search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:27
MENU CLOSE

Σε δίκη παραπέμπονται 19 στελέχη των Energa και Hellas Power

04.03.2014 16:16
Σε δίκη παραπέμπονται 19 στελέχη των Energa και Hellas Power - Media

Την παραπομπή σε δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 19 στελεχών των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

Την παραπομπή σε δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 19 στελεχών των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση μεγάλων χρηματικών ποσών που οι κατηγορούμενοι δεν απέδωσαν στο Δημόσιο και φέρονται να φυγάδευσαν στο εξωτερικό.

Με το βούλευμά του το Συμβούλιο παραπέμπει τους 19 κατηγορούμενους, οι οποίοι ήταν αρχικά 25, με βαριές κατηγορίες που τους φέρνουν αντιμέτωπους ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, καθώς η βασική κατηγορία που τους βαρύνει και αφορά σε υπεξαίρεση, είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος των υπόλογων στελεχών των δύο εταιρειών, αφορά πλην της υπεξαίρεσης και στις κατηγορίες της λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Το βούλευμα ορίζει, ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη τα έξι μέλη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί πριν ένα χρόνο, μετά από έρευνα που διενέργησε η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε, ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν σε ελβετικές τράπεζες.

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αναφέρεται, ότι οι δύο πάροχοι αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, το τέλος ακίνητης περιουσίας κ.α , όπως συμβαίνει και με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο. Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται, ότι φθάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Με την σύμφωνη γνώμη του ανακριτή Διαφθοράς και του αρμόδιου Εισαγγελέα, είχαν κριθεί για την υπόθεση προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους έξι κατηγορούμενοι, στελέχη των δύο εταιρειών.

Οι τέσσερις από αυτούς αποφυλακίστηκαν με χρηματικές εγγυήσεις και όρους, μετά την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου κράτησης τους. Στην φυλακή παραμένουν τώρα οι υπεύθυνοι της ENERGA για τους οποίους το βούλευμα διατάσσει την παράταση της κράτησης τους και τρίτο εξάμηνο, καθώς εκτιμάται, ότι στον χρόνο αυτό θα έχει προσδιοριστεί η δίκη.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:27