search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:51
MENU CLOSE

Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας με μηνύματα Τσίπρα εντός κι εκτός

18.02.2014 10:23
ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλές στροφές - Media

Δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχημένη η χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέατρο «Ακροπόλ» με την οποία άνοιξε επίσημα η αυλαία της τρίμηνης προεκλογικής εκστρατείας για τις τριπλές εκλογές του Μαϊου

Δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχημένη η χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέατρο «Ακροπόλ» με την οποία άνοιξε επίσημα η αυλαία της τρίμηνης προεκλογικής εκστρατείας για τις τριπλές εκλογές του Μαϊου, δηλαδή τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και της δημοτικές – εξ ου και το σύνθημα «Τρεις κάλπες, μία επιλογή. Να νικήσουμε».
Η αίθουσα του Ακροπόλ αποδείχτηκε μικρή αφήνοντας πολλούς  εκτός, στο φουαγέ του θεάτρου και κυρίως στο κομμάτι της Ιπποκράτους μπροστά από την είσοδο.
Εντός, το χειροκρότημα και ο ενθουσιασμός ήταν στοιχεία διάχυτα κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει «Έχω πολύ καιρό να βρεθώ  σε μια συγκέντρωση που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η χαρά. Βλέπω χαμόγελα, βλέπω αισιοδοξία, βλέπω τη βεβαιότητα και τη σιγουριά της νίκης».
Η ομιλία του, μια μακροσκελής ομιλία με αρκετά σημεία εκτός κειμένου, περιείχε μηνύματα τόσο προς τα «έξω» δηλαδή προς την κυβέρνηση όσο και προς το εσωτερικό του κόμματος, το οποίο με αφορμή τις υποψηφιότητες για τις περιφερειακές εκλογές και τις πολιτικές συμμαχίες βρίσκεται σε αναβρασμό τις τελευταίες εβδομάδες και δη μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Οδυσσέα Βουδούρη λίγες ώρες πριν την εκδήλωση και παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος.
 
«Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ανέδειξε τον πολιτικό χαρακτήρα των «τριπλών» εκλογών και το γεγονός ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία τους  αναμένεται να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, την τρόικα και όσους υποστηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική της λιτότητας. «Θέλουν δε θέλουν» τόνισε «αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα» και το δίλημμα που θα τις συνοδεύει θα είναι το «ναι» ή «όχι» στη λιτότητα. «Κλείνει», συμπλήρωσε «ο φαύλος κύκλος σας κύριε πρωθυπουργέ, κλείνουν και οι φαύλοι που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ και εξακολουθούν να υπηρετούν αυτή τη φαυλότητα».
Κρίσιμη χαρακτήρισε και τη μάχη των δημοτικών εκλογών υπογραμμίζοντας πως σε αντίθεση με ό,τι λέγεται προκειμένου να αποσυνδεθούν από το πολιτικό τους μήνυμα, «στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους πρωτίστως, θα δοθεί μια μάχη που περικλείει όλα τα μεγάλα ζητήματα και συνεπώς παίρνει, ήδη πήρε, το χαρακτήρα μετωπικής κοινωνικής και πολιτικής  αντιπαράθεσης». Σημείωσε επίσης, πως τα μνημόνια ευθύνονται και για την κατάσταση στην Τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή τον περιορισμό των πόρων, το θέμα των σκουπιδιών, τους «ρημαγμένους» παιδικούς σταθμούς, τις «αποστραγγισμένες» κοινωνικές υπηρεσίες και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν «ένα τέλος στα διεφθαρμένα τοπικά κατεστημένα της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων» και «να αποδοκιμάσουν  τις πολιτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν την τοπική αυτοδιοίκηση είτε σε υπόθεση "δημοτικών μάνατζερ", είτε σε υπόθεση σκουπιδιών, κυριολεκτικά και μεταφορικά».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις τακτικές που ακολουθεί προκειμένου να μετριάσει την διαφαινόμενη πολιτική της ήττα και να συσκοτίσει το μήνυμα των εκλογών, ενώ σχολίασε την αδυναμία της ΝΔ να ορίσει υποψηφίους κάνοντας λόγο για  «ρεκόρ ευελιξίας» του Σαμαρά – μέσω των διπλών υποψηφιοτήτων. Και παρουσίασε αυτή την «ευελιξία» ως εξής: «’’Έχω και δεν έχω υποψήφιο, δίνω και δε δίνω χρίσμα, εμπιστεύομαι τους πολίτες αλλά πιο πολύ τις δημοσκοπήσεις’’, και τέλος ‘’αυτός είναι ο υποψήφιός μας και αν δεν σας αρέσει έχω κι άλλον’’ για να παραφράσουμε και μια φράση του Γκράουτσο Μάρξ».
 
«Όχι στη γοητευτική εσωστρέφεια»
Όσον αφορά τα μηνύματα προς το εσωκομματικό πεδίο και με αφορμή τις αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Βουδούρη και την κριτική για τους χειρισμούς της ηγεσίας ως προς τις επιλογές υποψηφίων και μια σειρά από θέματα όπως η διατύπωση θέσεων που ξεσηκώνουν κριτική περί  «ενσωμάτωσης», σημείωσε ότι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να νικήσει.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της προκαταβολικής πολεμικής  για ένα αύριο που ακόμα παλεύουμε να κατακτήσουμε. Δεν έχουμε καν τη πολυτέλεια  μιας τόσο γοητευτικής σε άλλους καιρούς εσωστρέφειας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων και των συστημικών ΜΜΕ που εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πασοκοποιείται» και αναρωτήθηκε «γιατί μας πολεμούν τότε» αυτοί που συνεργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και το στήριξαν.
Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εκστρατείας για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν. Αναφορικά με την περίπτωση της Ιταλίας και τη λεγόμενη «λίστα Τσίπρα». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Ιταλό Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε Μάρκο Ρεβέλι, ενός εκ των έξι διανοουμένων που πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα ιταλικό αριστερό αλλά κι ευρύ ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Άνοιγμα στο ΚΚΕ
Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε νέο άνοιγμα προς το ΚΚΕ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη δήλωση του διευθυντή του πολιτικού του Γραφείου Νίκου Παππά ότι ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να ΠΑΣΟΚ αλλά να γίνει ένα ακόμη ΚΚΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού άσκησε κριτική στον περισσό για την άρνηση συνεργασίας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ στις περιπτώσεις εκείνες που έχει περάσει στο δεύτερο γύρο και βρίσκεται απέναντι σε μνημονιακό ή χρυσαυγίτη υποψήφιο.
 
«Είμαστε άσχετοι με τις μίζες»
Επίσης, στις ομιλίες τους η Ρένα Δούρου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Θοδωρής Δρίτσας έδωσαν το δικό τους στίγμα σε σχέση με τη μάχη που ξεκινάει στην Περιφέρεια της Αττικής, τον Δήμο της Αθήνας και τον Δήμο του Πειραιά αντιστοίχως. Χαρακτηριστική δε είναι η απάντηση της Ρένας Δούρου στην κριτική που γίνεται στο πρόσωπό της αλλά και αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη περί απειρίας: « Πράγµατι. ∆εν έχουµε εµπειρία. Είµαστε άσχετοι µε τις τεχνικές της µίζας, της αρπαχτής, της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συµφερόντων. Αλήθεια είναι. Γιατί εµείς έχουµε ένα διαφορετικό πρότυπο για την Αυτοδιοίκηση. Που τη θέλουµε πραγµατική Αυτοδιοίκηση. Και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήµερα».
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη δική του ομιλία, μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στον Γιώργο Καμίνη, λέγοντας ότι έχει το θράσος να εμφανίζεται ως ακομμάτιστη αυτοδιοικητική επιλογή όταν το 2010 πανηγύριζε με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήριζε τη νίκη του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων ως δικαίωση της δικής του πολιτικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44