search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:47
MENU CLOSE

Γαλάζια βεντέτα με… ουρά

06.03.2014 22:00
oldphotossel.81394127749.jpg

Μια νέα βεντέτα έχει αρχίσει να προβάλλει στο κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες μέρες. Ο καβγάς Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να έχει… μακριά ουρά και να αναζωπυρώνει παλιά κρυμμένα πάθη μεταξύ σαμαρικών και μητσοτακικών.

Μια νέα βεντέτα έχει αρχίσει να προβάλλει στο κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες μέρες. Ο καβγάς Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να έχει… μακριά ουρά και να αναζωπυρώνει παλιά κρυμμένα πάθη μεταξύ σαμαρικών και μητσοτακικών.

Την αφορμή έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκη, όταν την περασμένη Παρασκευή, προ του αδιεξόδου με την τρόικα για το ζήτημα των απολύσεων, διέρρευσε ότι ευθύνεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν προχωρά στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας για 4.000 υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διαρροή βρήκε τον Γιάννη Μιχελάκη στις Βρυξέλλες, θεωρήθηκε ότι είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και άναψαν αμέσως τα αίματα. Η πλευρά Μιχελάκη προέβαλε την έντονη δυσφορία της γι’ αυτήν τη διαρροή, που, όπως λένε συνεργάτες του, έγινε μόλις λίγη ώρα μετά την κοινή συνάντηση των δύο υπουργών με την τρόικα, οι οποίοι, αμφότεροι, γνωρίζουν τι ακριβώς διημείφθη εκεί.

Μάλιστα ο Μιχελάκης θεωρεί ότι «προβοκάρεται» σε μια φάση που χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και η διαρροή αυτή μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραμονές των δημοτικών εκλογών.

«Σκληρός»

 Από το υπουργείο Εσωτερικών σχολίαζαν ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για την αναποτελεσματικότητά του: «Το παίζει σκληρός και καουμπόης, αλλά, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ακόμα δεν έχει καταφέρει να κλείσει οργανισμούς και να στείλει όσους πρέπει στο σπίτι τους».
Η κόντρα «ξεχείλωσε» τόσο πολύ, ώστε η… καραδεξιάς απόκλισης ιστοσελίδα «Antinews» χαρακτηρίζει τον Κυριάκο «Μανιτάκη της Ν.Δ.».

Η ρήξη ανάμεσα στους δύο υπουργούς πήρε το Σαββατοκύριακο σοβαρές διαστάσεις και κάποιοι είδαν πρόβλημα στη φημολογούμενη πρόθεση του Μιχελάκη να φύγει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να πολιτευθεί στη Β’ Αθηνών, όπου εκλέγεται ο υιός Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της κόντρας έμπειρα νεοδημοκρατικά στελέχη σχολίαζαν ότι ο Κυριάκος ακόμα δεν έχει καταφέρει να κλείσει τον… Οργανισμό Αποξήρανσης της Κωπαΐδας, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την αποστολή του εδώ και δεκαετίες. Από την πλευρά του Μητσοτάκη η απάντηση είναι ότι όλα κινούνται βάσει χρονοδιαγράμματος, ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει φτάσει το 85% και ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 21.000 υπάλληλοι.

Πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών, παρά τη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, επιμένουν ότι θα προηγηθεί η κινητικότητα, που δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά εξομάλυνση και διαφορετική κατανομή του πλεονάζοντος προσωπικού στους δήμους.

Στο Μαξίμου έτσι κι αλλιώς έχει πέσει πανικός, αφού γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις παραμονές των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών να γίνουν απολύσεις 4.000 υπαλλήλων στην Αυτοδιοίκηση.

Γι’ αυτό προκρίνουν την ήπια και προσεκτική προσέγγιση Μιχελάκη για την επιτάχυνση της κινητικότητας, που θα αποσυνδέεται από απολύσεις. Πληροφορίες από το εσωκομματικό στρατόπεδο επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κραδαίνει τη μεταρρυθμιστική σημαία ενάντια στην πολιτική πραγματικότητα και βλέπουν ότι έχουν θερμανθεί οι σχέσεις Σαμαρά – Μιχελάκη και μάλιστα μοιάζει να έχουν αναβαθμιστεί οι μετοχές του.

Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κατόρθωσε – παρ’ ότι άνοιξε μέτωπο – να «καθαρίσει» με το πιεστικό αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να σπάσει ο ενιαίος Δήμος Λέσβου σε μικρότερους, ενώ έπεισε τον Σαμαρά ότι η Ν.Δ. πρέπει να δώσει σκληρό αγώνα με στέλεχός της απέναντι στον Γιάννη Σγουρό. Επελέγη ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μάλιστα, ανήκοντας στον στενό πυρήνα των καραμανλικών και όντας προστατευόμενος του Πέτρου Μολυβιάτη, αποτελεί απάντηση στις επιδιώξεις της μητσοτακικής πτέρυγας.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες καταβάλλεται προσπάθεια από τους συνεργάτες του Σαμαρά να δοθεί η εντύπωση ότι η κόντρα των δύο υπουργών είναι παρελθόν, έπειτα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο «μουντζούρης»

Στο περιθώριο της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Μιχελάκη μπήκαν και άλλα ζητήματα και κυρίως η γνωστή κόντρα Μιχελάκη – Σγουρού, καθώς τον δεύτερο μοιάζει να… υποθάλπει η μητσοτακική πτέρυγα. Κάποιοι «θυμήθηκαν» ότι τον χορό στήριξης του περιφερειάρχη άνοιξε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στη Ν.Δ., άλλωστε, αναζητείται κάποιος που θα πάρει τον «μουντζούρη» για τη μη στήριξη των επίσημων υποψηφιοτήτων.

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου προς την Ντόρα, η οποία όχι μόνο έσπευσε να πει καλά λόγια για τον Σγουρό, αλλά αρνήθηκε να στηρίξει ανοιχτά τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, σημειώνοντας ότι και αυτός και ο Νικήτας Κακλαμάνης τη στήριξαν στη δική της μάχη απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Η Ντόρα διαθέτει ισχυρό έρεισμα στην Α’ Αθήνας, και στη Συγγρού επιμένουν ότι έχει συστήσει στον μηχανισμό της αυστηρή ουδετερότητα από τη μάχη.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί όχι μόνο να εμψυχώσει τα στελέχη του για τη μάχη των δημοτικών εκλογών, αλλά και να πιέσει για την ενεργό στήριξή τους και μάλιστα θα συνεχίσει τις συσκέψεις στελεχών, αλλά και τις προσωπικές επαφές προκειμένου να δεσμεύσει, μέσω της… στοχοποίησης, σημαντικούς κρίκους, ώστε να κινητοποιηθούν για τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι περιμένουν άμεσα συνάντηση Σαμαρά με την Ντόρα, προκειμένου να της ζητηθεί να στηρίξει ανοιχτά τον Άρη και τον Κουμουτσάκο και να θέσει και τον μηχανισμό της στον αγώνα αυτόν. Όσον αφορά την εκκρεμότητα της υποψηφιότητάς της για το ευρωψηφοδέλτιο, η Ντόρα μέσω συνεργατών επιμένει ότι η ίδια δεν το σκέπτεται, αλλά δεν πρόκειται να αρνηθεί στον πρωθυπουργό αν της το ζητήσει. Καλό, ε;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:40