search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:23
MENU CLOSE

Αντί να βγάζουν νάρκες έφτιαχναν βίλες

17.02.2014 16:35
Αντί να βγάζουν νάρκες έφτιαχναν βίλες - Media

Δυο εν ενέργεια πρέσβεις, ένας πρώην στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά τη θητεία του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών , την περίοδο 2000-04, καθώς επίσης και τρία ακόμα παλιά κομματικά στελέχη της "χρυσής εποχής" του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνες Κέντρο Αποναρκοθετησης".

 
Δυο εν ενέργεια πρέσβεις, ένας πρώην στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά τη θητεία του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών , την περίοδο 2000-04, καθώς επίσης και τρία ακόμα παλιά κομματικά στελέχη της "χρυσής εποχής" του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνες Κέντρο Αποναρκοθετησης" που όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των διωκτικών και δικαστικών αρχών σημείωσε το ελληνικό δημόσιο κατά εννέα εκατομμύρια ευρώ, για δήθεν αποναρκοθετήσεις περιοχών εμπολέμων ζωνών , σε όλο τον κόσμο.
 
Η προφυλάκιση του εμφανιζόμενου ως επικεφαλής της οργάνωσης Κωνσταντίνου Τζεβελέκου και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ακόμα πέντε κατηγορουμένων – ανάμεσα της συμπεριλαμβάνονται η σύζυγος του κυρίου Τζεβελέκου, οι εν ενέργεια πρέσβεις της Ελλάδας στην Ιαπωνία (Νικόλαος Τσαμαδός) και το Σουδάν (Νικόλαος Μπάζας) αντίστοιχα  – αποτελεί ένα μονό από τα παρακλάδια των δεκάδων παράνομων επιχορηγήσεων  ΜΚΟ από το ελληνικό δημόσιο, την τελευταία 15ετια που κατέληγαν στις τσέπες των μελών τους και συνέβαλαν στον προκλητικό πλουτισμό τους.
 
Ο περιβόητος «Κύκλος της Πάτμου» με τη δίωξη που ασκήθηκε σε συνολικά 14ατομα ,αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2012 προκαλώντας σάλο, αποδείχθηκε πως ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου». Το «πάρτυ των εκατομμυρίων» που στήθηκε την τελευταία δεκαετία μεταξύ των περιβόητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), μέσω επιχορηγήσεων κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών,  δεν έχει προηγούμενο.
 
Τουλάχιστον εξήντα είναι οι ΜΚΟ που έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών και διωκτικών αρχών, με τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με Ορκωτούς Λογιστές και τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία των οργανώσεων. Και όπως προκύπτει από την έως τώρα έρευνα οι οικονομικές ενημερώσεις στις περισσότερες εξ αυτών, αποδεικνύονται λειψές…
 
Το «αμαρτωλό» Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης…
Η έρευνα των διωκτικών και δικαστικών αρχών στα βιβλία και τα οικονομικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθετησης.
 
Από τις αρχές του 2012 οπότε και ξεκίνησε η έρευνα της εισαγγελίας σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ στα βιβλία της ΜΚΟ, έχει διαπιστωθεί πλήθος παρατυπιών και παραλείψεων, ενώ ενδιαφέρον έχει και ρόλος που διαδραμάτισε ως προς την έγκριση του πακτωλού των επιχορηγήσεων ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο πάντως από την έρευνα των «ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας και των Ανακριτικών αρχών δεν διαπιστώθηκε καμία παράνομη ενέργεια. 
 
Αντίθετα, ενεργό ρόλο στη διασπάθιση και κατάχρηση εκατομμυρίων ευρώ είχε ο τότε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών (2000-2004), και εντεταλμένος ακόλουθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής κ. Αλέξης Ροντος , σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία.
 
Αποναρκοθετούσαν περιοχές πολύπαθων χωρών, με το …αζημίωτο…

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.demining.gr) ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έλαβε τον Αριθμό Μητρώου 19 από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το καταστατικό του εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Στόχος του Ι.Μ.Ι. ήταν η ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκών σε ολόκληρο τον κόσμο και η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα προβλήματα που σχετίζονται με τις νάρκες καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.
 
Πρόεδρος του ΔΣ εμφανίζεται ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος (με το βιογραφικό του να περιλαμβάνει ένα πέρασμα και από την πάλαι ποτέ κομματική εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση), ως αντιπρόεδρος ο κύριος Δημήτριος Κανέλλης και γεν. γραμματέας ο Θεόδωρος Μακρυνιώτης.
 
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ λοιπόν με έδρα τους….Αμπελοκήπους, που σημειωτέον εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει διακόψει κάθε δραστηριότητα, την τετραετία 2000-04 εμφανίζεται να πήρε επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών συνολικού ποσού 8.985.598,12 ευρώ για 8 εγκριθέντα προγράμματα αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ !
 
Πως στηνόταν η απάτη με τις εικονικές δωρεές των ναρκαλιευτών 

Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
 
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
 
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.
 
Συγκεκριμένα:
 
· δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης. 
 
· οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου. 
 
· γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση. 
 
· δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ, 
 
· ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.

Το «πάρτυ» των 9 εκατομμυρίων ευρώ!

Το 2000 το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης έλαβε το ποσό των 264.123,26 ευρώ για την αποναρκοθέτηση των περιοχών Lipovac 1 καιLipovac 2 συνολικής έκτασης 58.000 τ.μ. και 29.000 τ.μ. (σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ίδια η οργάνωση στην ιστοσελίδα της ) της Περιφέρειας Brcko στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.
 
Για αποναρκοθέτηση 5 νέων ναρκοπεδίων στην ίδια περιφέρεια της πολύπαθης χώρας, αλλά αυτή τη φορά στην περιοχή Ficibajr συνολικής έκτασης 236.400 τετραγωνικών μέτρων το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έλαβε το 2001 νέα  – τετραπλάσια αυτή τη φορά  – επιχορήγηση, ύψους 880.410, 86 ευρώ.
 
Για την …προσφορά της στο Βοσνιακό λαό τα μέλη της ελληνικής ΜΚΟ βραβεύτηκαν από τον τότε Δήμαρχο της πόλης…
 
«Πακτωλός» εκατομμυρίων την διετία  2002-04 με τις ευλογίες … Λοβέρδου

Η ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ από τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 2002, κυριολεκτικά «άνοιξε τους κρουνούς» των εκατομμυρίων για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που ανέλαβε να σώσει τους κατοίκους του Ιράκ και του Λιβάνου από τις φονικές «νάρκες» των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, αντίστοιχα …
 
Εκείνη την περίοδο λοιπόν, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκαν στη Βουλή, διατέθηκε στο Κέντρο Αποναρκοθέτησης, τμηματικά σε τρεις περιόδους,  το ποσό των 7.841.064 ευρώ για αποναρκοθετήσεις κατά κύριο λόγο σε Λίβανο και Ιράκ!
 
Μάλιστα, ο κύριος Λοβέρδος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ελληνικό κοινοβούλιο το 2003 δεν είχε παραλείψει να εκθειάσει το έργο της συγκεκριμένης ΜΚΟ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποναρκοθέτηση της περιοχής Ναμπατίγιε του Νοτίου Λιβάνου. Δραστηριότητα που επιδοτήθηκε με το ποσό των  4.445.847 εκατομμυρίων ευρώ!
 
Ξόδεψαν 4.5 εκατομμύρια ευρω στο Λίβανο, για το 1/40 της έκτασης που είχε ήδη αποναρκοθετήσει ο ΟΗΕ!
 
Εδώ είναι που ξεκινούν τα …παράδοξα.. Όπως προκύπτει τόσο από στοιχεία του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθετήσεων» όσο και από το αντίστοιχο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχεδόν 4.5 εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση 210.000 τ.μ. στη Ναμπατίγιε.
 
Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΟΗΕ η αντίστοιχη Μ.Κ.Ο. των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε αποναρκοθετήσει ήδη τον Ιούλιο του 2003 άνω των 4.000.000 τ.μ. στο Λίβανο, δηλαδή έκταση τουλάχιστον 40 φορές μεγαλύτερη!
 
Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα είχε διαμαρτυρηθεί σφόδρα η Κυβέρνηση της Βυρητού, χωρίς ποτέ να λάβει επίσημη απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Δράση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ
 
Μια σημαντική λεπτομέρεια ακόμη είναι ότι όπως προκύπτει από την έρευνα που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών επί της υπηρεσιακής Κυβερνησης Παπαδήμου κ. Δόλλης, από πουθενά δεν προέκυψε απευθείας συνεργασία της ΜΚΟ ¨Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης¨ με το αντίστοιχο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών…

«Τα χρήματα ; Άντε ψάξτε να τα βρείτε» 

Τα μέλη του ΔΣ της ΜΚΟ χαρακτηρίζονται από τις διωκτικές αρχές ως συστηματικοί καταχραστές του δημοσίου χρήματος, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις κρατικές επιχορηγήσεις για αγορά η ενοικίαση πολυτελών κατοικιών , την αγορά αυτοκινήτων , ακόμα και για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά δε το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων, σύμφωνα με την κυνική ομολογία ένα εκ των βασικών συντελεστών της απάτης αυτά είναι καλά κρυμμένα μέσω offshore σε κάποιον «φορολογικό παράδεισο».

Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να ανέφερε, κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η σύζυγος του προφυλακισμένου Κωνσταντίνου Τζεβελεκου «Άμα μπορείτε βρείτε τα»…
 
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις Μ.Κ.Ο., που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του Προέδρου.

Το modus operandi της Οργάνωσης

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι, εν ενεργεία ή τέως δημόσιοι υπάλληλοι, κατά περίπτωση, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο.

Για την υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας Ανάκρισης.

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις για  τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15