search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:12
MENU CLOSE

Τρέχουν να μαζέψουν τον δεξιό «τραχανά»

22.02.2014 22:00
oldphotospod_2002_006_cmyk1392976679.jpg

Να μαζέψει τον δεξιό «τραχανά», που έχει παρα-απλωθεί, επιδιώκει το κλειστό «κονκλάβιο» του Σαμαρά με στόχο μια διαχειρίσιμη ήττα στις διπλές κάλπες του Μαΐου, αλλά οι αντάρτες δεν «μαζεύονται».

Να μαζέψει τον δεξιό «τραχανά», που έχει παρα-απλωθεί, επιδιώκει το κλειστό «κονκλάβιο» του Σαμαρά με στόχο μια διαχειρίσιμη ήττα στις διπλές κάλπες του Μαΐου, αλλά οι αντάρτες δεν «μαζεύονται».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συσπείρωσης της βάσης ξαναπαίζουν το θέατρο σκιών της χριστεπώνυμης Δεξιάς με εφεδρεία τον καθαιρεμένο Παναγιώτη Ψωμιάδη και με τον Σαμαρά να ψέλνει το «Πάτερ Ημών» στο Άγιον Όρος μαζί με τους επίσημους υποψηφίους.
Μαζί θα βγάλουν από το καπέλο μικροδιορθώσεις σε φορολογικά τερατουργήματα, όπως η φοροαπαλλαγή στο επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων, στα βιβλία εσόδων – εξόδων των αγροτών και σε μικροπαροχές τύπου «δώρου Πάσχα» σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Αξιώσεις
Στις Περιφέρειες λογαριάζουν ότι θα κερδίσουν:
◆ την Αττική είτε με Σγουρό είτε με Παχατουρίδη,
◆ την Πελοπόννησο, όπου αυτή τη φορά η Ν.Δ. θα στηρίξει τον Τατούλη,
◆ την Κεντρική Μακεδονία είτε με Ιωαννίδη είτε με Τζιτζικώστα,
◆ τη Δυτική Μακεδονία με τον Δακή,
◆ τη Στερεά Ελλάδα με τον Μπακογιάννη, παρά την ανταρσία του πρώην περιφερειάρχη Θ. Γιαννόπουλου.
Αξιώσεις έχουν για το Ιόνιο με τον Σπ. Σπύρου, αν και αναμένεται ανταρσία από τον πρώην βουλευτή Αλ. Δεσύλλα, και για το Β. Αιγαίο με τη Χριστιάνα Καλογήρου. Στη Δυτική Ελλάδα η υποψηφιότητα του πρώην γ.γ. Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη μπορεί να συναντήσει την αντίδραση του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Γ. Παπαναστασίου, τον οποίο απέσυραν λόγω χαμηλής αναγνωρισιμότητας. Στο Νότιο Αιγαίο κόντρα στον Γ. Χατζημάρκο λέγεται ότι έχει αρχίσει να κινείται ο πρώην περιφερειάρχης Χαρ. Κόκκινος, ενώ στην Κρήτη κατεβαίνει… για την τιμή των όπλων ο πρώην περιφερειάρχης Σερ. Τσόκας.

Στροφή για να κόψουν Τζιτζικώστα
Ο Ψωμιάδης, που δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποιον στηρίζει στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι ένα από τα ονόματα – έκπληξη για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με αντάλλαγμα να «κόψει» τον Τζιτζικώστα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ψωμιάδης, ύστερα από συνάντηση με τον Σαμαρά στο Μαξίμου, εκμυστηρεύθηκε σε στελέχη του πως του άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι υποψήφιος με σταυρό στο ευρωψηφοδέλτιο με αντάλλαγμα να στηρίξει τον Στ. Καλαφάτη στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Γιάννη Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο «Πανίκας», που ούτως ή άλλως τη «φυλάει» στον Τζιτζικώστα, αφού πήρε μέσα από τα χέρια του αδελφού του Διονύση την Περιφέρεια, με τις ευλογίες του Σαμαρά, δεν «τσίμπησε» και περιμένει δημόσιο σήμα για να κινητοποιηθεί. «Πόρτα – πόρτα, με τη βέσπα θα του κλέψει την περιφέρεια», εκτιμούν στα… υπόγεια του Μαξίμου.
Ο Σαμαράς, που δεν έχει δει τους βουλευτές του εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, κάλεσε την Τετάρτη στο Μαξίμου τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας αξιώνοντας απόλυτη στήριξη στον Ιωαννίδη και «σύγκρουση» με τον Τζιτζικώστα.

Τι τρέχει με Παχατουρίδη
Παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις στον Ανδρέα Παχατουρίδη να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, τον οποίο η Ν.Δ. θα στηρίξει έστω και εάν δηλώνει αντιμνημονιακός, ο δήμαρχος Περιστερίου φαίνεται να αντιστέκεται. Συνεργάτες του δηλώνουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ ο ίδιος ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ο Παχατουρίδης δεν θέλει να ταυτιστεί με τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, αφού, στην περίπτωση που είναι υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, δεν θα κατέβει κατά πάσα πιθανότητα.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Παχατουρίδης θα εκμεταλλευθεί τη δημοσιότητα και το παιχνίδι γύρω από το όνομά του για να καθαρίσει στον δήμο με άνεση από την πρώτη Κυριακή. Το σκηνικό προκαλεί πονοκέφαλο στη Ν.Δ. και ιδίως στους βουλευτές της, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η «χύμα» κατάσταση παραμένει και πως δεν υπάρχει συντεταγμένη γραμμή και στρατηγική. Ο Σγουρός κρατά χαμηλούς τόνους και απειλεί ότι δεν θα κατέβει εάν συνεχιστεί το «γαϊτανάκι» με τον Παχατουρίδη. Ήδη οι δήμαρχοι Ιλίου Ν. Ζενέτος, Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης και Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτης έχουν εκφράσει ανοικτά τη στήριξή τους στον Σγουρό.
Εν πάση περιπτώσει οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Σαμαράς για να εξυπηρετήσει τη στρατηγική του, που είναι να διατηρήσει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό εταίρο, στο τέλος θα εμφανίσει ως επιχείρημα ότι, αφού αρνήθηκε ο Παχατουρίδης, υποχρεώθηκε να στηρίξει τον Σγουρό. Κάποιοι συνεργάτες του Σαμαρά, που δεν θέλουν τον Παχατουρίδη, θεωρούν ότι η γραμμή του κόντρα στο μνημόνιο δημιουργεί πρόβλημα στην κεντρική γραμμή της κυβέρνησης και πως επί της ουσίας θα ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η αντιμνημονιακή ρητορική θα ενισχυθεί με αποτέλεσμα να πληγεί η Ν.Δ. σε στρατηγικό επίπεδο τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.

Πιέσεις
Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πιο εύκολη περίπτωση, αφού ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρά τις πιέσεις, δεν δείχνει ότι θα κάνει πίσω. Ήδη στο πλευρό του είναι ο Πρ. Παυλόπουλος – λόγω και της… προαιώνιας έχθρας με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Επιπλέον ο Παυλόπουλος έπαιξε ρόλο στο να πει «όχι» η Αλεξία Έβερτ στην πρόταση Πολύδωρα – Ζώη να κατέβει υποψήφια προσφέροντας μια ακόμη υπηρεσία στον Νικήτα. Πολύδωρας και Ζώης έχουν ήδη προαναγγείλει τη στήριξή τους στον Κακλαμάνη. Η Αλεξία – ήταν πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος – εξακολουθεί να βιώνει τον προσωπικό της Γολγοθά και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον προεκλογικό αγώνα.
Ο Κακλαμάνης, παρά τις πιέσεις σε στελέχη του, λέει ότι εκείνος που θα έχει πρόβλημα να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο είναι ο Άρης, τονίζοντας ότι τα περισσότερα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του. Αν και οι δυο τους αποφεύγουν να συγκρουστούν δημοσίως, δηλώνοντας ότι βρίσκονται κοντά, εν τούτοις υπογείως μαίνεται πόλεμος με επίκεντρο τον στενό συνεργάτη του Νικ. Κακλαμάνη Σωτήρη Καρατζά, που θεωρείται ότι είναι ο πιο σκληρός και εκείνος που πιέζει για να πάρει ο Κακλαμάνης τη ρεβάνς στον δήμο.  
Κοντά στον Άρη Σπηλιωτόπουλο έσπευσε μόνο ο Χρ. Τεντόμας, πρώην αντιδήμαρχος, που φαίνεται ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στον προεκλογικό αγώνα. Ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης ήταν από τις πρώτες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν από το επιτελείο του, ενώ ετοιμάζονται στελέχη όπως ο Κ. Σπυράκος και ο Δημ. Κωνσταντάρας να εκτεθούν στο ψηφοδέλτιο.

«Γαύρος» κατά Μιχαλολιάκου
Στον Πειραιά ο Bασίλης Μιχαλολιάκος περισσότερο φοβάται τον Ολυμπιακό, παρά την αποστασιοποίηση του Γ. Μελά – γιου του βουλευτή των ΑΝΕΛ –, καθώς βρίσκεται στα χαρακώματα με τους πρωταθλητές. Από την προηγούμενη εκλογή δεν υπήρχαν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με την πειραιώτικη ομάδα, αλλά καθ’ όλη τη θητεία του, αντί να γεφυρώσει το χάσμα, το διεύρυνε.
Οι πληροφορίες ότι ο Γ. Μώραλης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος δεν επιβεβαιώνονται από την πειραιώτικη ομάδα. Πάντως, ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να βρει πρώην στελέχη και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού για να βάλει στο ψηφοδέλτιο. «Δεν του κάνουμε πόλεμο, γιατί θα ψάχναμε και θα είχαμε βρει εδώ και καιρό υποψήφιο να στηρίξουμε, αλλά προφανώς δεν θα τον βοηθήσουμε κιόλας», λένε παράγοντες του ΟΣΦΠ.
Ο Σαμαράς, γνωστός «γαύρος», έτρεξε μόλις άρχισαν τα παρατράγουδα και ήπιε ούζο στον Πειραιά – στο «ουζερί του Μπελαμή», όπου έχει τραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης – για να τον στηρίξει. Δεν είναι τυχαίο ότι άφησαν να διαρρεύσει πως συνομίλησαν και με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γ. Σιδέρη. Ο Μιχαλολιάκος λέει ότι έχει μετρήσεις που του δίνουν 40%, αλλά το γεγονός ότι καθυστερεί να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του βάζει σε δεύτερες σκέψεις ορισμένα στελέχη, που θεωρούν ότι αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η υποψηφιότητα του Θοδωρή Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μήπως την «κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» για την Περιφέρεια.

Ελπίδες στη Θεσσαλονίκη
Και στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται οι συνθήκες για αξιοπρεπή εμφάνιση με την υποψηφιότητα Καλαφάτη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση του Σαμαρά να είναι υποψήφιος. Με «μισή καρδιά» κατεβαίνει ο Στ. Καλαφάτης, αφού βλέπει εκ των προτέρων την απροθυμία του συστήματος να δώσει μάχη για να κερδίσει τον δήμο.
Όμως ο ίδιος έχει ερείσματα στην κομματική βάση και στο επιχειρηματικό κατεστημένο της πόλης, που θέλει να επιστρέψει ο δήμος στη Δεξιά. Επί της ουσίας η Ν.Δ. και ο Σαμαράς δεν έχουν πετάξει «λευκή» πετσέτα, αν και η συμμαχία Τζιτζικώστα – Μπουτάρη δημιουργεί προβλήματα.


Φωτιά και στο ΠΑΣΟΚ από τον Ζαφειρόπουλο
 
Νέα φωτιά άναψε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Γιάννη Ζαφειρόπουλου να κατέβει κόντρα στον επίσημο υποψήφιο και νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι η απόφαση αυτή ήταν η αιτία να χαλάσει η δυνατή φιλία του «παράτολμου» Ζαφειρόπουλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες να τον αποτρέψει και, όταν διέγνωσε ότι είναι αμετάπειστος, απλά τον άδειασε επισήμως.
Τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο σοβαρά αν το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν είχε δώσει μάχη το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να πείσει τον Κατσιφάρα να διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια, παρά τις δικές του επιφυλάξεις. Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν τον Κατσιφάρα να επιθυμεί να διεκδικήσει τον Δήμο Πάτρας, κόντρα στον νυν δήμαρχο Γιάννη Δημαρά, αφού βλέπει ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Βασίλης Χατζηλάμπρου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Άλλωστε ο Δημαράς δεν είναι αποδεκτός από το όλον ΠΑΣΟΚ, αφού τοπικά στελέχη δεν ξεχνούν ότι πήρε τον δήμο ως αντάρτης. Κατά τα λοιπά το ΠΑΣΟΚ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει έξι Περιφέρειες (εκτός του αντάρτη Τατούλη στην Πελοπόννησο, τον οποίο στήριξε), βλέπει να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να δει να εκλέγονται οι υποψήφιοι που θα στηρίξει.
Αν εξαιρέσει κανείς τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, που έχει διακομματική στήριξη, και το Νότιο Αιγαίο, όπου ο Γιάννης Μαχαιρίδης δείχνει να προηγείται, στην Κεντρική Ελλάδα η αποχώρηση του Κλέαρχου Περγαντά και η αδυναμία εξεύρεσης δυναμικής υποψηφιότητας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη δημιουργούν σοβαρή τρύπα. Πιέζεται η Κατερίνα Μπατζελή, που δεν μοιάζει να αποδέχεται, έχει βολιδοσκοπηθεί ο πρώην βουλευτής Νίκος Τσώνης, ενώ τελευταία έχει αποσυρθεί από το τραπέζι το όνομα του υφυπουργού Συμεών Κεδίκογλου.
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Άρης Γιαννακίδης περιμένει να δει τους αντιπάλους του για να βγάλει συμπεράσματα για την προοπτική του αγώνα του. Στο Βόρειο Αιγαίο ο Νάσος Γιακαλής έχει δύσκολο αντίπαλο τη δημοσιογράφο Αγλαΐα Κυρίτση, που κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και πάει καλά στις πρώτες άτυπες δημοσκοπήσεις. Τρύπα υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η Εύα Καϊλή μοιάζει να το σκέπτεται και ζητάει να γίνει μια μέτρηση για να διαπιστώσει πώς προχωρά η ενδεχόμενη κάθοδός της, αλλά η έλλειψη χρημάτων από τα κεντρικά έχει παγώσει τις διαδικασίες. Οι πληροφορίες επιμένουν όμως ότι ο Βενιζέλος θα προτιμούσε ως υποψήφιο τον Άγγελο Τόλκα.
Και η Άντζελα Γκερέκου σκέφτεται αν πρέπει να αφήσει την κεντρική πολιτική σκηνή για την Περιφέρεια Ιονίου, αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να της δίνουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Στην Ήπειρο επίσης υπάρχει κενό, αφού μάλλον θα στηριχτεί νέος υποψήφιος μετά την άρνηση του Βαγγέλη Αργύρη να είναι ξανά υποψήφιος. Στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία επίσης αναζητούνται στελέχη, ενώ στην Πελοπόννησο, παρά τις αντιδράσεις αρκετών οργανώσεων, στα κεντρικά σκέπτονται να υποστηρίξουν Πέτρο Τατούλη, αλλά με καλύτερη διαπραγμάτευση στις αντιπεριφέρειες. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι για τον Δήμο Αθηναίων η συμφωνία με τον Γιώργο Καμίνη πηγαίνει καλά και στον συνδυασμό του θα τοποθετηθούν έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:07