search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:04
MENU CLOSE

Γαλλία: Έργα υποδομής και άγριο ξύλο

28.02.2014 22:00
oldphotospod_2702_052_cmyk1393581871.jpg

Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Ένα πανάκριβο έργο «υποδομής» με καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Ένα πανάκριβο έργο «υποδομής» με καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες. Μια ιδιωτική εταιρεία που, με τις ευλογίες του Δημοσίου, θα τσεπώνει τα κέρδη. Χιλιάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι που αγωνίζονται να περισώσουν το βιος τους και την υγεία τους. Κατάληψη εργοταξίου, δυνάμεις ασφαλείας, ξύλο, συλλήψεις. Και στην τελική ποιος φταίει; Η «παραδοσιακά ανεύθυνη» Αριστερά και οι «σύμμαχοί» της, οι «τρομοκράτες».
Deja vu; Κι όμως, όλα τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Ναντ της Γαλλίας, όπου η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές εκθέσεις ξένων ερευνητικών κέντρων που κάνουν λόγο για ένα «άσκοπο» έργο «με εξαιρετικά επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή», έχει στυλώσει τα πόδια και επιμένει στην κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στο Νοτρ Νταμ ντε Λαντρ.

Πόλεμος στους αγρότες
Η Ναντ έχει ήδη αεροδρόμιο που εξυπηρετεί με το παραπάνω τις σημερινές ανάγκες και, όπως επισημαίνουν οι πρόσφατες εκθέσεις, μια απλή «αναβάθμισή» του θα αρκούσε να καλύψει την όποια αύξηση κυκλοφορίας θα προέκυπτε από την… ανάπτυξη (!) που «έρχεται». Επειδή όμως ο σημερινός πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό υπήρξε για μια δεκαετία δήμαρχος της Ναντ και επειδή το συγκεκριμένο «έργο» το οραματίστηκε ήδη από τη δεκαετία του ’70 (όταν ακόμη τα περιβαλλοντικά ζητήματα θύμιζαν ανέκδοτο), το αεροδρόμιο θα πρέπει να κατασκευαστεί βρέξει χιονίσει.
Με αυτά και με αυτά, από τον Οκτώβρη κιόλας του 2012 (όταν μαζεύτηκαν στον τόπο του εγκλήματος 40.000 κάτοικοι) η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο με τους αγρότες της Ναντ. Στο πλευρό των αρχών (και αντίστροφα), το προσωπικό της ασφάλειας του ομίλου Vinci, στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο και ο οποίος θα απολαύει για μακρά περίοδο ποσοστό επί των τελών. Οι διαδηλώσεις στο εργοτάξιο συνεχίστηκαν σε τακτικά διαστήματα μέχρι και πριν από λίγο (μια ομάδα κατοίκων είχε καταλάβει μόνιμα το εργοτάξιο εδώ και κάτι μήνες) έως ότου η κυβέρνηση και η εταιρεία Vinci αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να στείλουν τους πολίτες σπίτια τους. Δεν υπολόγιζαν βέβαια ότι οι «ενισχύσεις» θα ερχόντουσαν από κάθε γωνιά της Γαλλίας. Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει… με μολότοφ και δακρυγόνα να εκσφενδονίζονται εκατέρωθεν και οδοφράγματα να παίρνουν φωτιά.
Μόλις κόπασε η μπόρα, ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε τα συμπεράσματά του. Δεν έχει σημασία που έξω από το εργοτάξιο βρέθηκαν χιλιάδες κάτοικοι της Ναντ, που αγρότες ήρθαν με εκατοντάδες τρακτέρ από γειτονικές περιοχές, που κύρια πολιτική δύναμη που στήριζε την κινητοποίηση ήταν οι Πράσινοι και κατά δεύτερο λόγο η Αριστερά. Ο φταίχτης, σύμφωνα με τον Βαλς, είναι η Αριστερά που με την «απαράδεκτη ανευθυνότητά της» κάνει πλάτες σε ακροαριστερούς εξτρεμιστές που επιδίδονται στην «τρομοκράτηση των πολιτών».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:04