search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:19
MENU CLOSE

Επίδομα ανεργίας για… ρυθμισμένους

19.02.2014 22:00
oldphotosvroutsis1392836477.jpg

Υπεγράφη τελικά η υπουργική από­φαση που προβλέπει τους νέους όρους για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελ­ματίες – αυτοαπασχολούμενους.

 
Υπεγράφη τελικά η υπουργική από­φαση που προβλέπει τους νέους όρους για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελ­ματίες – αυτοαπασχολούμενους.
 
Έτσι κάποιοι (λίγοι) άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν επίδομα έως 360 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για δι­άστημα από 3 έως 9 μήνες, εφόσον ρυθμίζουν τις οφειλές τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν χρωστούν…
 
Βέβαια, προβλέπεται και εισοδηματικό κρι­τήριο, που δεν αλλάζει με την τροποποιημένη υπουργική απόφαση. Το επίδομα δικαιούνται όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα, από 20.000 ευρώ ατομικό και έως 30.000 ευρώ καθαρό οι­κογενειακό, στη διετία που διέκοψαν, λόγω της κρίσης, την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ.
 
Βάσει της παλαιάς απόφασης, που ισχύει, για χρόνο ασφάλισης 3-4 ετών το βοήθημα κατα­βάλλεται για 3 μήνες. Για χρόνο ασφάλισης 5-6 ετών δίνεται για 4 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 7-8 ετών καταβάλλεται για 5 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 9-10 ετών καταβάλλεται για 6 μήνες, για 11 έως 12 έτη χορηγείται για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη ασφάλισης για 8 μήνες και για χρόνο ασφάλισης 15 ετών και πάνω καταβάλλεται το επίδομα για 9 μήνες.
 
Στη νέα τροποποιητική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, προβλέπεται μεταξύ των προϋποθέσεων και η δυνατότητα ο δικαιού­χος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται και είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης.
 
Επίσης προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αναλάβει μισθωτή απασχόλη­ση ή αυτοαπασχοληθεί ή συνταξιοδοτηθεί για οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλι­σης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φορέα κύ­ριας ασφάλισης της αλλοδαπής ή απολέσει τη ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί για εξόφληση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται, έχει υποχρέωση ενημέρωσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.
 
Βεβαίωση
 
Η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης ή συνταξιο­δότησης ή απώλειας της ρύθμισης. Τυχόν βοηθήματα που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 
Αντίστοιχα, και στο πεδίο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προβλέπεται ότι ο δικαιούχος πρέπει να καταθέσει βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής ή ρύθμιση αυτής.
 
Απαιτείται, επίσης, υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται από τον ασφαλισμένο ότι κα­τά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος δεν έχει αναλάβει μισθωτή ερ­γασία, δεν αυτοαπασχολείται, δεν έχει απολέσει τη ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί για εξόφλη­ση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπά­γεται, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φο­ρέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερί-διό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α και β βαθ­μού συγγένειας.
 
Στην ίδια υπεύθυνη δήλωση δηλώνει τον φο­ρέα από τον οποίο επιθυμεί να καταστεί δικαιού­χος του βοηθήματος στην περίπτωση διακοπής δύο ελεύθερων επαγγελμάτων του.
 
Αν και για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και η νέα ρύθμιση αποτελεί δώ­ρο… άδωρο, στον ΟΑΕΕ εκτιμούν ότι μπορούν να λάβουν το βοήθημα τουλάχιστον 120.000 πρώην ασφαλισμένοι που έχουν βεβαιωμένες οφειλές έως 5.000 ευρώ ο καθένας τους.
 
Εγκύκλιος για τα ακίνητα
 
Ζήτημα ημερών είναι να εκδο­θεί η αναλυτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Αν και έχουν περάσει περίπου 50 ημέρες από την έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας, η ου­σιαστική αδυναμία εφαρμογής του από τους συμβολαιογράφους και τις εφορίες έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια μεταβίβαση ακινήτου από την αρχή του έτους.
 
Το σχέδιο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμέ­νου να ξεπαγώσουν μεταβιβάσεις αλλά και να ξεκινήσουν οι κρατικές εισπράξεις από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας προβλέπει, σύμ­φωνα με πληροφορίες, τα εξής:
 
♦ Την απαλλαγή όλων των ακινή­των που έχουν αποκτηθεί πριν από 30 χρόνια από τον φόρο υπεραξί­ας. Το ΥΠΟΙΚ καταλήγει σε αυτή τη λύση διότι στις περισσότερες περι­πτώσεις δεν είναι εφικτός ο υπολο­γισμός της τιμής κτήσης.
 
♦ Τον αποπληθωρισμό της τιμής κτήσης του ακινήτου. Για παρά­δειγμα αν ένα ακίνητο αποκτήθη­κε το 2000 αντί 50.000 ευρώ και ο πληθωρισμός από το 2000 έως σήμερα ήταν συνολικά 30%, η τι­μή κτήσης θα θεωρείται ότι είναι 65.000 ευρώ.
 
Από την τιμή πώλησης θα αφαι­ρείται η παραπάνω τιμή κτήσης και στη διαφορά που θα προκύπτει θα εφαρμόζεται μειωτικός συντελε­στής ανάλογα με τα έτη που έχει διακρατηθεί το ακίνητο. Ο μειωτι­κός συντελεστής θα ανέρχεται έως και στο 39%.
 
♦ Από τη διαφορά μεταξύ της τι­μής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου θα αφαιρείται 25.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο του φόρου υπεραξίας. Προϋ­πόθεση για να δοθεί το αφορολό­γητο είναι να μην έχει ο πωλητής πραγματοποιήσει άλλη πώληση ακινήτου εντός της τελευταίας πε­νταετίας. Στο υπόλοιπο θα εφαρμό­ζεται συντελεστής 15%.
 
Οι εισηγήσεις περί εφαρμογής συντελεστή 7% επί της τιμής πώ­λησης του ακινήτου ως φόρου υπεραξίας δεν έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκτές από την ηγε­σία του υπουργείου Οικονομικών καθώς επί της ουσίας θα ακύρωναν το όφελος για τις μεταβιβάσεις από τη μείωση του συντελεστή του φό­ρου μεταβίβασης από το 8%-10% που ήταν έως το τέλος του έτους στο 3%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59