search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:22
MENU CLOSE

Τα Ημερολόγια του Φιλιππότη

21.02.2014 17:53
Τα Ημερολόγια του Φιλιππότη - Media

Έχοντας διανύσει πάνω από έξι συναπτές δεκαετίες στον χώρο του βιβλίου, ο Στρατής Φιλιππότης αποτελεί σταθερή αξία και τα ιστορικά του πλέον ημερολόγια είναι μνημεία αναφοράς.

Άνθρωπος του τόπου, δηλαδή με ρίζες, ο Φιλιππότης μοιάζει να μην έφυγε ποτέ από τη γενέτειρά του, την Τήνο, αλλά και να μην εγκατέλειψε ποτέ την Αθήνα, την πόλη που του γέμισε τη ζωή. Άνθρωπος του κέντρου της πόλης, μοιάζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αθήνας, μια σταθερά μνήμης, ένας άνθρωπος, με δυο λόγια, ξεχωριστός. Από την εποχή που ήταν βιβλιοπώλης της ιστορικής Εστίας έως τον Ιανουάριο του 1978, που άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο, στην Ακαδημίας και Ασκληπιού, η ζωή του ταυτίστηκε με το βιβλίο – σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής του. Άνθρωπος δύσκολος στις επαφές του και στις σχέσεις του, αλλά αφοπλιστικά ειλικρινής, προειδοποιεί τους… απρόσεκτους και ανεπιθύμητους: «Λόγω των κυκλαδίτικων ανέμων είμαι ιδιόρρυθμος. Προσοχή λοιπόν…»!

Σταθερός και επίμονος σε πείσμα των καιρών και των μνημονίων, ο Φιλιππότης ξέρει να κρατά τις παραδόσεις, όπως και να τις σέβεται. Το περίφημο – ιστορικό πλέον, πέρα από την ανεκτίμητη αρχειακή του αξία – Αθηναϊκό του Ημερολόγιο ολοκληρώνει αισίως είκοσι πέντε έτη αδιάλειπτης παρουσίας!

Το Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2014

Ωστόσο και εδώ ο Φιλιππότης δεν είναι ίδιος με τους άλλους. Δεν εκδίδει ένα ημερολόγιο με τις ημερομηνίες και τους αγίους, ούτε με ενδιάμεσα κενά για να σημειώνει κανείς τα ραντεβού του. Εξ άλλου, η εποχή τα ξεπέρασε αυτά ηλεκτρονικώς. Ο Φιλιππότης ξέρει να θυμάται στο παρόν, όντας πανταχού παρών στον χρόνο του, στην ιστορία του, στη ζωή του, στις δικές του αναμνήσεις. Έτσι το περίφημο Αθηναϊκό του Ημερολόγιο διαβάζεται και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο έτος που αναφέρεται, αλλά στοχεύει στη μνήμη του αναγνώστη. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που δεν σου θυμίζει την ημερομηνία, τη μέρα ή τον μήνα, όσο σου υπενθυμίζει την ιστορία σου μέσα από επιλεκτικές ψηφίδες, μικρές ιστορίες, μεγάλους δρόμους… Γεννώντας τη νοσταλγία στους αναγνώστες, τους καλεί σ’ ένα ταξίδι επιστροφής στο ίδιο τους το παρόν. Διαβάζοντας κανείς το Αθηναϊκό Ημερολόγιο είναι σα να ξεκινά μια βόλτα στην πόλη, έναν ξεχωριστό περίπατο, στη διάρκεια του οποίου γνωρίζει την Αθήνα αλλιώς, όπως δεν την ξέρει, δεν την υποψιάζεται, δεν τη φαντάζεται!
Μνημεία, χώροι, δρόμοι, διαδρομές, περιστατικά, δύσκολες ιστορικές στιγμές – όλα ζωντανεύουν μέσα σε ένα ανθολόγιο κειμένων, όπου ο Στρατής Φιλιππότης σαν φιλόξενος οικοδεσπότης επιδεικνύει τα της… πόλης του με καμάρι και υπερηφάνεια!

Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους
Το γράψαμε στην αρχή: ο Φιλιππότης είναι άνθρωπος του τόπου, της γεωγραφίας. Πόσο μάλλον που ως Τήνιος, νησιώτης αυθεντικός, πλασμένος από τους ανέμους, είναι κι ένας παθιασμένος άνθρωπος! Παράλληλα με το Αθηναϊκό του Ημερολόγιο ξεκίνησε πριν από δεκαέξι χρόνια το «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους», μια έκδοση πιο προσωπομετρική, πιο εσωτερική, όπου τον πρώτο λόγο τον έχει η ιδιαίτερη πατρίδα του και οι άνθρωποί της. Άνθρωποι ιδιαίτεροι (δίχως τις υπερβολές στις οποίες μας ωθεί το διαδεδομένο στη χώρα μας τοπικιστικό πνεύμα), που άφησαν το στίγμα τους κυρίως στις εικαστικές τέχνες. Τα θέματά του, οι νύξεις του και οι αναφορές του τιμούν τον τίτλο του Ημερολογίου του και αναδεικνύουν όλα τα μικρά και μεγάλα διαμάντια που κοσμούν το Αρχιπέλαγος, μια θάλασσα που από τα βάθη της αναδύθηκε ο πολιτισμός, μια θάλασσα που μιλά ελληνικά, μια θάλασσα πλατιά σαν πατρίδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:21