search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:40
MENU CLOSE

Σ’ αυτό το «χωριό» τρυγούν νότες!

25.02.2014 22:00
Σ’ αυτό το «χωριό» τρυγούν νότες! - Media

Θυμίζουν λίγο χίπις και έχουν τρομερή ένταση, σε κάθε εμφάνισή τους. Πριν από λίγο καιρό, ήρθαν στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, και αναστάτωσαν… τους πάντες

Θυμίζουν λίγο χίπις και έχουν τρομερή ένταση, σε κάθε εμφάνισή τους. Πριν από λίγο καιρό, ήρθαν στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, και αναστάτωσαν… τους πάντες, με μουσικές από μπαρόκ μέχρι ψυχεδελικούς ήχους και τζαζ. Λογικό, αφού τα μουσικά ερεθίσματα οργιάζουν στο «Μουσικό Χωριό», μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές κοινότητες της Ευρώπης, με μουσικούς, χορευτές – περφόρμερ, παιδαγωγούς και ανθρώπους των παραστατικών τεχνών.
Το 2006, τρεις φίλοι και συνοδοιπόροι στη μουσική, ο Θύμιος Ατζακάς (μουσικός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Μακεδονίας), ο Κώστας Μακρυγιαννάκης (μουσικός και εκπαιδευτικός μουσικής) και ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (μουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) μετέτρεψαν «ένα περιβόλι σιωπής σ’ έναν οργιαστικό τρύγο ήχων», στον Άγιο Λαυρέντιο, στο Πήλιο. Εκεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν μουσικά εργαστήρια με επιτόπια παραγωγή και τεκμηρίωση μουσικού έργου επάνω σε ευρείες, πολυσυλλεκτικές προσεγγίσεις της μουσικής πράξης και εκπαίδευσης.
Έπειτα από οχτώ χρόνια συνεχούς δράσης στην ύπαιθρο, το δίκτυο καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων του Μουσικού Χωριού βρήκε αστική έδρα στο «αβγό», στη Θεσσαλονίκη. Ένας ενιαίος και καλαίσθητος χώρος 150 τ.μ. φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες μουσικά εργαστήρια, παραστάσεις χορού, χοροθεάτρου και μουσικού θεάτρου, προβολές, παρουσιάσεις δίσκων, διαλέξεις, μαθήματα γιόγκα κ.ά. «Το εικονικό χάος που κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να σπείρουν δεν μπορεί να λυγίσει την πραγματική επιθυμία για ελεύθερη δημιουργία» μας λέει ο Θύμιος Ατζακάς. Στο «αβγό» εκκολάπτονται «νεογνές» μουσικές ιδέες και σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα, πάντα σε διάδραση με τα projects και τις κατευθύνσεις του «Μουσικού Χωριού».
Κάθε χρόνο, φιλοξενούνται περισσότεροι από 600 μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο για να ανταλλάξουν ιδέες, να χορέψουν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν μέσα από τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα. Σκοπός τους είναι να διατηρήσουν και να διευρύνουν συνεχώς ένα διεθνές, ανεξάρτητο δίκτυο συνεργατών/σπουδαστών με σημαντική δράση στον χώρο της ζωντανής μουσικής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος, ώστε να μεταμορφώσουν τον μουσικό από εκτελεστή σε στοχαστή – καλλιτέχνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:21