search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24
MENU CLOSE

Οι… τριαντάρηδες του θεάτρου

22.02.2014 22:00
Οι... τριαντάρηδες του θεάτρου - Media

Η αίθουσα είναι γεμάτη νέους ανθρώπους που φωνάζουν, γυμνάζονται, συζητούν. Αγόρια και κορίτσια τρέχουν πάνω κάτω και η λέξη που ακούγεται πιο πολύ είναι ένας αριθμός: τριάντα!

Η αίθουσα είναι γεμάτη νέους ανθρώπους που φωνάζουν, γυμνάζονται, συζητούν. Αγόρια και κορίτσια τρέχουν πάνω κάτω και η λέξη που ακούγεται πιο πολύ είναι ένας αριθμός: τριάντα!
Όχι πολύ μακριά από την πλατεία Εξαρχείων βρίσκεται μια δραματική σχολή με έναν σκοπό: να στελεχώσει το θέατρο του αύριο με νέα, ταλαντούχα παιδιά, που έχουν όρεξη για δουλειά και φυσικά αγάπη για την Τέχνη.
Η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, με ιδρυτή της τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Θόδωρο Γράμψα, προετοιμάζει, μέσα από τα μαθήματα της σχολής, τους ηθοποιούς της νέας γενιάς. Η σχολή εδώ και επτά χρόνια λειτουργεί σαν ένα «φυτώριο» που βοηθά νέους στην ηλικία ηθοποιούς να ακολουθήσουν το πάθος τους και να αναπτύξουν τις υποκριτικές τους ικανότητες.
«Πρωταρχικός μας σκοπός στη σχολή είναι να καλλιεργηθεί πρωτίστως η προσωπικότητα του ατόμου και μετέπειτα η τεχνική του κατάρτιση», επισημαίνει ο Θόδωρος Γράμψας, τονίζοντας επίσης πως στα τρία έτη σπουδών της σχολής απαιτείται τεράστια αφοσίωση και σκληρή δουλειά από πλευράς μαθητών, ώστε οι τελευταίοι να αποκτήσουν πειθαρχία και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν τόσο επί σκηνής όσο και εκτός αυτής.
Ποιος καλύτερος τρόπος να εφαρμόσουν αυτά που μαθαίνουν στη σχολή οι νέοι από το να συμμετάσχουν σε μια θεατρική παράσταση; Και μάλιστα σε μία που υπογράφει ο ίδιος ο γνωστός ηθοποιός. Στο θέατρο της σχολής θα ανεβαίνει από τέλη Φεβρουαρίου η παράσταση «30 χρόνια ακριβώς», την οποία σκηνοθετεί ο Θόδωρος Γράμψας και στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές αλλά και απόφοιτοι της σχολής. «Οι ήρωες του έργου βρίσκονται σε αυτήν τη μεταβατική ηλικία των 30, όπου θέλεις να νοηματοδοτήσεις την ύπαρξή σου και να… δημιουργήσεις», υπογραμμίζει ο Θόδωρος Γράμψας.
Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους ήρωες δεν… έχουν φτάσει ακόμα τα τριάντα, αλλά τη διάθεση να δημιουργήσουν και να αφήσουν το στίγμα τους στο θέατρο την έχουν. Και μπόλικη μάλιστα. Όπως δύο από τους πρωταγωνιστές του έργου, η 29χρονη Μαριάννα Μαυριανού, που έχει αποφοιτήσει εδώ και δύο χρόνια από τη σχολή, και ο 23χρονος Τρύφωνας Μπάρκας, δευτεροετής στη σχολή. «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτή που μας δίνει ο κ. Γράμψας, ο οποίος έχει συμβάλει πολύ στο οικογενειακό κλίμα που έχει υιοθετήσει η σχολή», αναφέρουν τα δύο παιδιά και προσθέτουν: «Το θέατρο πλέον είναι η ζωή μας. Είναι κάτι που μας είχε συναρπάσει από μικρούς. Από την επικοινωνία με το κοινό έως και το συναίσθημα του να ερμηνεύεις έναν ρόλο, το θέατρο είναι κάτι που πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ και να αφοσιωθείς σε αυτό, παρά τις όποιες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσεις».

Τι είναι αυτό όμως που ωθεί τους «τριαντάρηδες» ηθοποιούς της σχολής Πράξη Επτά να δημιουργούν, να δοκιμάζονται και να οραματίζονται; Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που… ονειρεύονται περισσότερο;

«Το όνειρό μου είναι να μπορώ να έχω το θέατρο στην καθημερινότητά μου, μέσα από τις πρόβες, τη μελέτη, τη σκέψη για τον ρόλο που μου δίνεται κάθε φορά» αναφέρει η Μαρία Κουθούρη. «Είναι μια διαδικασία που κρατάει ζωντανό το πνεύμα, την ψυχή, το σώμα, και δεν θα την άλλαζα με τίποτα. Ξέρω ότι στην εποχή που ζούμε, αυτό είναι πολύ δύσκολο, για μένα όμως αυτός ο “δυνατός πόθος” φαντάζει σαν τη μόνη ελπίδα».
Ο Marius Iaurum τονίζει πως «σ’ αυτήν την περίοδο της ζωής μου, οι πιο κατάλληλες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το όνειρα που έχω για το μέλλον είναι: συνέπεια, προσπάθεια και πάθος. Δεν ξέρω αν θέλω ή αν θα τα καταφέρω… “ν’ αφήσω τη στάμπα μου στον κόσμο”… το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όνειρά μου με βρίσκουν στο θέατρο… “Μόνο θέατρο από αύριο”… λοιπόν»! Όνειρα πολλά κάνει, από την άλλη, η Ελευθερία Κρατημένου. Αν και, όπως λέει, «η εποχή δεν τα ευνοεί… Το πιο σημαντικό όμως είναι να μπορώ, όσα χρόνια και αν περάσουν, να κάνω ακριβώς αυτό που κάνω και τώρα! Με την ίδια όρεξη, τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ικανοποίηση!». Ο Σταύρος Μαρκάλας, βέβαια, συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω με μια ατάκα:
«Το θέατρο με κάνει να ονειρεύομαι πολλά. Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι αυτά να τα κάνω πραγματικότητα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24