search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:22
MENU CLOSE

Δημιουργοί υπό απειλή

27.02.2014 22:00
Δημιουργοί υπό απειλή - Media

Ο Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα») έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, και φυσικά προς την ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Xenia», λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ. 

Ο Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα») έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, και φυσικά προς την ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Xenia», λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Σε νούμερα αυτό μεταφράζεται σε έλλειψη 130.000 ευρώ, που είναι το ποσό που έπρεπε να καταβάλει η ΕΡΤ ως βασικός συμπαραγωγός. Ας μείνουμε στο διά ταύτα, που είναι ότι ο Κούτρας βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στους ξένους χρηματοδότες, που στην περίπτωσή του είναι η Γαλλία και το Βέλγιο, οι οποίοι φυσικά είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν.

Ο Κούτρας είναι ένας μόνο από τους σκηνοθέτες που βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση 35 ελληνικών ταινιών με το ποσό των 3.450.000 ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί σκηνοθέτες είναι πλέον απελπισμένοι. Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου έδωσαν προχθές κοινή συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας όλα αυτά με μότο «δημιουργοί… απειλούμενο είδος». Να σημειώσουμε και ένα παράλογο της υπόθεσης. Ότι απ’ τον Ιούνιο που έκλεισε η ΕΡΤ, οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ως μεταβατικός φορέας ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών (εδώ είναι το παράλογο). Για να είμαστε, λοιπόν, συγκεκριμένοι, το υπουργείο αρνείται να πληρώσει τους παραγωγούς – δημιουργούς: για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και εκκρεμεί η πληρωμή τους, για έργο που έχει παραχθεί ή παραδοθεί ή μεταδοθεί με βάση αποφάσεις δημοσιευμένες στη Διαύγεια του τελευταίου, πριν το κλείσιμο, Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών από προγράμματα που είχαν μεταδώσει από τις συχνότητές τους τα τότε κρατικά κανάλια.

Όλο αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί, αλλά και όλες οι ειδικότητες εργασίας σε μια ταινία, π.χ. τεχνικοί, να έχουν δουλέψει απλήρωτοι και να χρωστάνε. Οι παραγωγοί έχουν κόψει τιμολόγια, έχουν πάρει δάνεια, έχουν αποδώσει ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα, εκτεθειμένοι με ημιτελείς ταινίες, τελειωμένες με δανεικά λεφτά, με ξένους παραγωγούς που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από κινηματογραφικά πρότζεκτ κ.τ.λ. Καλό θα ήταν να μην γίνουν οι δημιουργοί απειλούμενο είδος. Αν συμβεί αυτό, πού θα στέλνει συγχαρητήριες επιστολές με βαρύγδουπες δηλώσεις ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού, στους σκηνοθέτες μας που βραβεύονται έξω;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:19