search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:25
MENU CLOSE

Μόλις… 944 ημέρες αναμονή για επιστροφή ΦΠΑ – Σε εκκρεμότητα 5.607 αιτήσεις

20.02.2014 06:58
Μόλις… 944 ημέρες αναμονή για επιστροφή ΦΠΑ – Σε εκκρεμότητα 5.607 αιτήσεις - Media

Για γέλια και για κλάματα είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους συμψηφισμούς στο Δημόσιο και τις επιστροφές του ΦΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.  

Για γέλια και για κλάματα είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους συμψηφισμούς στο Δημόσιο και τις επιστροφές του ΦΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.  
 
Παρότι το Μνημόνιο ουσιαστικά δεν επιτρέπει οι αιτήσεις επιστροφής να ξεπερνούν σε αναμονή τις 120 ημέρες και παρότι ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων είχε δώσεις στις εφορίες οδηγία από τον περασμένο Σεπτέμβριο ώστε ο χρόνος αναμονής να μην ξεπερνά τις 90 μέρες, τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ αποδεικνύουν το μέγεθος του χάους και της ανοργανωσιάς (τουλάχιστον).
 
Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 5.607 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ εκ των οποίων οι 3.639 έχουν ξεπεράσει τις 120 μέρες σε αναμονή. Δεν είναι και μεγάλο το διάστημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το ρεκόρ αναμονής έχει φτάσει τις… 944 μέρες. Όπως πάμε θα τις χιλιάσει…
 
Και φυσικά μεγαλώνει το ποσό που συνολικά είναι «στον αέρα», το οποίο τώρα φτάνει τα 834 εκατομμύρια ευρώ.
 
Την ίδια ώρα πολύς κόσμος παραμένει στις «μαύρες» λίστες των οφειλετών και περιμένει τις επιστροφές ΦΠΑ, προκειμένου να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του έναντι του Δημοσίου αλλά και έναντι τρίτων.
 
Την ίδια ώρα, με το 25% των υπόχρεων ΦΠΑ να εξακολουθεί να μην υποβάλει δηλώσεις, παρά τις οχλήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε νέες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από τον επόμενο μήνα κι αυτό στη καλλίτερη περίπτωση.
 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η καταληκτική προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου ισχύει ως έχει και όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους θα υποστούν τις συνέπειες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει, πάντως, ότι οι αλλαγές στα πρόστιμα, που επίκεινται με το νομοσχέδιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ, άρα και αυτοί οι παραβάτες θα πέσουν στα… μαλακά.
 
Υπενθυμίζεται ότι με διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο- σκούπα, θα καταργηθεί η υποχρεωτική ελάχιστη καταβολή 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα μεταφερθεί στο τέλος του μήνα, από τις 20 που ισχύει τώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:22