search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:19
MENU CLOSE

Προβληματισμός για την εσωστρέφεια

22.02.2014 22:00
oldphotospod_2002_011_cmyk1392976845.jpg

Η πλειοψηφία με διορθωτικές κινήσεις και αιφνιδιασμό επιβάλλει την υποψηφιότητα Βουδούρη

Η πλειοψηφία με διορθωτικές κινήσεις και αιφνιδιασμό επιβάλλει την υποψηφιότητα Βουδούρη

Στον αστερισμό των αναταράξεων λόγω Βουδούρη εξακολουθεί να βρίσκεται το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που υπάρχει προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα και να τερματιστεί η εσωστρέφεια, τόσο μέσω της επικέντρωσης στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όσο και μέσω παραινέσεων, εκκλήσεων για ενότητα αλλά και… τετελεσμένων.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι μεταξύ αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας, Φλαμπουράρης, Βίτσας, Σκουρλέτης) και της κίνησης του Οδυσσέα Βουρούδη «Κοινωνία Πρώτα» (Βουδούρης, Παραστατίδης, Δημητροπούλου, Στυλιανίδης), δηλαδή σε ανώτατο επίπεδο, έστειλε το μήνυμα ότι το ζήτημα κλείνει κι επίσημα.
Πάντως από την πλειοψηφία λέγεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέρει ανεξαρτήτως της υποψηφιότητας και παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου ύστερα από τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου για την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας καθώς και στη διεύρυνση της συνεργασίας τους σε πρώτη φάση μέσα από τα κινήματα πολιτών και με προσανατολισμό στα προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες».

Θεσμικοί αιφνιδιασμοί
Με άλλα λόγια, την ώρα που η ηγεσία πραγματοποιεί αιφνιδιαστικά μια κίνηση με την οποία στέλνει το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να επιβάλει την επιλογή της, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, ταυτόχρονα επιχειρεί να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται θεσμικά, δηλαδή μεταξύ δύο πολιτικών φορέων, και δεν επικεντρώνει στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Επίσης, προσδιορίζεται ως περιεχόμενο της συνεργασίας η «ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής», κάτι που «διορθώνει» κατά κάποιο τρόπο το στίγμα των δηλώσεων που έκανε ο ίδιος ο Βουδούρης πριν από δύο εβδομάδες, ότι δηλαδή δεν μετανιώνει για το ότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Το ίδιο επιχειρείται και μέσω της συνέντευξης του επικεφαλής της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα» στην «Κυριακάτικη Αυγή», στην οποία δηλώνει «αντίπαλός μας είναι ο νεοφιλελευθερισμός» και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αρχική του δήλωση.

«Επίμονη» μειοψηφία
Ωστόσο, μόνο κλειστό δεν θεωρείται το θέμα για τη μειοψηφία των λαφαζανικών και των υπόλοιπων κομματιών της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και για όσους από την πλειοψηφία εξακολουθούν να το βάζουν στο τραπέζι (ΑΝΑΣΑ). Κατά της υποψηφιότητας Βουδούρη έχει ταχθεί και ο Μανώλης Γλέζος.
Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των οργανώσεων στην Πελοπόννησο, η μειοψηφία θεωρεί ότι το συνολικό αποτέλεσμα πιστοποιεί την αναντιστοιχία κορυφής και βάσης και, κυρίως, επιβεβαιώνει ότι οι αντιδράσεις είναι καθολικές και διατασικές, δηλαδή υπερβαίνουν τη μειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών εκ των πραγμάτων κρατά το ζήτημα ανοιχτό, ακόμη και μετά τις ψηφοφορίες στις Νομαρχιακές Λακωνίας και Αργολίδας, όπου ναι μεν επικράτησαν οι ψήφοι υπέρ Βουδούρη, όμως το αποτέλεσμα ήταν περίπου οριακό (13 υπέρ, 8 κατά, 2, λευκά, 3 αποχές και μία παραίτηση στη Λακωνία, 6 υπέρ, 5 κατά, 3 λευκά και 3 αποχές στην Αργολίδα). Είχαν προηγηθεί οι Νομαρχιακές Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Κορίνθου, όπου δεν υπήρξε ούτε μία ψήφος υπέρ Βουδούρη, ενώ αρνητική ήταν και η απόφαση της Νεολαίας Πελοποννήσου, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε τον ανεξάρτητο βουλευτή «πολιτικό γυρολόγο». Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικές ήταν κατά κανόνα και οι αποφάσεις των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.) της Πελοποννήσου, όπου αυτές πραγματοποίησαν συνεδριάσεις.

Λάδι στη φωτιά
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε να μη συζητηθεί το θέμα Βουδούρη μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις οργανώσεις. Τώρα, η μειοψηφία επικαλείται αυτό το στοιχείο και αντιδρά στις δημόσιες ή κατ’ ίδίαν τοποθετήσεις στελεχών της πλειοψηφίας που στέλνουν το μήνυμα ότι αυτή δεν θα κάνει πίσω ακόμη κι αν συγκρουστεί, λέγοντας: «γιατί συνεδρίαζαν τότε οι οργανώσεις» αν δεν πρόκειται να ξανασυζητηθεί το θέμα υπό τα νέα δεδομένα; Στην αυριανή συνεδρίαση της Γραμματείας οι διαφωνούντες εμφανίζονται διατεθειμένοι να επανέλθουν δριμύτεροι και με δεδομένο ότι η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι δεν αλλάζει η απόφαση της Κ.Ε. είναι άγνωστο αν θα βρεθεί κάποια εκτονωτική λύση.
Η ηγεσία θεωρεί ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% – 30% να στέλνει στην κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη, όπου δίνεται η μάχη για την υποψηφιότητα Τσίπρα, το μήνυμα ότι είναι μια «περίκλειστη κάστα κομμουνιστών» όπως ανέφερε πρόσφατα ο Νίκος Βούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο τελευταίος, σε νεότερες δηλώσεις του χαρακτήρισε «ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση» την αντιπαράθεση για τις συμμαχίες και ιδιαίτερα για τον Βουδούρη, χρεώνοντας εν πολλοίς τη διαφωνία στη μειοψηφία.
Ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» όμως έριξε ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, ο οποίος μέσω συνέντευξής του στη «Real News» έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τα οποία εξελήφθησαν από πολλούς ως προειδοποίηση ότι η διαφωνία στο εξής θα στοχοποιείται ως «σεχταριστική», δηλαδή ΚΚΕδικης, απομονωτικής λογικής. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ότι «ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να γίνει ΠΑΣΟΚ, αλλά να γίνει ένα ακόμη ΚΚΕ» καθώς και πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για νέα “Βάρκιζα”, ούτε για “βρόμικο ’89”» αλλά ούτε και για “Λιτόχωρο” (παραπέμποντας στην έναρξη του εμφυλίου).
Ωστόσο, στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο «Ακροπόλ», άλλο ήταν το στοιχείο από την παραπάνω συνέντευξη που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας: τη γραμμή – σε απάντηση των όσων είπε πρόσφατα η Λιάνα Κανέλλη – ότι όπου στον δεύτερο γύρο υπάρχει υποψήφιος του ΚΚΕ απέναντι σε κυβερνητικό ή χρυσαυγίτη, «εμείς θα τον στηρίξουμε». Έριξε έτσι μια γέφυρα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος (η οποία ζητά συνεργασία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ύστερα από τις επιθετικές δηλώσεις Παππά.
Κατά τα λοιπά, το κόμμα «έξω» πάει καλά: η εκδήλωση στο «Ακροπόλ» στέφθηκε από επιτυχία, ενώ γεμάτη ήταν και η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου την περασμένη Πέμπτη, στην εκδήλωση του tvxs.gr με Σταθάκη, Παυλόπουλο, Σκυλακάκη και Ποδηματά στο πάνελ και παρέμβαση του Δ. Δασκαλόπουλου (ΣΕΒ) και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα καθυστερημένος και καταχειροκροτούμενος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13