search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53
MENU CLOSE

Οι υποψήφιοι στις δικηγορικές εκλογές

20.02.2014 07:48
Εκλογές ΔΣΑ: «Μονομαχία» Αλεξανδρή – Αδαμόπουλου στον δεύτερο γύρο - Media

Στις κάλπες θα προσέλθουν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή και τη Δευτέρα, 42.014 δικηγόροι για να αναδείξουν νέους προέδρους και νέα Διοικητικά Συμβούλια για την επόμενη τετραετία.

Στις κάλπες θα προσέλθουν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή και τη Δευτέρα, 42.014 δικηγόροι για να αναδείξουν νέους προέδρους και νέα Διοικητικά Συμβούλια για την επόμενη τετραετία.
 
Οι δικηγορικές εκλογές θα διεξαχθούν στους 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Δεν θα γίνουν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στο Δικηγορικό Σύλλογο Γρεβενών, καθώς απεβίωσε η πρόεδρος του Δήμητρα Καραθάνου.
 
Φυσικά τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους των μεγάλων πόλεων και ειδικά της Αθήνας, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι 21.471 δικηγόροι, περισσότεροι από τους μισούς της χώρας.
 
Το ΔΣΑ διεκδικούν επτά συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ένας μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος και 280 υποψήφιοι σύμβουλοι. Στις περασμένες εκλογές του ΔΣΑ το 2011, συμμετείχαν στις εκλογές 14 συνολικά συνδυασμοί. Εξ αυτών οι δώδεκα συνδυασμοί είχαν υποψήφιο πρόεδρο και δύο δεν είχαν.
 
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και ποιοι τους στηρίζουν
 
Η Νέα Δημοκρατία κατεβάζει ως υποψήφιο τον σημερινό 52χρόνο πρόεδρο του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων». Από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέρχεται στις εκλογές ο «βενιαμίν» των υποψηφίων προέδρων Βασίλης Παπαστεργίου.
 
Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ κατέρχεται στις εκλογές του ΔΣΑ με έναν συνδυασμό με υποψήφιο πρόεδρο και με έναν υποψήφιο πρόεδρο χωρίς συνδυασμό, τον οποίο θα στηρίξουν τρεις «δορυφόροι» συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Ο 52χρόνος Παναγιώτης Περάκης κατεβαίνει με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Πρόταση». Ήταν επικεφαλής συνδυασμού και στις προηγούμενες εκλογές του ΔΣΑ το 2011 και εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ., ενώ παλαιότερα είχε κατέλθει στις εκλογές με το συνδυασμό του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλου.
 
Ο 59χρόνος Βασίλης Αλεξανδρής είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του ΔΣΑ από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται χωρίς συνδυασμό και τον στηρίζουν τρεις συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.
 
 Στους τρεις αυτούς συνδυασμούς περιλαμβάνονται υποψήφιοι σύμβουλοι που είναι σήμερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, όπως είναι μεταξύ των άλλων, Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος Χριστίνα Τσαγκλη και Αλέκος Παπατσώρης. Επίσης, περιλαμβάνονται στους συνδυασμούς αυτούς και στελέχη με συνδικαλιστική εμπειρία, όπως οι Βασίλης Βραχιώτης, Ιωάννης Κορκόβελος, κ.ά.
Οι «δορυφόροι» συνδυασμοί, χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, που στηρίζουν τον κ. Αλεξανδρη είναι:
Ενιαίο Ψηφοδέλτιο -Erga Omnes – Ώρα Ευθύνης – Δικηγορική Ανανέωση
Ενωμένοι Δικηγόροι και
Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη.
 
Από το χώρο του ΚΚΕ κατέρχεται και πάλι υποψήφιος πρόεδρος με το συνδυασμό «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ο 63χρόνος Λευκαδίτης Άγγελος Βρεττός. Ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης, με μακρά συνδικαλιστική δράση στο χώρο του ΔΣΑ, κατέρχεται στις εκλογές από τον αποκαλούμενο προοδευτικό χώρο, με τον συνδυασμό «Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων».
 
Ακόμη, υποψήφιοι πρόεδροι με συνδυασμό κατέρχονται στις εκλογές του ΔΣΑ:
Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Μαραγκό
Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Παριανό.
Επίσης, κατέρχονται στις εκλογές χωρίς υποψήφιο πρόεδρο οι συνδυασμοί:
Θέμιδος Μέτωπο
Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης
Νέα Γενιά Δικηγόρων.
 
Οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% των εγκύρων ψηφοδελτίων και οι 280 υποψήφιοι σύμβουλοι του ΔΣΑ για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 4,25% των εγκύρων ψηφοδελτίων.
 
Ο δεύτερος γύρος των δικηγορικών εκλογών, σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά το πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί μεταξύ των δύο πρώτων, στις 2 Μαρτίου 2014, ενώ στους Συλλόγους με περισσότερα από 2.000 μέλη η ψηφοφορία παρατείνεται και την 4η Μαρτίου 2014.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53