search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:03
MENU CLOSE

Νέος διπλωματικός μαραθώνιος για την Ουκρανία

06.03.2014 10:23
Νέος διπλωματικός μαραθώνιος για την Ουκρανία - Media

Ουκρανία, ΗΠΑ και Ε.Ε. αντιδρούν στην απόφαση της Βουλής της Κριμαίας για προσάρτηση στη Ρωσία και το σχετικό δημοψήφισμα που εξαγγέλθηκε. Παγιώνει την παρουσία της στην περιοχή η Ρωσία, με φόντο στρατιωτικές ασκήσεις και από τις δύο πλευρές. 
 

Έντονες ήταν σήμερα οι αντιδράσεις της Ουκρανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ μετά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής της Κριμαίας για προσάρτηση στη Ρωσία και το σχετικό δημοψήφισμα που προαναγγέλθηκε για τις 16 Μάρτη. Η Δύση προανήγγειλε κυρώσεις στη Ρωσία, αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.
 
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ουκρανία εξελίσσονται διαφορετικά από τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον», απαντά η Ρωσία, ενώ στρατιωτικές ασκήσεις και από τις δύο πλευρές δυναμιτίζουν το κλίμα.

21:50 Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου έχει υποστηριχθεί από τη Μόσχα στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των ανταρτών, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την ουκρανική κρίση, μετέδωσαν σήμερα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
 
Σε ένα τηλεγράφημα που έστειλε στον Ρώσο πρόεδρο και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Άσαντ «εκφράζει την αλληλεγγύη της Συρίας προς τις προσπάθειες του κ. Πούτιν να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ουκρανία μπροστά στις απόπειρες ανατροπής της νομιμότητας και της Δημοκρατίας προς όφελος εξτρεμιστών τρομοκρατών».
 
Χαιρέτισε τη «σοφή πολιτική ηγεσία» του Πούτιν και τον «σεβασμό του στη διεθνή νομιμότητα που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των λαών και των εθνών».

20:50 To ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους από τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώπιον της πιο σοβαρής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Ουκρανία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ επί σειρά ετών. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

20:30 Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει το κοινοβούλιο της Κριμαίας με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι εντελώς παράνομο και παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η πρόταση η Κριμαία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα ή μια ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο για να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία είναι εντελώς παράνομη βάσει του συντάγματος της Ουκρανίας», υπογράμμισε η Ψάκι.

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έκανε λόγο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

20:00 Δεν θα επιστρέψει στην Κριμαία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την αποστολή του χθες Τετάρτη αφού δέχθηκε απειλές από φιλορώσους ενόπλους, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας, την οποία ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις. 

«Η αποστολή μου δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο ολλανδός διπλωμάτης μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει στην Κριμαία τις επόμενες ημέρες, απάντησε απλώς: «δεν το πιστεύω». 

Ο Σέρι εστάλη στην Κριμαία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για να αξιολογήσει την κατάσταση εκεί, όμως θα παραμείνει στο Κίεβο και θα βοηθήσει τον αναπληρωτή του Μπαν Γιαν Ελίασον.

Ταξιδιώτες από το ρωσικό λιμάνι Καφκάζ στην πόλη Κέρτς, στην ανατολική Κριμαία.

19:50 "Πάγωμα" πόρων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ακύρωση της Συνόδου Ε.Ε.-Ρωσίας είναι μερικές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που η πρώτη δεν καταφέρει να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. κρίνουν "παράνομη" την απόφαση της Κριμαίας να διενεργήσει δημοψήφισμα με σκοπό την προσάρτησή της στη Ρωσία. 

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως τυχόν κλιμάκωση των εντάσεων από τη Ρωσία, θα έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις σε μια ευρεία γκάμα οικονομικών τομέων.

19:40 Η Ιντερπόλ έλαβε αίτημα να εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση για τη σύλληψη του πρώην Ουκρανού προέδρου Βίκτωρ Γιανουκόβιτς

19:35 Θυελλώδεις ήταν οι συζητήσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις είναι πιο προωθημένες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς προ λίγων ωρών.

19:05 Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε απαγόρευση έκδοσης βίζα και θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία αν η Ρωσία δεν προσέλθει σε πολιτικό διάλογο για την Ουκρανία

19:00 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας συνιστούν μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

18:55 Ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει 12 F-16 στην Πολωνία για εκπαιδευτικές ασκήσεις.
 
Σύμφωνα με τα Πολωνικά ΜΜΕ, τα αεροσκάφη θα φτάσουν στη βάση Λασκ, στην κεντρική Πολωνία, τη Δευτέρα. Αργότερα ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα. 

18:50 Η ανταποκρίτρια του καναδικού δικτύου CBC, Nahlah Ayed, μετέδωσε ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΣΕ δεν εμποδίστηκαν από ένοπλους να εισέλθουν στην Κριμαία, αλλά αποφάσισαν να αναβάλουν το ταξίδι τους για να μην «ενοχλήσουν τον πληθυσμό» και ότι θα επιχειρήσουν να μπουν στην Κριμαία ξανά αύριο.

17:50 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ουκρανία εξελίσσονται διαφορετικά από τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον.

17:00 Μέλη της πολιτοφυλακής της Κριμαίας και άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών εμπόδισαν βίαια μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen να συμμετάσχουν σε αντιπολεμική διαδήλωση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερόπολη. 



 

16:35 Η ηγέτης των φιλορωσικών διαδηλώσεων στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας συνελήφθη στο διαμέρισμά του, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

16:25 Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα απαντήσουν σε κάθε κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στη χώρα, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. 

16:15 Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η απόφαση για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι παράνομο. Η Κριμαία ήταν και θα παραμείνει αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε. 

16:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν από λίγο ότι από τις μέχρι στιγμής επαφές του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ουκρανικό.

15:40 Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ εμποδίστηκε από ένοπλους να εισέλθει στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός άμυνας

15:25 Το διάταγμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι ήδη ενεργό, και τα Ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως στρατός κατοχής και θα εξαναγκαστούν να παραδοθούν ή να φύγουν, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας.

15:15 Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και άτομα»  τα οποία είναι υπεύθυνα για «απειλές κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για ποιους και πόσους πρόκειται, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι αφορά Ρώσους.

15:10 Στη Μαύρη Θάλασσα κατευθύνεται το USS Truxtum, ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με το ναυτικό της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

 
Η άσκηση είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε των πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. 

15:00 Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, Ναφτόγαζ, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποπληρώσει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο του Ιανουαρίου, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Γκαζπρόμ για να διευθετηθούν οι υπόλοιπες πληρωμές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή αερίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Γκάζοπρομ είχε ανακοινώσει ότι το χρέος της Ουκρανίας για το ρωσικό φυσικό αέριο ανέρχεται σε 2 δις. δολάρια, καθώς και ότι θα αυξήσει τις τιμές του από την 1η Απρίλη.
 
Η Γκαζπρόμ αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ναφτόγκαζ. 

Προσάρτηση στη Ρωσία αποφάσισε η βουλή της Κριμαίας

Υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία τάχθηκε ομόφωνα η βουλή της επαρχίας, ενώ δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου. 

"Παράνομο" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Πάβλο Σερεμέτα.
 
«Η θέση μου είναι ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Οι φιλοκυβερνητικές αρχές στην Κριμαία της Ουκρανίας είναι παράνομες και εργάζονται κάτω από την κάνη ενός όπλου, ανέφερε από την πλευρά του ο προσωρινός Ουκρανός πρόεδρος  Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. 

  

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.  Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.
 
Με θέμα την ουκρανική κρίση συνεδριάζει σήμερα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ θα ξεκινήσουν στις 14:30 τοπική (19:30 GMT) στη Νέα Υόρκη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Η Μόσχα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του ανατραπέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και 17 άλλων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Η απόφαση ισχύει για το έδαφος χωρών-μελών της ΕΕ καθώς και για τον εναέριο χώρο της κοινότητας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ένας πρώην γενικός εισαγγελέας, ένας πρώην υπουργός Άμυνας και ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Η ένταση δεν έχει υποχωρήσει στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που η διπλωματία έχει πάρει φωτιά και η Δύση με τη Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες.
 
Χθες, Τετάρτη, μετά την αναγκαστική διακοπή της περιοδείας του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία, διαδηλωτές και αντι -διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο Ντονιέτσκ ενώ στο Χάρκοβο η αστυνομία περιφρουρούσε την έδρα της τοπικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια φιλορωσικής διαδήλωσης.
 
Στο Ντονιέτσκ, στα βορειοανατολικά της χώρας επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και λιγότερων, όπως αναφέρει το Reuters, φιλορώσων αντιδιαδηλωτών.
 
Την ίδια ώρα, φιλορώσοι μπήκαν ξανά το απόγευμα της Τετάρτης στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, ανεβάζοντας ξανά τη ρωσική σημαία. Το πρωί, οι αρχές της περιοχής είχαν ανεβάσει την ουκρανική σημαία, υποστέλλοντας τη ρωσική σημαία που ανέμιζε από το Σάββατο.
 
Παράλληλα, στο Χάρκοβο εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ξανά συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Δεν κατάφεραν να περικυκλώσουν το κτίριο της εκεί κυβέρνησης, το οποίο είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 
 
Στην ίδια την Κριμαία, όπου τον έλεγχο ουσιαστικά έχουν οι φιλορωσικές δυνάμεις, ορισμένες μονάδες του ουκρανικού στρατού παραμένουν περικυκλωμένες. Όσες ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παραδοθεί προσπαθούν να αποφύγουν την ανοικτή σύγκρουση.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59