search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:42
MENU CLOSE

Η Ιστορία διδάσκει…

05.03.2014 22:00
Η Ιστορία διδάσκει… - Media

Η Ιστορία εξηγεί το παρόν. Πράγματα που συνέβησαν πριν από μισό και βάλε αιώνα, αν τα δεις σήμερα, μπορείς να κατανοήσεις φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας, όσον αφορά κυρίως την πολιτική ανθρωπογεωγραφία.

 
Η Ιστορία εξηγεί το παρόν. Πράγματα που συνέβησαν πριν από μισό και βάλε αιώνα, αν τα δεις σήμερα, μπορείς να κατανοήσεις φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας, όσον αφορά κυρίως την πολιτική ανθρωπογεωγραφία.
 
Έκανα αυτές τις σκέψεις όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Ο συγγραφέας, που έχει σπουδάσει οικονομικά με μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, ανατρέχει στα γεγονότα κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας, την προ­σφυγική εγκατάσταση στην πρωτεύουσα μετά το 1922, τον κατοχικό λιμό, το ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα, την ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και φτάνει έως το τέλος της Κατοχής. Καισαριανή, Βύρωνας, Υμηττός, το 1920 είχαν 11 κατοίκους, το 1928 είχαν 27.000 και το 1940 έφτα­σαν στους 52.000!
 
Μια ωραία εικόνα από τους δύο κόσμους που δημιουργήθηκαν μας δίνει μέσα από την έρευνά του ο συγγραφέας.
 
Ένας πρόσφυγας από τη Σμύρνη, ο Γιάννης Σι­δέρης, σε μια συνέντευξή του πριν από μερικά χρόνια είχε πει, μεταξύ άλλων, για τις διαφορές των προσφύγων με τους «παλαιοελλαδίτες»: «Εγώ δεν μπορούσα να τους πλησιάσω, γιατί είχαν έναν άλλο τρόπο ζωής. Εμείς είχαμε σπίτι με τραπέζια, τραπεζομάντιλα, είχαμε πιρούνια, φοράγαμε πιτζάμες, πλέναμε τα δόντια μας. Αυ­τοί όποτε πήγαινα σπίτι τους, τρώγανε σε ψάθα χωρίς τραπέζι, είχανε ένα μεγάλο νταβά, κόβανε πίτα και τρώγανε. Πίτες, πίτες, πίτες! Πήγαινα στη μάνα μου και γέλαγα, μου φαινόταν παράξενο. Δεν ήμασταν όμοιοι!».
 
Μια μελέτη γεμάτη συγκλονιστικές στιγμές από την εμφύλια σύγκρουση, βία, πόνο, αίμα, θάνατο και τραγικές φιγούρες που αναζητούν διαφορετι­κές αξίες και αλήθειες
Απολαυστικό βιβλίο, με στοιχεία, μαρτυρίες και εικόνες που θα σας βοηθήσουν να λύσετε πολλές απορίες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24