search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51
MENU CLOSE

Υπουργός Μεταλλαγμένων ο Μανιάτης!

27.02.2014 22:00
Υπουργός Μεταλλαγμένων ο Μανιάτης! - Media

Ανοίγει την πόρτα στα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη η πρόταση που κυκλοφόρησε  ο υπουργός Περιβάλλοντος,  Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το κρίσιμο θέμα των εθνικών απαγορεύσεων καλλιέργειας μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος

Ανοίγει την πόρτα στα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη η πρόταση που κυκλοφόρησε  ο υπουργός Περιβάλλοντος,  Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το κρίσιμο θέμα των εθνικών απαγορεύσεων καλλιέργειας μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Greenpeace, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καλούν τον υπουργό να αποσύρει την πρόταση αμέσως και να αξιοποιήσει τη δυναμική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στα μεταλλαγμένα για να θέσει πραγματικό εμπόδιο στις εταιρείες αγροβιοτεχνολογίας που θέλουν να εισβάλουν στην Ευρώπη αντί να τις διευκολύνει.

Η Ελληνική πρόταση η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος την Δευτέρα 3 Μαρτίου, όχι μόνο δεν ενισχύει τα κράτη-μέλη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον αλλά εξυπηρετεί τις εταιρείες που τα προωθούν!

 To κείμενο που κυκλοφόρησε προβλέπει ότι για να προχωρήσει κάποιο κράτος-μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, ουσιαστικά πρέπει να πάρει έγκριση/σύμφωνη γνώμη από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί τον μεταλλαγμένο οργανισμό!

Σε περίπτωση που η εταιρεία βιοτεχνολογίας δεν εγκρίνει/συμφωνήσει(!), τότε αυτό οφείλει να ξεκινήσει μια διαδικασία εθνικής ή τοπικής απαγόρευσης η οποία ουσιαστικά είναι αδιέξοδη. Συγκεκριμένα, η Ελληνική πρόταση προβλέπει ότι οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης θα μπορεί να γίνει «υπό την προϋπόθεση ότι (τα περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα) δεν αντικρούουν την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων και κινδύνων υγείας που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Αξίζει αν σημειωθεί πως – μέχρι σήμερα – η EFSA δεν έχει γνωμοδοτήσει ποτέ αρνητικά για κάποιο μεταλλαγμένο οργανισμό. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια εθνικής απαγόρευσης μεταλλαγμένων, πρακτικά, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος να αποσύρει την πρόταση που κυκλοφόρησε και να ταχθεί υπέρ ενός αυστηρού Κανονισμού που πραγματικά θα προστατεύει τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη από την καλλιέργεια  μεταλλαγμένων.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51