search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:43
MENU CLOSE

Διπλωματικός «πυρετός» για την Κριμαία

03.03.2014 20:02
Διπλωματικός «πυρετός» για την Κριμαία - Media

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί την Τρίτη στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Διπλωματικό και αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς Μόσχα. Την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί την Τρίτη στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.
 
Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
 
«Κάθριν Άστον: Θα συναντήσω τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αύριο στη Μαδρίτη και την Τετάρτη θα επισκεφθώ το Κίεβο» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, Μάικλ Μαν, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
 
«Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ σημαντικός» υπογράμμισε από την πλευρά της η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Θέλουμε πραγματικά αυτή η κατάσταση να επιλυθεί σύντομα, και το σημαντικότερο, με τρόπο ειρηνικό» προσέθεσε η ίδια.

Την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία
 
Για την Πέμπτη έχει καλέσει ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι την σύγκληση έκτατης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο την Ουκρανία, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Σύνοδος θα εξετάσει τρόπους που «θα διευκολύνουν την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Διπλωματικό και αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς Ρωσία
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προχωρήσει σε άμεση επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, παραμένει ωστόσο σε ετοιμότητα να το πράξει αν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση.

Σε έκτακτη συνάντησή τους Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία κάνοντας λόγο για «πράξη επίθεσης», ενώ κάποιοι εξ αυτών κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι δημιουργεί την μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή σταθερότητα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αναφέρεται πως αν δεν υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας, η Ε.Ε. Θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις ευρω-ρωσικές συνομιλίες για θέματα βίζας, αλλά και για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Θα εξεταστούν επίσης επιπλέον στοχευμένα μέτρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η προειδοποίηση αυτή εκ μέρους της Ε.Ε. αποτελεί, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια ισορροπία και να αποφευχθούν ενέργειες που θα ακύρωναν την δυνατότητα της Ρωσίας να αποσυρθεί από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως, καταδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεν θα απέχει για πολύ ακόμα από την επιβολή κυρώσεων. 

Μεταξύ των μέτρων που η Ε.Ε. κρατάει εκτός τραπεζιού, προς το παρόν, είναι το εμπάργκο όπλων αλλά και άμεσες ποινές όπως «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές οδηγίες. 
 
Οι δύο αποφάσεις που ελήφθησαν την Δευτέρα αφορούν την επέκταση του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων εναντίον στελεχών της πρώην ουκρανικής κυβέρνησης. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ε.Ε. Θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μια απόφαση περί απόσυρσης από την προετοιμασία της συνόδου των G-8 που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο. 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν την «άμεση» απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια, την έναρξη διμερών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία αν η χώρα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Λευκός Οίκος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν Μεντβέντεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
 
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Μπάιντεν παρότρυνε την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη και να δεχθεί την άμεση ανάπτυξη ομάδας διεθνών επιτηρητών.
 
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την ρωσική πλευρά να ξεκινήσει ουσιαστικό διμερή διάλογο με την Ουκρανία, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
 
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
 
Από την πλευρά του ο Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:43