search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:40
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Μην δεσμεύσετε το λαό με νέο μνημόνιο»

20.02.2014 10:00
Τσίπρας: «Μην δεσμεύσετε το λαό με νέο μνημόνιο» - Media

«Σας υποδέχομαι στην προεκλογική Ελλάδα». Με αυτή τη φράση άνοιξε τον χαιρετισμό του προς του Ευρωπαίους ευρωβουλευτές της ευρω – αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα (Ελληνικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

«Σας υποδέχομαι στην προεκλογική Ελλάδα». Με αυτή τη φράση άνοιξε τον χαιρετισμό του προς του Ευρωπαίους ευρωβουλευτές της ευρω -αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα (Ελληνικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
 
Η συνάντηση οργανώνεται με πρωτοβουλία της ευρω – ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και με θέμα «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα, Δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η απερχόμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δίνει τις τελευταίες, απελπισμένες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία» παραπέμποντας στην προετοιμασία μιας νέας προεκλογικής συμφωνίας που θα αποτελέσει το τρίτο μνημόνιο, ανεξαρτήτως του πως αυτό θα ονομαστεί.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε την προειδοποίηση εντός κι εκτός της χώρας πως αν μια τέτοια επιλογή δεν τεθεί στην κρίση του λαού, αν δηλαδή η συμφωνία υπογραφεί από την «μη νομιμοποιημένη» και «απερχόμενη» κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την αποδεχτεί όταν γίνει κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα υπογράμμισε πως «η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει το λαό και τον τόπο σ’ ένα νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του. Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της. Οφείλουν, επίσης, να γνωρίζουν και οι εταίροι πως εμείς δεν θα αποδεχτούμε τέτοιου είδους προεκλογικά τετελεσμένα».
 
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την εσωτερική κατάσταση, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια «κατεστραμμένη» χώρα καθώς της επιβλήθηκε ένα «φάρμακο πολύ χειρότερο από την ασθένεια» που διέλυσε την παραγωγική βάση της χώρας, εκτίναξε την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα και οδήγησε σε πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση.
 
Προς επίρρωσιν της θέσης που διατύπωσε ότι τα μνημόνια έχουν παταγωδώς αποτύχει ανέφερε τα στοιχεία για το χρέος: «Ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν το 2010 στο 125% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτέλεσε το πρόσχημα για να τεθεί η χώρα στο μνημόνιο, σήμερα μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια εφαρμογής του μνημονίου το χρέος έφθασε στο 175% του ΑΕΠ. Και οι προβλέψεις είναι ότι το 2015 θα φθάσει στο 205% του ΑΕΠ».
 
Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη» αλλά και αντιστρόφως «οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν σε όλη την Ευρώπη θα είναι κρίσιμοι για την έκβαση της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα».
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί «αλληλέγγυα και βιώσιμη διέξοδο για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου και της Ευρώπης».
 
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα για την οποία όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί επιφυλάξεις καθώς ξεκίνησε με καθυστέρηση σε προεκλογικό χρόνο ενώ αγνοεί τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο πρώτων μνημονίων, αλλά ακόμη κι έτσι « είναι μια έρευνα που τρόμαξε το ένοχο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο» 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:38