search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:31
MENU CLOSE

Από τον Γιαγκούλα στον… «Μανώλη»

18.02.2014 22:00
oldphotospod_1302_044_cmyk1392717078.jpg

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, φορά που επικηρύσσονται από τις διωκτικές αρχές καταζητούμενοι τρομοκράτες, με την… ταρίφα να έχει σταθεροποιηθεί πλέον στο 1 εκατ. το «κεφάλι», δίχως να υπάρχει αύξηση, προφανώς λόγω της… οικονομικής κρίσης.

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, φορά που επικηρύσσονται από τις διωκτικές αρχές καταζητούμενοι τρομοκράτες, με την… ταρίφα να έχει σταθεροποιηθεί πλέον στο 1 εκατ. το «κεφάλι», δίχως να υπάρχει αύξηση, προφανώς λόγω της… οικονομικής κρίσης.

Η αμοιβή των 4 εκατ. της επικήρυξης για όσους δώσουν πληροφορίες, επιμερίζεται ως εξής: Για τον Χριστόδουλο Ξηρό είναι 1 εκατ., όπως και για καθέναν από τους Μαζιώτη – Ρούπα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άγνωστους δράστες της διπλής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο.
Στο 1 εκατ. ήταν και η επικήρυξη του 2011 για τον Βασίλη Παλαιοκώστα ως «χρηματική αμοιβή σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του». Υπενθυμίζεται ότι ο Παλαιοκώστας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατά συρροή, ανθρωποκτονία με πρόθεση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας από τρομοκρατική οργάνωση και θανατηφόρα έκρηξη». Θεωρείται υπεύθυνος από τις αρχές για το δέμα – βόμβα που σκότωσε στις 24.6.2010 τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι «Ρομπέν των δασών»
Φυσικά, η ιστορία των επικηρύξεων δεν είναι καινούργια. Έχει, μάλιστα, το δικό της… χρηματιστήριο ανά εποχή και βαρύτητα αδικήματος. Υπάρχουν, δηλαδή, και τα blue chips των επικηρυγμένων!
Αν γυρίσουμε στον 19ο αιώνα, θα βρούμε τις πρώτες περιπτώσεις επικηρυγμένων λήσταρχων. Με τη δράση τους να κλιμακώνεται από τις αμέσως επόμενες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και μέχρι τη δεκαετία του 1930! Με ζωοκλοπές, λιποταξίες, ληστείες, απαγωγές με λύτρα, ανθρωποκτονίες.
Ένας εξ αυτών, ο Φώτης Γιαγκούλας, που πρώτιστο σκοπό του όταν βγήκε στα βουνά είχε να χτυπάει με κάθε τρόπο την κρατική εξουσία, επικηρύχθηκε το 1920 για 20.000 δρχ. Συνελήφθη, δραπέτευσε και η νέα επικήρυξή του εκτινάχθηκε στις 600.000 δρχ.
Στις 14.11.1925 εκδόθηκε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αμνηστεύονταν όσοι ληστές αιχμαλώτιζαν ή σκότωναν άλλον επικηρυγμένο ληστή. Στόχος ήταν η αλληλοεξόντωσή τους!
Την επόμενη χρονιά, οι Ρετζαίοι έκαναν μεγάλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα, με λεία 15 εκατ. δρχ., μέρος της οποίας μοίρασαν σε χήρες, ορφανά και αρρώστους. Επικηρύχθηκαν με το ποσό – ρεκόρ των 2 εκατ. δρχ. Ασύγκριτα μεγαλύτερο από τις 2.000 δρχ. του 1918 για τον Γιάννη Καρατζοβάλη, τον «τελευταίο» λήσταρχο που αλώνιζε στη Χαλκιδική. Η επικήρυξη πάντως και αυτού εκτινάχθηκε από τον Μεταξά το 1936 σε 450.000 δρχ.

Οι αντάρτες της πόλης
Όσον αφορά τη σύγχρονη μορφή τρομοκρατίας, από το 1974 και ύστερα, ιδού οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις:
◆ Η πρώτη επικήρυξη έγινε το 1975 για τη 17Ν, μετά τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, με αμοιβή για τους πληροφοριοδότες τα 5 εκατ. δρχ.
◆ Στις 16.1.1980, αμέσως μετά τις εκτελέσεις Πέτρου – Σταμούλη, η κυβέρνηση επικηρύσσει τους δράστες με 8 εκατ. δρχ.
◆ Για τη δολοφονία του βιομηχάνου της Χαλυβουργικής Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 η επικήρυξη έφτασε στα 50 εκατ.
◆ Τον Σεπτέμβριο του 1989 μετά τη δολοφονία Μπακογιάννη, ανακοινώνεται από τις αρχές ότι «για την ανεύρεση των εκτελεστών δίδεται ως αμοιβή των πληροφοριοδοτών το ποσό των 200 εκατ. δρχ.».
Στις 23.6.2000 δημοσιεύεται πως το συνολικό ποσό της επικήρυξης για τη 17Ν φτάνει πλέον σωρευτικά τα 3.433.000.000 δραχμές μετά και τη δολοφονία Σόντερς! Μόνο η αμερικάνική κυβέρνηση έδινε τότε 1.750.000.000 δρχ., με τις εφημερίδες να μιλάνε πια για επικήρυξη που θυμίζει «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» και για «ελληνικό Ελντοράντο».
Όσο για το καλοκαίρι του 2002 και το διάστημα (66 μέρες) που καταζητούνταν ο Κουφοντίνας, η κυβέρνηση ανέβαλλε από εβδομάδα σε εβδομάδα για λόγους τακτικής την επικήρυξη 600.000 ευρώ για όποιον τον εντόπιζε. Τελικά, δεν χρειάστηκε, αφού προσήλθε ο ίδιος στη Γενική Ασφάλεια.
Το 2007 και μετά το χτύπημα με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, επικηρύχθηκε και ο Επαναστατικός Αγώνας με 800.000 ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση κι άλλες 800.000 από τις ΗΠΑ.
Η αμερικάνικη πρεσβεία, μάλιστα, είχε γνωστοποιήσει ότι πέραν της χρηματικής αμοιβής υπόσχεται αυστηρή εχεμύθεια κι εγκατάσταση σε άλλο τόπο κατοικίας για τον μάρτυρα και την οικογένειά του. Σημείωνε με ανακοίνωση, εξάλλου, πως «περισσότερα από 62 εκατ. δολάρια έχουν δοθεί σε παρόμοιες εκστρατείες για τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο»!

Υπάρχουν και καταδότες
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, σε ανάλογη ενημέρωση μια δεκαετία πριν, το 1997, από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αναφερόταν σε ανακοίνωση πως «το Πρόγραμμα Αμοιβών κατά της Τρομοκρατίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Από το 1991 έχουν διατεθεί μέσω του Προγράμματος περισσότερα από 5 εκατ. δολ. για περισσότερες από 20 υποθέσεις».
Βέβαια, στην κορυφή των απανταχού επικηρυγμένων βρέθηκε και παρέμεινε από τον Νοέμβριο του 2001 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά την ανακοίνωση του Ράμσφελντ για ποσό 25 εκατ. δολαρίων. Τόσα χρόνια μετά και για τον Αλ Ζαουάχρι, τον νέο αρχηγό της Αλ Κάιντα, προσφέρεται ακόμα το ίδιο ποσό, όντας ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο σήμερα.
Αντίθετα, στο κυβερνοέγκλημα τα ποσά παραμένουν ακόμα χαμηλά, αφού πρώτος στη λίστα του 2013 ήταν ο Ρώσος χάκερ Αλεξέι Μπελάν για παραβίαση των δικτύων τριών αμερικάνικων υπηρεσιών, με την αμοιβή για όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του να είναι στις 100.000 δολάρια.
Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμεινε άγνωστο αν όντως κάποιος πήρε τα λεφτά της επικήρυξης. Ακόμα, άλλωστε, κι αν δόθηκαν μερικές φορές τα χρήματα, η προστασία της ανωνυμίας και του μάρτυρα περιλαμβάνονται πάντα στο προσφερόμενο συνολικό «πακέτο» από τις αρχές.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:25