search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:35
MENU CLOSE

Τέλος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

11.06.2010 15:55
Τέλος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης  - Media

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ο Μπορίσοφ επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι κάτοικοι στην περιοχή του Μπουργκάς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ότι ο αγωγός θα περάσει από περιοχές που εντάσσονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος και ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του  έργου.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαίκής Ενωσης και πρόσθεσε ότι εγκαταλείπεται επίσης το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο ο οποίος είχε εξαρτήσει τη ρωσική στάση από την απόφαση της βουλγαρικής πλευράς.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων να πραγματοποιήσει μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού. Από εκεί φαίνεται ότι προκύπτουν και οι δηλώσεις για τις απειλές στο περιβάλλον της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στο θαλάσσιο τουρισμό της Βουλγαρίας.

Στη Σόφια εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο Μπορίσοφ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, αφού έσπευσε να εγκαταλείψει το σχέδιο πριν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας απέδωσε την απόφαση στην έλλειψη ξένου στρατηγικού επενδυτή.

Η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη μονογράφηκε το 1994 από ελληνικές και ρωσικές εταιρίες, ενώ στις 15 Μαρτίου του 2007, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει πως εάν η περιβαλλοντική έκθεση για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αγωγού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν ανταποκρίνεται στην ισχύουσα νομοθεσία και τις διεθνείς προδιαγραφές, τότε είναι πρακτικά ασύμφορος.

Τέλος, πέρσι το καλοκαίρι ο δήμος του Μπουργκάς είχε δώσει στη δημοσιότητα γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Μουσείων της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με την οποία ο αγωγός θα είχε επιπτώσεις σε γνωστά μνημεία της χώρας, αλλά και στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Εντωμεταξύ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολιάζοντας την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη,.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26