search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:18
MENU CLOSE

Γιώργος Τέλλος: Ένας Έλληνας φωτίζει το Σότσι!

21.02.2014 22:00
Γιώργος Τέλλος: Ένας Έλληνας φωτίζει το Σότσι! - Media

Έχει φωτίσει πολλές φορές το ελληνικό θέατρο, καθώς είναι ο βασικός lighting designer της Όπερας των Ζητιάνων, όπου κι αν παίζεται. 

Έχει φωτίσει πολλές φορές το ελληνικό θέατρο, καθώς είναι ο βασικός lighting designer της Όπερας των Ζητιάνων, όπου κι αν παίζεται. Ήταν τα φώτα του που έπεφταν στον «Πλούτο» πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και στο «Καλώς ήρθατε, Ντετέκτιβ Πουαρό», που παίζεται αυτή την περίοδο στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Όμως ο Γιώργος Τέλλος αυτό τον καιρό έχει γίνει κάτοικος Ρωσίας, καθώς συμμετέχει στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2014, που διεξάγονται στο Σότσι.

Με σπουδές στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Universität des Saarlandes (στη Γερμανία – έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Φρανκφούρτη) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεργάτης του Ανδρέα Μπέλη στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ο Γιώργος Τέλλος έχει αναλάβει τον αποκλειστικό σχεδιασμό φωτισμών, καθώς και τη διεύθυνση φωτογραφίας για το Olympic Medals Plasa. Ο σχεδιασμός αφορά τις καθημερινές απονομές των μεταλλίων καθώς και τα βραδινά Shows (cultural program) των Αγώνων που ακολουθούν τις απονομές. Επίσης, συμμετείχε στην τελετή έναρξης, έχοντας φωτίσει το coldron της Ολυμπιακής φλόγας. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργάζεται στο εξωτερικό, καθώς έχει θητεία σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, ενώ τα… φώτα του έχουν φτάσει ώς τις αραβικές χώρες.

Πώς βρεθήκατε στους Ολυμπιακούς του Σότσι;
 Πριν από περίπου δύο χρόνια με κάλεσε ο Ηλίας Λεδάκης από την εταιρεία Blonde για να σχεδιάσω τον φωτισμό στην Ολυμπιακή Πλατεία Μεταλλίων (Olympic Medals Plasa).

Πόσο καιρό πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες κάνατε προετοιμασία/πρόβες και τι ακριβώς αναδεικνύετε με τους φωτισμούς σας;
Περίπου έναν χρόνο πριν. Ξεκίνησα τον σχεδιασμό τον χειμώνα του 2013, αλλά οι εντατικοί ρυθμοί ήρθαν μετά το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου. Το έργο μου επικεντρώθηκε στο OMP (Olympic Medals Plasa), όπου κάθε απόγευμα γίνεται η απονομή των μεταλλίων στους Ουμπιονίκες με απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση σε παγκόσμιο δίκτυο, καθώς επίσης και στο cultural program, όπου αμέσως μετά τις απονομές ακολουθεί μουσική συναυλία με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών. Στην πορεία, και εντελώς απρόοπτα, μου ζητήθηκε η συμμετοχή και στο κομμάτι που αφορούσε τον φωτισμό του coldron της Ουμπιακής φλόγας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που έχουν κριτικάρει αρνητικά τη ρωσική διοργάνωση…
Τα έχω διαβάσει εν μέρει από το Internet. Η αλήθεια είναι ότι οι ώρες που δουλεύω στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι τόσο πολλές, που δεν αντιλήφθηκα κάτι σημαντικό να συμβαίνει γύρω μου. Η διοργανώτρια αρχή δείχνει να έχει τη θέληση να κάνει πάση θυσία επιτυχημένους Αώνες. Εκτελεστικά, τα έχει καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα όπου έχουμε διανύσει έως τώρα.

Τι σας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στη διοργάνωση;
Τα πολλά μέτρα ασφαλείας και οι πολλοί έλεγχοι (αλλά φαντάζομαι θα συμβαίνει σε όλους τους Ουμπιακούς). Επίσης εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών (ο καιρός κάθε άλλο παρά χειμερινός μπορεί να χαρακτηριστεί), οι Αγώνες γίνονται σε χιόνι που έχει αποθηκευτεί από περασμένες χρονιές, πράγμα για το οποίο είχε φροντίσει από πριν η διοργανώτρια αρχή.

Πώς είναι να δουλεύεις στη Ρωσία;
Αυτό τον καιρό το Σότσι δεν ξέρω αν αντιπροσωπεύει τη Ρωσία. Έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες. Η Ρωσία γενικά είναι δύσκολη χώρα και οι άνθρωποι δύσκολα εκφράζονται. Η Μόσχα πλέον είναι μια μητρόπολη που τρέχει σε ρυθμούς Νέας Υόρκης. Συνεργάτες που ζουν εκεί, μου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχουν πολύ ακριβά ενοίκια και χαμηλούς μισθούς.

Εργαζόμενοι από άλλες χώρες υπάρχουν; Γενικότερα ποια είναι η αντιμετώπισή σας από τους Ρώσους;
Η Ολυμπιάδα γενικά είναι ένα διεθνιστικό τοπίο. Υπάρχουν εργαζόμενοι από πάρα πολλές χώρες. Οι Ρώσοι σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι απόμακροι και σκληροί, αλλά στην πραγματικότητα, μόλις ανοιχτούν λιγάκι, γνωρίζεις την άλλη τους πλευρά, που είναι πολύ πιο ανθρώπινη. Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσουν. Η Ρωσία έχει πάρα πολλούς μετανάστες εργάτες. Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησα είναι η γλώσσα – σχεδόν μόλις ένας στους δέκα μιλά σπαστά αγγλικά.

Και… μία «παιδική» ερώτηση: Τι ενθύμιο θα φέρετε μαζί σας;
Πέρα από τα κλασικά σουβενίρ (κούπες, μπλουζάκια, καπελάκια, πολλές φωτογραφίες…), υψηλούς λογαριασμούς κινητού τηλεφώνου!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:18