε ξωτικό των Χριστουγέννων, μονίμως σε έναν πνευματώδη σχολιαστή της πραγματικότητας.
Ταιριαστά μελοδραματικός και ανόθευτα αστείος – «καλησπέρα», «ντεν μιλώ καλά», «πηγαίναμε στο ελληνικό σκολείο για ένα κρόνο» –, με ελληνική καταγωγή, παιδί μιας σχεδόν φυσιολογικής οικογένειας, ο Σεντάρις «δουλεύει μονίμως στο φουλ» ισορροπώντας ανάμεσα στο καυστικό πνεύμα και τη δημιουργία. Στον κόσμο του Σεντάρις κανείς δεν είναι ασφαλής. Στις απολαυστικές ιστορίες του πρωταγωνιστούν οι δυο γονείς του, τα πέντε αδέλφια του, η θρυλική Ελληνίδα γιαγιά του με τις θρησκόληπτες αντιλήψεις. Μια μεσοαστική αμερικανική οικογένεια, σε μια χαρακτηριστική συνοικία της Βόρειας Καρολίνας με ελληνικές ρίζες. Ο συγγραφέας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό διαβάζοντας στο ραδιόφωνο ένα διήγημά του για την εποχή που εργαζόταν ως ξωτικό δίπλα στον Αη Βασίλη, στο πολυκατάστημα Macy’s.
Μέσα από τα βιβλία του διαφαίνεται δεξιοτεχνικά το πώς οι ανθρώπινες σκέψεις και επιλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ιδιαιτερότητες κάθε εποχής: η άνοδος και εξάπλωση του μικροαστισμού, η υπερκατανάλωση αλλά και η θαλπωρή της οικογένειας, η ανιδιοτέλεια της φιλίας, το καταλυτικό ερωτικό πάθος, όλα θραύσματα μιας μοναχικής διαδρομής μέσα σε έναν ανορθόδοξο κόσμο.
Όταν διαβάζει κανείς τον Σεντάρις είναι σαν να ακούει τον συγγραφέα να σκέφτεται: «Με φαντάστηκα να βάζω μπρος και να απομακρύνομαι από την πολυκατοικία μας και τότε θυμήθηκα ότι δεν οδηγώ». Ο εσωτερικός μονόλογος δεν λογοκρίνεται ποτέ, πάει μπρος πίσω, κινεί τα νήματα της αφήγησης.
Η εξίσωση είναι πάντα σκοτεινή, αλλά ο Ντέιβιντ Σεντάρις έχει το χάρισμα να της δίνει χρώμα. Ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, που ζει σήμερα στο Παρίσι και συνεχίζει να διηγείται τις εξωφρενικές ιστορίες του σε θέατρα και πολιτιστικούς χώρους, θα συναντηθεί ξανά με το ελληνικό κοινό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (18.2.2014), έτοιμος να ξετυλίξει το δικό του σύμπαν, έναν κόσμο ξεχωριστό, έστω και αλλόκοτο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00