search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:32
MENU CLOSE

Νέος μεσαίωνας

02.03.2014 22:00
oldphotoshpatitida1393587706.jpg

Αρνούνται θεραπευτική αγωγή σε ανασφάλιστους ασθενείς με ηπατίτιδα C στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Αρνούνται θεραπευτική αγωγή σε ανασφάλιστους ασθενείς με ηπατίτιδα C στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Εγκληματική και ανεύθυνη μεταχείριση ανασφάλιστων ασθενών που πάσχουν από ηπατίτιδα C καταγγέλλει στο «Ποντίκι» ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας». Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συλλόγου, η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ΘΣΝ, επικαλούμενη ανεπάρκεια προϋπολογισμού για την αγορά φαρμάκων για την ηπατίτιδα, αρνείται να δώσει φαρμακευτική αγωγή σε ανασφάλιστους και άπορους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.
Αφορμή για την αποκάλυψη του περιστατικού στάθηκε η τελευταία επώνυμη καταγγελία στα γραφεία του συλλόγου (στις 10.2.2014) από ασθενή που πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Ο ασθενής παρακολουθείται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ως ασφαλισμένος στην Πρόνοια με βιβλιάριο απορίας, γιατί ως ανασφάλιστος δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά μόνο στο φαρμακείο νοσοκομείου, για να παίρνει τη θεραπεία του.
Το φαρμακείο του Ιπποκράτειου ΘΣΝ αρχικά αρνήθηκε να χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα, λόγω «πλήρους έλλειψης», όπως χαρακτηριστικά είπαν στον ασθενή οι υπεύθυνοι, ενώ μία εβδομάδα μετά του χορήγησαν το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, «λόγω έλλειψης άλλων δόσεων», όπως δικαιολογήθηκαν.
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης, σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις του συλλόγου η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε ανεπάρκεια προϋπολογισμού για την αγορά επαρκούς ποσότητας του φαρμάκου. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Παρόμοιο ζήτημα στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης με ασθενείς με βιβλιάριο Απορίας, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι κοινωνικά, έχει προκύψει επαναλαμβανόμενα μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υπο-δοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής, και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος κατέβαλε κάθε προσπάθεια, σε επικοινωνία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους θεράποντες ιατρούς. Το πρόβλημα παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίστηκε πυροσβεστικά, με συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και ανασφάλεια των ασθενών για την αποτυχία της θεραπείας τους και την επιδείνωση της υγείας τους. Είναι δε απορίας άξιο και απόλυτος παραλογισμός, καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρακολουθείται η πλειονότητα των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα και παραδόξως διαθέτει και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της χώρας»!
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος απέστειλε ταυτόχρονα έγγραφη καταγγελία και στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης), η οποία δήλωσε πως κοινοποίησε την καταγγελία στη διοίκηση του Ιπποκρατείου προς αναμονή διευκρινίσεων…
«Διαπιστώνουμε πλέον με αγανάκτηση, αποτροπιασμό και αίσθηση συνεχούς εμπαιγμού πως, παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα και καμία ευαισθησία – ανάληψη ευθύνης από πλευράς των αρμοδίων για οριστική επίλυση του ζητήματος. Ταυτόχρονα, το δημόσιο σύστημα υγείας ζημιώνεται άσκοπα μεγάλα χρηματικά ποσά για ελλιπείς – αποτυχημένες θεραπείες και μελλοντικά θα επιβαρυνθεί πολλαπλάσια με νοσηλείες, επεμβάσεις αλλά και αύξηση μεταδοτικότητας της νόσου, καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν παντελώς με την απρόσκοπτη χορήγηση της αγωγής» υποστηρίζουν τα μέλη του Συλλόγου «Προμηθέας», τα οποία προειδοποιούν ότι θα απευθυνθούν άμεσα στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, ώστε να αναζητηθούν νομικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την επιδείνωση της υγείας των ασθενών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21