search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:59
MENU CLOSE

Die Welt: «Οι Έλληνες να αποφασίζουν για τα μέτρα»

25.02.2014 09:45
Reuters: Σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους - Media

Περισσότερη ελευθερία στη διαμόρφωση του τρόπου υλοποίησης τυχόν τρίτου πακέτου επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Welt. Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει πώς θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

Περισσότερη ελευθερία στη διαμόρφωση του τρόπου υλοποίησης τυχόν τρίτου πακέτου επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Welt. Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει πώς θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.
 
Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταβολή όλου του ποσού από δεύτερο πακέτο στήριξης λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η γερμανική κυβέρνηση κάνει σκέψεις για να αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο χορήγησης της βοήθειας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα καθορίζονται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρειά τους οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά.
 
«Μακριά από την πρακτική του ΔΝΤ»
 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η γερμανική εφημερίδα die Welt, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επεξεργάζεται σχέδια ριζικών αλλαγών που προσανατολίζονται στο να δοθούν στους Έλληνες περισσότερες ελευθερίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που δεν θα περιγράφονται πλέον με τρόπο εξονυχιστικό και λεπτομερή, όπως έχει γίνει με τα προηγούμενα πακέτα στήριξης.
 
Αντί να προσδιορίζονται 100 στόχοι μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, οι Έλληνες θα μπορούν να θέσουν 20 μεγάλους στόχους. Το πώς θα τους υλοποιήσουν και ποια μέτρα θα πάρουν, είναι κάτι που θα αποφασίσουν μόνοι τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την πρακτική που πηγάζει κυρίως από την εμπειρία του ΔΝΤ με τις χώρες υπό ανάπτυξη», αναφέρει στην εφημερίδα πηγή του Βερολίνου. Με άλλα λόγια το Βερολίνο θεωρεί ανούσιο τον εντελώς λεπτομερειακό τρόπο που περιγράφεται στο μνημόνιο ο δρόμος επίτευξης των στόχων και προκρίνει τη συγκέντρωση σε πραγματικά μεγάλους και κεντρικούς στόχους, το πώς αυτοί θα επιτευχθούν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Δεν διαφωνεί η αντιπολίτευση
 
Η αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις στη βασική ιδέα των υπό διαμόρφωση αλλαγών. «Αφενός η ελληνική κυβέρνηση θα διαμόρφωνε η ίδια τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ετίθετο προ των ευθυνών της, αφετέρου θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα μέτρα που θα ελάμβανε η ίδια, πιο καλά στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης και θα ήταν πιο νομιμοποιημένα», δηλώνει ο Μάνουελ Ζαρατσίν, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. «Αυτό θα είχε σαν συνέπεια την καλύτερη συνεργασία των Ελλήνων, κάτι που θα βοηθούσε πολύ στην υλοποίηση των προγραμμάτων, θα βοηθούσε τους Ευρωπαίους και θα άλλαζε τον τρόπο που κάνει τώρα η τρόικα τους λεπτομερείς ελέγχους με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν οι Έλληνες, σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με παρατηρητές, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης επικρατεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν η κυβέρνηση δίνει μάχη με πιεστικότητα για την εφαρμογή τους, απέναντί της υπάρχει μια διοίκηση που σαμποτάρει όπου μπορεί την πολιτική της». Πάντως στο ίδιο άρθρο γίνεται η επισήμανση ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας η Αθήνα υλοποίησε μόλις κάτι παραπάνω από το μισό των μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την τρόικα, μιας και δεν επαρκεί για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 
Ειρήνη Αναστασοπούλου / die Welt
Υπεύθ. Σύνταξης Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:59