search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:25
MENU CLOSE

Καρότο και μαστίγιο από τη Μόσχα

12.06.2010 15:50
Καρότο και μαστίγιο από τη Μόσχα  - Media

Καρότο και μαστίγιο μας… κερνούν οι Ρώσοι στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να θέλουν να τελειώνουν με όλες τις εκκρεμότητες για να βάλουν μπροστά τα σχέδιά τους που αφορούν στον South Stream, αλλά με τον τρόπο τους δείχνουν ενοχλημένοι για τη στάση και τις υπαναχωρήσεις της Αθήνας, σε αρκετά από τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Καρότο και μαστίγιο μας… κερνούν οι Ρώσοι στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να θέλουν να τελειώνουν με όλες τις εκκρεμότητες για να βάλουν μπροστά τα σχέδιά τους που αφορούν στον South Stream, αλλά με τον τρόπο τους δείχνουν ενοχλημένοι για τη στάση και τις υπαναχωρήσεις της Αθήνας, σε αρκετά από τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα την «κρυάδα» της ρωσικής στάσης ένιωσε στις αρχές της εβδομάδας η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία την τελευταία στιγμή δεν ανέβηκε στο αεροπλάνο για τη Μόσχα, όπου θα συμμετείχε στην 7η σύνοδο της μικτής επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπουργός ειδοποιήθηκε ότι ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Σμάτκο θα συνόδευε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι του ρωσικού νότου, όπου είχαν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε τέσσερα χρόνια…

Με άλλα λόγια, ο κατεξοχήν αρμόδιος για τις ενεργειακές σχέσεις επέλεξε (;) να πάει με τον Πούτιν ταξιδάκι στα θέρετρα της Ρωσίας και να μην παραβρεθεί στην υπογραφή του καταστατικού της κοινής εταιρείας που ιδρύουν η Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ, για να κατασκευάσει τον South Stream επί ελληνικού εδάφους.

Κι όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ θέλουν στη Μόσχα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να προλάβουν τους άλλους αγωγούς (Nabucco, ITGI, TAP) που θα μεταφέρουν αέριο από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία…

Η ακύρωση της συνάντησης Τίνας και Σεργκέι δεν συνεπάγεται «πάγο» στις σχέσεις των δύο χωρών, έστω κι εάν η Ελληνίδα υπουργός τσαντίστηκε…

Απλώς, η Μόσχα μας έστειλε το μήνυμα και από την άλλη πλευρά φρόντισε να… γλυκάνει την πίκρα, περιλαμβάνοντας στο πρωτόκολλο της ελληνορωσικής συνόδου ολόκληρο κεφάλαιο για την ενεργειακή συνεργασία.

Το μήνυμα, πάντως, είχε κι άλλους στόχους. Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν και οι συμφωνίες για επέκταση των ενεργειακών σχέσεων, χωρίς την άμεση παρουσία της ρωσικής πλευράς, δεν ήταν μία εξέλιξη που χαροποίησε τη Μόσχα… Έστω κι εάν η Τουρκία εμφανίζεται ως ο καλύτερος συνεταίρος τους αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα με τις ελληνορωσικές επαφές στη Μόσχα, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν βρισκόταν ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, ο οποίος δήλωσε στους Αζέρους ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερο αέριο από την Κασπία – άρα μη ρωσικό!

Μία ημέρα μετά, την Τρίτη, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, για τη σύνοδο των χωρών της Ασίας, όπου ο ενεργειακός τομέας βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως, η Μόσχα φρόντισε, εκτός από το μαστίγιο, να δώσει στην Ελλάδα και το καρότο. Αφενός, η υπογραφή του καταστατικού της κοινής εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί τον South Stream επί ελληνικού εδάφους ήταν ένα βήμα μπροστά. Αφετέρου, στο κείμενο που προέκυψε από την ελληνορωσική σύνοδο γίνεται ειδική (και «θερμή», θα έλεγε κανείς) αναφορά στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, η ρωσική πλευρά επαναβεβαιώνει πως παραμένει ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες η κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ενώ τονίζεται η ετοιμότητα των δύο χωρών «για την έγκαιρη έναρξη των εργασιών και τη διασφάλιση των όρων οικονομικής βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας του έργου προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά (ούτε καν νύξη) στα προβλήματα που δημιούργησε η στάση της Βουλγαρίας και η σχεδόν περιθωριοποίηση του έργου, έπειτα από την απόφαση της Μόσχας να προωθήσει μαζί με την Άγκυρα τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα – Τσεϊχάν.

Μάλιστα, οι Ρώσοι επιμένουν ότι τη διαχείριση των ποσοτήτων που θα μεταφέρουν οι δύο αγωγοί (όλο το πετρέλαιο θα προέρχεται από τη Ρωσία και το Καζακστάν), θα πρέπει να αναλάβει ένα κονσόρτσιουμ στο οποίο θα συμμετέχουν εταιρείες από όλες τις χώρες.

Με άλλα λόγια, δύο αγωγοί καθαρά ελεγχόμενοι από τα ρωσικά συμφέροντα, με κάποιες μικρές συμμετοχές των άλλων συνεταίρων τους και ενδεχομένως με αμερικανική συμμετοχή, λόγω της ισχυρής θέσης που έχει η Chevron στον πετρελαϊκό τομέα του Καζακστάν.

Παράλληλα, οι Ρώσοι μάς έδωσαν και ένα ακόμη «τυράκι», που τόσο πολύ ποθούμε εδώ και πολλά χρόνια: Υποσχέθηκαν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση του συμβολαίου προμήθειας της χώρας μας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ισχύουσα συμφωνία λήγει το 2016 και η Αθήνα επιθυμεί εδώ και πολλά χρόνια να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για να επεκτείνει αυτό το συμβόλαιο, με ορίζοντα το 2040. Οι Ρώσοι απαντούν ότι τις επιπλέον ποσότητες που ζητάμε θα τις πάρουμε μέσω South Stream. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να μας πιέσουν να «τρέξουμε» το συγκεκριμένο έργο, χωρίς καθυστερήσεις και μεγαλύτερες αντιρρήσεις…

 

Ηλεκτρική ενέργεια

Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται από τη ρωσική πλευρά και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εδώ μπαίνουν «αμαρτίες του παρελθόντος» από ελληνικής πλευράς, καθώς εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες εκκρεμούν έργα που έχουμε υποσχεθεί να παραχωρήσουμε στους Ρώσους, αλλά ποτέ δεν δόθηκαν…

Πάντως, για να εξομαλύνει τα πράγματα από την αναβολή της συνάντησης Μπιρμπίλη – Σμάτκο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι επισκέφθηκε την Ελληνίδα υπουργό στο γραφείο της, τη Δευτέρα, και συζήτησαν όλα τα ανοικτά θέματα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, η συνάντηση που δεν έγινε στη Μόσχα να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, κατά την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης της κοινοπραξίας για τον South Stream. Έπειτα από παρόμοιες εμφανίσεις, οι Ρώσοι μάνατζερ και κυβερνητικά στελέχη συνηθίζουν να περνούν μερικές ημέρες στα ελληνικά νησιά. Ε! Καλοκαιράκι θα είναι… Ίσως να υπάρξουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες συμφωνίες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:25