search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:15
MENU CLOSE

Το «χρυσό» μυστικό της Μονής Ιβήρων

03.03.2014 22:00
oldphotossamaras_agio_oros1393611644.jpg

Πολλά έχουν λεχθεί για την επίσκεψη, πριν από περίπου δέκα ημέρες, του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος, για το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω» που έψαλε και για τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς, προσερχόμενος στη Μονή Ιβήρων.

Πολλά έχουν λεχθεί για την επίσκεψη, πριν από περίπου δέκα ημέρες, του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος, για το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω» που έψαλε και για τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς, προσερχόμενος στη Μονή Ιβήρων.

Όπως είπε ένα πουλάκι, όμως, στο «Π», μετά τις ψαλμωδίες η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από το χρυσό «μυστικό» της Μονής Ιβήρων. Και το χρυσό «μυστικό» δεν είναι άλλο από τα 937 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία της η Μονή Ιβήρων στο βουνό Κάκαβος, το οποίο έχει καταλάβει η Ελληνικός Χρυσός γιατί ακριβώς εκεί μέσα, στην ιδιοκτησία της μονής, έχει χωροθετήσει το τέλμα αποβλήτων «Λοτσάνικο» του μεταλλείου των Σκουριών. Το καταπληκτικό είναι ότι η πολιτεία, συντασσόμενη με την Ελληνικός Χρυσός, αποφάσισε να τα βάλει με τους μοναχούς και να εκδώσει απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης. Μόνο που δεν είναι εύκολο πράγμα να κάνεις αντίπαλό σου μια μονή. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η Ελληνικός Χρυσός, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία της την έκταση, αποφάσισε να χωροθετήσει στη θέση «Νταμπίζ» στον Κάκαβο το τέλμα αποβλήτων του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο κομμάτι της επένδυσης, αφού ο χώρος απόθεσης θα δέχεται 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού από το μεταλλείο των Σκουριών.

Αρπαγή μοναστηριακής περιουσίας

Τα στελέχη της εταιρείας ξεκίνησαν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν τη Μονή Ιβήρων να πουλήσει την έκταση των 937 στρεμμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι μοναχοί, βλέποντας την ισχυρή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, δεν ήθελαν να έρθουν σε αντίθεση μαζί τους. Όπως άλλωστε εκπρόσωποι της μονής είχαν διαβεβαιώσει πριν από λίγο καιρό την επιτροπή κατοίκων, «δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το δάσος και να έρθει η μονή σε αντίθεση με τους γείτονές της», σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι η Μονή Ιβήρων αντιπρότεινε στην εταιρεία την ενοικίαση του χώρου για 20 και πλέον χρόνια, για όσο διάστημα δηλαδή θα διαρκέσει η λειτουργία του μεταλλείου, και στη συνέχεια την επιστροφή της έκτασης έπειτα από αποκατάσταση. Τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, όμως, ήταν ανένδοτα και διεμήνυσαν στους μοναχούς ότι συζητούν μόνο την αγορά της έκτασης. Κάπως έτσι η συζήτηση τελείωσε, δεν έκλεισε όμως το θέμα, αφού η έκταση είναι κομβική για την επένδυση.

Τα καλά τα παλικάρια ακολούθησαν τελικά άλλο μονοπάτι, αυτό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης, βάζοντας λυτούς και δεμένους για να λήξει το ζήτημα με την αρπαγή της μοναστηριακής περιουσίας. Όπερ και εγένετο, αφού στις αρχές Ιουλίου αναρτήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Μ. Παναγίας ο κατάλογος με τις προς αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα 937,728 στρέμματα ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση στηρίζεται σε διάταξη που πέρασε νύχτα από τη Βουλή και η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση δημοσίου συμφέροντος για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού μπορεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης στο όνομα του ενδιαφερόμενου επενδυτή και όχι του Δημοσίου, και μάλιστα χωρίς πριν να έχει οριστεί το ποσό της αποζημίωσης. Δηλαδή πρώτα υφαρπάζεται η ιδιοκτησία από τον επενδυτή και μετά αποζημιώνεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης…

Εκπρόσωποι της μονής είχαν διαβεβαιώσει την επιτροπή κατοίκων ότι «σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η μονή θα λάβει όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση αυτής της πράξης». Και ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται το κουμπί του θέματος. Γιατί εάν η Μονή Ιβήρων προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή ακόμα και σε ευρωπαϊκούς φορείς, τότε κλάφτα Χαράλαμπε…

Γι’ αυτό και οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήταν άκρως απαραίτητα τα «Πιστεύω» και τα «Πάτερ Ημών» του Αντώνη Σαμαρά. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες επιμένουν ότι το παζάρι τώρα αρχίζει για να μην λάβει η Ιερά Μονή όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ

Ανοιχτή επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ έστειλε το Συντονιστικό Συλλόγων Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μετά τα τουλάχιστον περίεργα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ και προσπάθησαν να συνδέσουν τον αγώνα των κατοίκων με «αμαρτωλή» ΜΚΟ.

Στη λογική ότι τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6, ορισμένα ΜΜΕ προσπάθησαν προβοκατόρικα – και ενώ το θέμα των σκανδάλων με τις ΜΚΟ είναι ακόμα ζεστό – να συκοφαντήσουν μια βελγική ΜΚΟ, την CATAPA, και να συνδέσουν τον αγώνα των κατοίκων με περίεργες χρηματοδοτήσεις.

Στην επιστολή προς τις δημοσιογραφικές ενώσεις το Συντονιστικό Συλλόγων Ιερισσού επισημαίνει ότι η ΜΚΟ (CATAPA), η οποία εστιάζει στην εξορυκτική βιομηχανία στη Λατινική Αμερική, αποφάσισε να ασχοληθεί και με το θέμα των εξορύξεων στην Ελλάδα. Έτσι, αναζήτησε εθελοντή μέσω του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» της Ε.Ε. και συνεργάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό με την οργάνωση «European Village».

Όπως υπογραμμίζει, «είναι τουλάχιστον γελοίο να υπονοείται ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν ‘‘να οργανώνονται’’ από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Ελντοράντο στη Χαλκιδική, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14