search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:15
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ένταλμα σύλληψης για τον Γιανουκόβιτς

23.02.2014 06:53
Υποψήφια για την προεδρία της Ουκρανίας ξανά η Τιμοσένκο - Media

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Ουκρανία. Την ώρα που πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι την Τρίτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Ουκρανία. Την ώρα που πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι την Τρίτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο πρώην πρόεδρος μετά την "χολυγουντιανή" απόδραση με το ελικόπτερο εθεάθη για τελευταία φορά στην Κριμαία. Οι εναντίον του κατηγορίες αφορούν "μαζικές δολοφονίες πολιτών". 
 
Εντολή για σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων και του πρώην γενικού εισαγγελέα
 
Τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα διέταξε το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ είπε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Αρχηγική εμφάνιση Τιμοσένκο: Συνεχίστε τις διαδηλώσεις

Έκκληση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις απήυθυνε προς τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

«Μέχρι να ολοκληρώσετε τη δουλειά αυτή, κανείς δεν έχει δικαίωμα να φύγει, γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτό που εσείς έχετε κάνει, έχουμε εξαλείψει αυτόν τον καρκίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον περίπου 50.000 πολιτών, οι οποίοι της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω της ταλαιπωρημένης υγείας της, η Τιμοσένκο  ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν θα λογοδοτήσουν.

«Όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν στο ψαχνό τους συντρόφους μας, αυτές οι σφαίρες θα πονάνε πάντα. Αν δεν κυνηγήσουμε τους υπευθύνους θα νιώθουμε πάντα ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και τόνισε  ο Βίκτρο Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να υποχρεωθεί να έλθει στη Μειντάν για να λογοδοτήσει ενώπιον των πολιτών.

Νωρίτερα, στις πρώτες δηλώσεις μετά την αποφυλάκιση της από το Χάρκοβο, έδωσε το στίγμα της ομιλίας της, τονίζοντας ότι «η δικατορία έπεσε», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα» είπε.
 
Η ΕΕ χαιρέτισε την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο να αναφέρει χαρακτηριστικά μέσω twitter: «Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για μία δημοκρατική Ουκρανία».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε την αποφυλάκιση Τιμοσένσκο ως «ιστορική στιγμή για την Ουκρανία και την Ευρώπη».

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο»

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες περίπου 2000 Ουκρανοί στη Σεβαστούπολη, όπου διατηρεί ναυτική βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, με συνθήματα «ενάντια στους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο».

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» φώναζε ένας εκφωνητής από ένα μεγάφωνο ενώ διέσχιζε με αυτοκίνητο την πόλη, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Περίπου 2.000 άτομα διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία έπειτα από κάλεσμα ενός πολιτικού κόμματος, του Ρωσικού Συνασπισμού (Russia Bloc), και άλλων φιλορωσικών οργανώσεων. Κάποιοι κρατούσαν και κουνούσαν ρωσικές σημαίες και άλλοι εκείνες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.

Ρωσία – ΝΑΤΟ συζητούν για την Ουκρανία
 
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο γενικός στρατηγός της Ρωσίας και κορυφαίος διοικητής του ΝΑΤΟ, με αφορμή την αναταραχή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανέφερε το Interfax.

Προ των πυλών η εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα υπογράψει τελικά την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει η Κομισιόν τονίζοντας- όπως μεταδίδει το CNBC- ότι η ίδια είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη συμφωνία «η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές» αλλά και να παράσχει βοήθεια μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το CNBC σημειώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο όταν ο Πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην προχωρήσει στην σύναψη της συμφωνίας με την ΕΕ προς χάριν της Ρωσίας, η οποία του είχε υποσχεθεί δάνειο 15 δις δολαρίων και μείωση στην τιμή του αερίου.

Παράλληλα οι επίτροποι Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρέν, και Διεύρυνσης, Στέφαν Φούελε, ξεκαθάρισαν ότι η ΕΕ προτίθεται να προσφέρει βοήθεια στη χώρα μόλις αρχίσει να περνά στη φάση της ομαλοποίησης. "Όταν θα είναι ξεκάθαρο τι δεσμεύσεις μπορεί να αναλάβει θα συζητήσουμε», ανέφερε σχετικά ο Όλι Ρεν.

Προτεραιότητα η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμφώνησαν Μέρκελ – Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας με την καγκελάριο της Γερμανίας εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ανέφερε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την συζήτηση των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:12