search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:41
MENU CLOSE

Η συγγνώμη του Προέδρου

04.03.2014 22:00
oldphotosgkaoygk1393925286.jpg

Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα «αναζωπύρωσε» την κουβέντα σχετικά με τις κατοχικές αποζημιώσεις.

Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα «αναζωπύρωσε» την κουβέντα σχετικά με τις κατοχικές αποζημιώσεις.

Παραδόξως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χρίζοντας εαυτόν «πυροσβέστη», επιδίωξε να «σβήσει τη φωτιά» πριν αυτή προλάβει να γίνει απειλητική για τα… γερμανικά συμφέροντα!

Εδώ και εβδομάδες, με εκτενή ρεπορτάζ, τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται στην τριήμερη περιοδεία του Γκάουκ στη χώρα μας (5-7 Μαρτίου), όπου μεταξύ άλλων πρόκειται να επισκεφτεί την Εβραϊκή Κοινότητα στα Ιωάννινα και να αποθέσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο χωριό Λυγκιάδες.

Στις 3 Οκτωβρίου 1943, 92 κάτοικοι του οικισμού στα Ζαγοροχώρια, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών έως 11 χρόνων, εκτελέστηκαν από τους ναζί του 79ου Εφεδρικού Τάγματος ως αντίποινα για τον θάνατο του αντισυνταγματάρχη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμινγκερ – διαβόητου ναζί για τα κατορθώματά του στο Ανατολικό Μέτωπο – από τους Έλληνες αντάρτες του ΕΔΕΣ.

Για δεκαετίες το συγκεκριμένο έγκλημα, όπως και αμέτρητα άλλα των ναζί, παρέμενε άγνωστο στη γερμανική κοινή γνώμη. Χρειάστηκε η προσωπική δεκαετής επίμονη έρευνα του Γερμανού καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Κριστόφ Σμινκ Γκουστάβους προκειμένου να αποκαλυφθεί η θηριωδία και να αναζητηθούν οι ένοχοι. Επιπλέον η επικείμενη παρουσία για πρώτη φορά ενός ανώτατου Γερμανού πολιτειακού παράγοντα σ’ έναν ελληνικό τόπο μαρτυρίου είχε ως απόρροια μερίδα του γερμανικού Τύπου να καλεί τον Γκάουκ να απολογηθεί για τις θηριωδίες των ναζί.

«Οι παλιές βαθιές πληγές βγαίνουν στην επιφάνεια. Τα εγκλήματα του Μαξ Μέρτενς (σ.σ.: έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο Χασάπης της Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για την εξόντωση των Εβραίων της πόλης) και των ομοϊδεατών του εξακολουθούν να αποτελούν ‘‘λευκή σελίδα’’ στη γερμανική ιστοριογραφία. Γι’ αυτό ξαφνιάζουν οι ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των ναζί, κατά την περίοδο της Κατοχής. Η λέξη ‘‘συγγνώμη’’ δεν ακούστηκε ποτέ από γερμανικά χείλη για την Ελλάδα. Θα το κάνει άραγε ο Γκάουκ;».

Τα παραπάνω αναφέρονται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στην καθημερινή γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ενώ ανάλογου ύφους δημοσιεύματα είχαν φιλοξενηθεί προ ημερών και στη φημισμένη «Die Welt».

Την ώρα λοιπόν που οι πιέσεις εκ των έσω στον Γερμανό Πρόεδρο για παραδοχή των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα αυξάνονται, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμφιβάλλει για το αν η συγκεκριμένη είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί εκ νέου από τη χώρα μας το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων.

Παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΜΚ) στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής, ο Βενιζέλος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την «επιτυχή έκβαση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς στο δικονομικό πεδίο, εφόσον αυτή υιοθετήσει τις προτάσεις του ΝΜΚ». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, «πρέπει να μας πει το ΝΜΚ αν έχουμε ενεργές αξιώσεις, αν αυτές προσδιορίζονται και στη συνέχεια να δούμε αν θα έχουμε το δικονομικό πλαίσιο, δηλαδή το αρμόδιο δικαστήριο».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15