search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:54
MENU CLOSE

Γάλλος κροίσος συνελήφθη για εξαγορά ψήφων

19.02.2014 10:48
Γάλλος κροίσος συνελήφθη για εξαγορά ψήφων  - Media

Συνελήφθη σήμερα με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ο Γάλλος βιομήχανος Σερζ Ντασό, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είδε την ασυλία που έχει ως γερουσιαστής να αίρεται.

Συνελήφθη σήμερα με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ο Γάλλος βιομήχανος Σερζ Ντασό, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είδε την ασυλία που έχει ως γερουσιαστής να αίρεται.
 
Ο 88χρονος γερουσιαστής, ιδιοκτήτης της συντηρητικής εφημερίδας "Λε Φιγκαρό", ανακρίνεται στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι. Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την τεράστια περιουσία του για να εξασφαλίσει την εκλογή του στο Κορμπέιγ-Εσόν, ένα δήμο της πρωτεύουσας, κάτι το οποίο αρνείται.

"Έστω κι αν αυτή η άρση ασυλίας οδηγεί στο να τεθώ υπό κράτηση, είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτή τη δοκιμασία", ήταν η αντίδραση του Ντασό, ο όμιλος του οποίου κατασκευάζει τα αεροπλάνα για επιχειρηματίες Falcon και τα μαχητικά Mirage και Rafale. "Θα μπορέσω να καταδείξω την πλήρη αθωότητά μου γι' αυτές τις δήθεν εξαγορές ψήφων, κατηγορίες πλήρως κατασκευασμένες από ορισμένους από τους πολιτικούς αντιπάλους μου", πρόσθεσε.

Οι δικαστές ενδιαφέρονται για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2008, το 2009 και το 2010 στο Κορμπέιγ-Εσόν. Τις ψηφοφορίες αυτές είχε κερδίσει ο Ντασό και στη συνέχεια ο Ζαν-Πιέρ Μπεστέ, που θεωρείται το "δεξί χέρι" του. Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει την εκλογή του 2008 θεωρώντας "αποδεδειγμένο" πως έγιναν χρηματικά δώρα σε ψηφοφόρους, χωρίς να αποφανθεί σχετικά με την έκτασή τους.

Κατηγορίες σε βάρος του Ζαν-Πιέρ Μπεστέ και δύο άλλων προσώπων έχουν ήδη απαγγελθεί στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι συνήγοροι του Ντασό είχαν δηλώσει πως ο πελάτης τους "ήταν από πολλά χρόνια δέκτης πιεστικών αιτημάτων για χορήγηση χρημάτων από διάφορα άτομα που είχαν πληροφορηθεί για τη γενναιοδωρία του". 

Ο Σερζ Ντασό είναι μέλος μιας δυναστείας που εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια έχει βάλει τη σφραγίδα της στη γαλλική πολιτική και οικονομική ζωή και τον "φλερτάρουν" όλες οι κυβερνήσεις, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς.

Πτυχιούχος μηχανικός της γαλλικής Πολυτεχνικής Σχολής, επιβλήθηκε ως βιομήχανος και έμπορος, διατρέχοντας τον πλανήτη για να πουλήσει τα μαχητικά αεροπλάνα του Mirage και Rafale. 

Οι προσπάθειες αυτές επέφεραν προβλήματα με τη βελγική δικαιοσύνη: Το 1998 ο Σερζ Ντασό καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για δωροδοκία Βέλγων Σοσιαλιστών αξιωματούχων στο πλαίσιο μιας αγοράς για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 των βελγικών ενόπλων δυνάμεων.

Το περιοδικό Forbes κατατάσσει τον Σερζ Ντασό στην τέταρτη θέση του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Γαλλίας και στην 69η θέση των πλουσιότερων του κόσμου, με περιουσία που υπολογίζεται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:53