search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:47
MENU CLOSE

Η εκδίκηση του Καραγκιόζη

22.02.2014 22:00
Η εκδίκηση του Καραγκιόζη - Media

«Ο Καραγκιόζης βγαίνει πάλι από τον λήθαργο», σκέφτηκαν με περηφάνια οι Πατρινοί όταν αντίκρισαν στην οδό Νόρμαν, στον Άγιο Διονύσιο, το «Περί Σκιών».

«Ο Καραγκιόζης βγαίνει πάλι από τον λήθαργο», σκέφτηκαν με περηφάνια οι Πατρινοί όταν αντίκρισαν στην οδό Νόρμαν, στον Άγιο Διονύσιο, το «Περί Σκιών». Δικαιολογημένα καθώς στην πόλη της Πάτρας – ή, καλύτερα, στη ητρόπολη του Καραγκιόζη – ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης άνοιξε τις πόρτες στα τέλη του Ιανουαρίου, για να μετατραπεί σ’ ένα ζωντανό «μουσείο» που θα φιλοξενεί καθημερινά, από το πρωί ώς το βράδυ, την παραδοσιακή λαϊκή φιγούρα του ελληνικού θεάτρου σκιών, τον αγαπημένο Καραγκιόζη.
Πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία κρύβεται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καραγκιοζοπαίχτες, ο ακούραστος Χρήστος Πατρινός, αλλά και η οικογένειά του. Η αγάπη και το πάθος του για τον Καραγκιόζη είναι διάχυτα στον χώρο, γι’ αυτό και η Πάτρα τον εκτιμά και τον βοηθάει. Η γυναίκα του αλλά και τα τέσσερα παιδιά του – η Φαίδρα, ο Διονύσης, η Μαρία και η Ειρήνη –, βοηθάνε εξίσου με τον τρόπο τους σ’ αυτό που ξεκίνησε ο ίδιος πριν από 40 χρόνια: να περιοδεύει μ’ ένα αυτοκίνητο απτόητος, σε κάθε σχολείο και γειτονιά της Ελλάδας, παρέα με τα λευκά σεντονάκια και τις χάρτινες φιγούρες του Καραγκιόζη. Μοναδικός τους στόχος να διασώσουν αλλά και να διαδώσουν το έργο που ξεκίνησε πρώτα ο Μίμαρος, μέσα από παραστάσεις Καραγκιόζη ποικίλου περιεχομένου και όχι μόνο.
Το «Περί Σκιών», το νέο «σπιτικό» του Καραγκιόζη, όπως φαίνεται, ήρθε για να ριζώσει στην Πάτρα και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Ένας φιλόξενος χώρος, χωρητικότητας 130 με 150 ατόμων, υποδέχεται καθημερινά σχολεία από την Πάτρα και τις γύρω περιοχές, για να απολαύσουν παλιές, κλασικές παραστάσεις αλλά και νέες, αυτοσχέδιες, του Χρήστου Πατρινού. Τα παιδιά μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα «Γνωρίζω το λαϊκό θέατρο σκιών» οργανώνονται σε δημιουργικές ομάδες με βάση την ηλικία τους, με σκοπό να μάθουν να ζωγραφίζουν αλλά και να μιμούνται τις φιγούρες, να παίζουν παραστάσεις από μόνα τους, να διδάσκονται και να μυούνται στην ιστορία του θεάτρου και του θεάτρου σκιών, τόσο του ελλαδικού όσο και του διεθνούς χώρου. Παράλληλα με όλα αυτά, ξεκίνησαν ήδη να κατασκευάζουν φιγούρες από χαρτί, ζελατίνα, δέρμα και ξύλο, ενώ θα πραγματοποιούνται και θεατρικά παιχνίδια. Στα τέλη του Μαΐου, μάλιστα, θα ανεβάσουν από μόνα τους μια παράσταση Καραγκιόζη ύστερα από κατάλληλη προετοιμασία. Ο χώρος δεν ενδείκνυται μόνο για παιδιά, καθώς διαθέτει αίθουσα – εκθετήριο φιγουρών και σκηνικών του θεάτρου σκιών αλλά και παραστάσεις ειδικά για μεγάλους θεατές.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:46