search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:19
MENU CLOSE

«Ναι» στην άρση ασυλίας με… αστερίσκους

05.03.2014 07:41
«Ναι» στην άρση ασυλίας με... αστερίσκους - Media

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής, ύστερα και από το χρόνο που δόθηκε εξαιτίας της αναβολής της συγκεκριμένης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής, ύστερα και από το χρόνο που δόθηκε εξαιτίας της αναβολής της συγκεκριμένης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΚΟ θα λάβει την τελική απόφαση και θα διαμορφώσει την τοποθέτηση που θα αποτυπώνει το πολιτικό σκεπτικό, το οποίο παρά τη θετική εισήγηση, περιέχει αρκετές ενστάσεις.
 
Σε αδρές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ  θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις τους από τη δικαιοσύνη, και βεβαίως προκειμένου να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ, για τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που καταθέτει για τα νομικά και θεσμικά ζητήματα που ανακύπτουν. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κάνει σαφές ότι ψηφίζοντας την άρση ασυλίας δεν ταυτίζεται με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την επιδίωξή τους να εμφανιστούν ότι δρουν αποφασιστικά στην υπόθεση της καταπολέμησης του φασιστικού φαινομένου.
 
Χθες η  ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ,  ύστερα από πολύωρη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση με το προεδρείο της ΚΟ αποφάσισε να εισηγηθεί προς την κοινοβουλευτική ομάδα την υπερψήφιση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη συνεδρίαση «η ΠΓ θεωρεί πως η συγκεκριμένη στάση κατά την ψηφοφορία στη βουλή δεν σχετίζεται με το θέμα που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές, της   απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει πως η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου».
 
Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποσυνδέσει το ζήτημα της άρσης ασυλίας από τη συζήτηση περί της απαγόρευσης του κόμματος της Χρυσής Αυγής – πρόθεση που καταλογίζει πάντως στην κυβέρνηση όπως άφησε να εννοηθεί ο γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης την περασμένη εβδομάδα μιλώντας για «μεθόδευση» (ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αναφορά του δεν στόχευε τη δικαιοσύνη). Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώνονται στα όργανα και υπάρχουν εντός κι εκτός κόμματος αναφορικά με τον κίνδυνο η συγκεκριμένη διάταξη να ανοίξει το δρόμο στην απαγόρευση της ΧΑ και αργότερα στη γενίκευση της δυνατότητας απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων.
 
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν χθες τη θέση τους υπέρ της άρσης της ασυλίας λέγοντας ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής διώκονται για εγκληματικές ενέργειες και όχι για τις ιδέες τους, επομένως «πρέπει να βρεθούν ενώπιον του νόμου και όχι εκτός νόμου».
 
Πάντως, από διάφορες πλευρές διατυπώνεται ο προβληματισμός:
 
Τόσο να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίζεται με το «σύστημα» της γαλαζοπράσινης συγκυβέρνησης και παίζει το παιχνίδι της
 
Όσο και να ενισχυθεί η εντύπωση που η ΧΑ καλλιεργεί για τον εαυτό της ότι είναι αντισυστημικό κόμμα, άρα διώκεται για την ιδεολογία της.
 
Σε συνάρτηση με τους παραπάνω προβληματισμούς, στη χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκε και η άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα της ψήφου κατά περίπτωση και όχι συνολικά για τους βουλευτές της ΧΑ, κάτι το οποίο θα συζητηθεί περαιτέρω στη συνεδρίαση της ΚΟ.
 
Ενστάσεις νομικού χαρακτήρα φαίνεται να έχει η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία υπενθυμίζεται είχε ψηφίσει λευκό – όπως και ο Μανώλης Γλέζος – στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ ( η γραμμή ήταν υπέρ της αναστολής), τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Πάντως, μέγιστο μέλημα της ηγεσίας είναι αυτή τη φορά να εμφανίσει πιο συντεταγμένη εικόνα στην ψηφοφορία, σε αντίθεση με την ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης, όπου η Αριστερή Πλατφόρμα είχε ψηφίσει σύμφωνα με την γραμμή μεν,  διατυπώνοντας όμως  ανοιχτά τη διαφωνία της τόσο με τη γραμμή όσο και με το ότι – σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα –  αυτή "επιβλήθηκε" από τα πάνω πριν να συζητηθεί στα όργανα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17