search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:53
MENU CLOSE

Σιωπηλοί παρατηρητές

05.03.2014 22:00
Σιωπηλοί παρατηρητές - Media

Η ελληνική κυβέρνηση, θεατής των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρακολουθεί ακίνητη το «με­γάλο παιχνίδι» ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ρώ­σους και Γερμανούς. 

 
Η ελληνική κυβέρνηση, θεατής των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρακολουθεί ακίνητη το «με­γάλο παιχνίδι» ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ρώ­σους και Γερμανούς. Για την ακρίβεια, τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν παρακολουθούν τα αποτελέσματα που έχουν οι κοινές τους επι­λογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών η χώρα είναι μέλος του ΝΑ-ΤΟ και της Ε.Ε.
 
Ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι των Αμερικανών εις βάρος των Ρώσων, λαμβάνοντας μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ζητώντας να τοποθετηθεί κάτω από την αμερικανική αντιπυραυλική ασπί­δα, τινάζοντας στον αέρα την πιθανή ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία κ.λπ.
 
Ως μέλος της Ε.Ε. η Ελλάδα κατέληξε μια χώ­ρα με κατεστραμμένη οικονομία, αποικία χρέους και υπό ασφυκτικό γερμανικό έλεγχο. Υπό αυτήν την έννοια, καθώς δεν είναι σε θέση να αποφα­σίσει ούτε για το πώς θα αρμέγονται οι εγχώριες αγελάδες, η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει καμία δυνατότητα να επηρεάσει προς τα ελ­ληνικά συμφέροντα τη λεγόμενη κοινή ευρωπαϊ­κή εξωτερική πολιτική. Τα κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) που συγκυβερνούν έχουν αναθέσει εδώ και χρόνια την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφε­ρόντων σε φίλους εταίρους και συμμάχους, δη­λαδή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
 
Με αυτήν την επιλογή (και εξ αιτίας της) η Ελ­λάδα συνέδραμε τους εταίρους και συμμάχους της (με χρήμα, υποδομές και προσωπικό) στους πολέμους που εξαπέλυσαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Το γνω­στό «ανήκομεν εις την Δύσιν» απονεύρωσε κά­θε αίσθηση αναζήτησης ενός δρόμου εξυπηρέ­τησης των εθνικών συμφερόντων. Πάνω απ’ όλα συνέβαλε στη διαμόρφωση της άποψης της κοι­νής γνώμης ότι τα ελληνικά συμφέροντα ταυτίζο­νται με αυτά των Αμερικανών, των Γερμανών, των Γάλλων και λοιπών δυτικών συμμάχων. Ταυτίζο­νται όμως;
 
Αν ταυτίζονται, τότε γιατί η χώρα ακολουθώ­ντας αυτήν την πορεία έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους και αδύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της παρ’ ότι έχει δαπανήσει δεκάδες δισε­κατομμύρια σε εξοπλισμούς από (κατά κύριο λό­γο) τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία;
 
Αν τελικά υπάρχει η διαπίστωση ότι τα Ελληνι­κά συμφέροντα δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με αυτά των εταίρων ή συμμάχων της χώρας, γιατί δεν βρίσκεται στο προσκήνιο μια συζήτηση για την αναζήτηση μιας εθνικής στρατηγικής;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:53